16/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιώργης Βαρλάμος: 1922-2013

Πάθος για χαρακτική και αγώνα

      Pin It

Κορυφαίος μάστορας της τέχνης της χαρακτικής, φιλειρηνιστής και αγωνιστής καλλιτέχνης ο Γιώργης Βαρλάμος, άφησε την τελευταία του πνοή την Παρασκευή σε ηλικία 91 ετών. Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 3.00 μ.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Βαθύς γνώστης των μυστικών της χαρακτικής, καλλιέργησε εξίσου όλα τα είδη της –χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία- πραγματοποιώντας ένα μοναδικό σε όγκο και ιδέες έργο. Παράλληλα με τη ζωγραφική του εξέφρασε την αγάπη του για τον άνθρωπο και τη φύση, με συναίσθημα, με μια αφαιρετική διαδικασία, με έντονα χρώματα, όπως μαρτυρούν οι γνωστές σειρές «Αγριολούλουδα» και «Μετέωρα».

 

Γεννήθηκε στην Πάρο το 1922, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους στη ζωγραφική τούς Ο. Αργυρό και Κ. Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό στη χαρακτική, ενώ με υποτροφία πήγε στο Παρίσι στην Ecole des Beaux-Arts.

 

Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, ο Kεφαλληνός τον επέλεξε το 1953 (μαζί με άλλους δύο μαθητές του, τη Λουίζα Μοντασάντου και τον Νίκο Δαμιανάκη) για τη δημιουργία του μνημειώδους, συλλεκτικού πλέον, λευκώματος «Δέκα Λευκές Λήκυθοι», μια αριστουργηματική ζωγραφική και χαρακτική αποτύπωση δέκα αρχαίων αγγείων από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 

Σχεδίασε εξώφυλλα και εικονογράφησε πάνω από 200 βιβλία, πολλά με ένθετα χαρακτικά, φιλοτέχνησε σειρές γραμματοσήμων, αλλά και αφίσες με κοινωνικό περιεχόμενο. Διακρίθηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό της Λειψίας για την επιμέλεια έκδοσης με ποίηση Νερούδα, κυκλοφόρησε στη Γαλλία το χαρακτικό λεύκωμα «Σοφοκλής», ενώ η τελευταία του δουλειά ήταν οι «Ωδές» του Ανδρέα Κάλβου. Το 1995 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του έργου του.

 

Από τα φοιτητικά του χρόνια οργανώθηκε στο ΚΚΕ, ανέπτυξε αντιστασιακή δράση, έκανε έργα για τον αγώνα ενάντια στον φασισμό, ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, έργα για την ειρήνη και τις πανανθρώπινες αξίες, εργάστηκε για τα δικαιώματα των καλλιτεχνών. Η χαρακτική παρέμεινε μέχρι τέλους το καταφύγιό του. Οπως έλεγε: «Η χαρακτική άνοιξε τον δρόμο προς τη μόρφωση του ανθρώπου με τη γέννηση της τυπογραφίας και κατά συνέπεια με την ευρεία κυκλοφορία του βιβλίου, απρόσιτου μέχρι τότε στον λαό…»

 

Δήλωση έκανε ο υπουργός Πολιτισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ενώ το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και το ΚΚΕ αποχαιρέτησαν και εκείνα τον αγωνιστή χαράκτη.

 

Scroll to top