→Το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα προβλέπει δύο κατηγορίες μισθώσεων: τις παλιές, για τις οποίες δεν αλλάζει τίποτα, και τις νέες, που θα έχουν 5ετή διάρκεια
Το σχέδιο–πόρισμα για τις επαγγελματικές μισθώσεις θα πρέπει να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες στην τρόικα η κυβέρνηση. Το υπουργείο Ανάπτυξης θα επιχειρήσει να πείσει για το ορθό της μερικής απελευθέρωσης και όχι της πλήρους που απαιτούν οι δανειστές, οι οποίοι θεωρούν ότι το σημερινό καθεστώς αποτελεί… τροχοπέδη στην επιχειρηματική δραστηριότητα.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επικαλείται την προστασία της επιχειρηματικότητας και για τον λόγο αυτό θέλει να διατηρηθεί έστω και ένα υποτυπώδες καθεστώς των ενοικιαστών, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ήδη φορολογούνται υπέρμετρα να είναι όμηροι κακοπληρωτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης θα προβλέπει δύο κατηγορίες μισθώσεων, τις παλιές για τις οποίες δεν αλλάζει τίποτα και τις νέες που θα έχουν 5ετή διάρκεια, έναντι 12-16 χρόνων που είναι σήμερα.
Επιπρόσθετα, θα προβλέπεται «δικαίωμα προτίμησης» υπέρ του παλιού ενοικιαστή. Αν δηλαδή με τη λήξη της σύμβασης ο μισθωτής μπορεί να προσφέρει το ίδιο τίμημα που διατίθεται να πληρώσει ένας νέος ενοικιαστής, τότε ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να ανανεώσει το παλιό συμβόλαιο.
Σε ό,τι αφορά τον αναγκαίο χρόνο καταγγελίας και δικαστικής διαδικασίας για την απόδοση μισθίου (ανοικοδόμηση, ιδιόχρηση κ.λπ.) αυτός κυμαίνεται από 12 ως 30 μήνες ανάλογα με την αιτία και τη διαδικασία και το υπουργείο προσανατολίζεται στη μείωση του χρόνου αυτού σε 6-12 μήνες.
Με το υφιστάμενο καθεστώς, για παράδειγμα, ιδιοκτήτης καταστήματος μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να ζητήσει το ακίνητο για ιδιόχρηση μόνον αν ασκεί εμπορική δραστηριότητα τους τελευταίους 30 μήνες.
Παράγοντες της αγοράς πάντως σημειώνουν ότι λόγω της κρίσης και της οικονομικής της δυσπραγίας ιδιοκτήτες και ενοικιαστές έχουν βρει πεδίο συνεννόησης.
«Η αγορά έχει αυτορυθμιστεί εδώ και καιρό», αναφέρουν χαρακτηριστικά, ωστόσο όπως σημειώνουν, το πρόβλημα αφορά τα ξενοίκιαστα ακίνητα (γραφεία και καταστήματα) καθώς μέσα σε περιβάλλον κρίσης πολλοί ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν να δεσμευτούν με συμβόλαια 12-16 ετών.
Α.Σπηλιώτη