Pin It

Της Ελένης Κωσταρέλου

Επαναγορά χρέους και δανεισμό με μηδενικά επιτόκια είναι οι λύσεις που προτείνει ο διαχειριστής του πρώτου κουρέματος του ελληνικού χρέους Τσαρλς Νταλάρα. Ο γενικός διευθυντής του Institute of International Finance (IIF), που είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις, χθες, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, κάλεσε το ΔΝΤ να έχει ενεργότερο ρόλο στο ζήτημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

 

 

Ο κ. Νταλάρα δεν υποστηρίζει ένα κούρεμα του χρέους του επίσημου τομέα στην παρούσα χρονική στιγμή θεωρώντας το πολιτικά αντιπαραγωγικό, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά: «Ανησυχώ πως ένα κούρεμα του επίσημου τομέα θα ήταν πολιτικά εύφλεκτο και εκρηκτικό. Πρέπει να αντιλαμβάνεται κανείς και την πολιτική κατάσταση που χαρακτηρίζει την κάθε χώρα της Ευρώπης».

 

Εν τούτοις βλέπει θετικά μια μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή την επαναγορά του χρέους, καθώς και τη δυνατότητα μιας ηπιότερης προσαρμογής –όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας- θεωρώντας ότι η διετής επιμήκυνση δεν είναι αρκετή.

 

Το ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων, όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του IIF, τέθηκε στο τραπέζι της συζήτησης με τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν βρίσκεται στην Αθήνα για να διαπραγματευθεί αυτό το θέμα, λέγοντας: «Το παιχνίδι έχει πάει σε άλλο γήπεδο». Αλλωστε, η θητεία του κ. Νταλάρα στο ινστιτούτο λήγει τέλη του έτους.

 

Λίγη ώρα μετά, στην ηλεκτρονική σελίδα του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής αναρτήθηκε το απόσπασμα από την ομιλία του σε εκδήλωση της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με το οποίο ζητούσε λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη όταν έλεγε ότι «η λιτότητα εγκλωβίζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη συνολικά σε μια περίοδο πολύ χαμηλής ανάπτυξης», για να προσθέσει ότι με την ανεργία στο 25% η κοινωνία είναι σε αναστάτωση.

 

Ο κ. Νταλάρα μίλησε για «ιστορική» προσαρμογή στην οικονομική ιστορία της Ελλάδας, που «οφείλεται στις θυσίες του ελληνικού λαού», για να αναρωτηθεί αν το πακέτο που σχεδιάστηκε έχει τη σωστή ισορροπία.

 

Η συνταγή εξόδου της Ελλάδας από την κρίση εντοπίζεται σε 5 πολιτικές: σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή, επιτάχυνση δημόσιων επενδύσεων, πρόσθετη χρηματοδότηση, έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

 

Εκτιμά ότι σύντομα θα έρθουν επενδύσεις και στέλνει μήνυμα σε όσους υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ πως «οι ξένοι επενδυτές αναζητούν ευκαιρίες, μόνο που θα επενδύσουν στην Ελλάδα του ευρώ» και αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, όπου ο ίδιος βλέπει κινητικότητα, είπε ότι «δεν θα φέρουν τεράστια έσοδα, ωστόσο θα δείξουν τη δέσμευση και αφοσίωση της κυβέρνησης στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, οδηγώντας στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της Ελλάδας».

 

 

 

 

 

 

Scroll to top