30/12/12 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χριστούγεννα στο σκοτάδι

      Pin It

Kείμενο: Κώστας Μανιμανάκης, Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Μαθιουδάκης

 

Ο Μύρωνας, τρίτος μηχανικός του εφοδιαστικού πλοίου «Αλφα Ι», στάθηκε τυχερός, αφού σώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, όταν το σκάφος όπου υπηρετούσε βυθίστηκε λίγο έξω από την Ελευσίνα, αλλά τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι γι' αυτόν και την οικογένειά του οι φουρτούνες μόλις άρχιζαν.

 

Εμεινε άνεργος μετά το τραγικό ναυάγιο. Κι είδε ο εξηντάχρονος μηχανικός τη ζωή του να τσακίζεται, όπως χιλιάδων άλλων Ελλήνων που έχουν χάσει τη δουλειά τους. Φέτος, με την οικογένειά του πέρασε τα πιο σκοτεινά, μαύρα, Χριστούγεννα – φρόντισε η ΔΕΗ γι' αυτό που τού έκοψε το ρεύμα.

 

Η ιστορία του δεν διαφέρει πολύ από χιλιάδες άλλες που διαδραματίζονται τα τελευταία χρόνια δίπλα μας, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς τα πρόσωπα που ζουν το δράμα της ανεργίας και της φτωχοποίησης που επέβαλαν η τρόικα και οι κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτά τα μέτρα, σιωπούν.

 

Παρακολουθούμε στις οθόνες των τηλεοράσεών μας να παρατίθενται νούμερα για την ανεργία, τις μειώσεις, τις απολύσεις, ξεχνάμε όμως ότι πίσω από αυτά υπάρχουν άνθρωποι, συμπολίτες μας, σαν τον Μύρωνα και την οικογένειά του. Ξεχνάμε ότι εκεί, πίσω από τα ποσοστά κρύβεται η τραγική αλήθεια περήφανων ανθρώπων που δεν επαιτούν, δεν κλέβουν, αλλά συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

 

Συναντήσαμε τον Μύρωνα στο σπίτι του στο Αιγάλεω. Η γυναίκα του αιφνιδιασμένη από την παρουσία μας έσπευσε να εξαφανιστεί. Εφυγε από το σπίτι νιώθοντας ντροπή, λες και ευθύνεται αυτή ή κάποιος από την οικογένειά της για τη μεγάλη ανατροπή που συνέβη αυτό το διάστημα στη ζωή τους.

 

Μας άφησε επισκέπτες σ' ένα σπίτι χωρίς ρεύμα, αλλά καθαρό και νοικοκυρεμένο, δείγμα ότι διεκδικούσε «τη μισή αρχοντιά του».

 

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στη θέση του, στολισμένο, μόνο που φέτος φιλοξενούσε τα ολόσβηστα, παγωμένα παραδοσιακά φωτάκια. Καθώς νύχτωνε και το φως του ήλιου χανόταν, ο Μύρωνας κι ο γιος κάθισαν γύρω από το τραπέζι με τα κεριά. Ζουν έτσι εδώ και περίπου 20 μέρες, από την ημέρα δηλαδή που η ΔΕΗ τούς έκοψε το ρεύμα.

 

Το ημίφως πικρά, νοσταλγικά σε παραπέμπει σε άλλες εποχές, όμως πάνε χρόνια από τότε, δεν μπορεί να γίνεται και σήμερα έτσι. Δεν μπορεί να αντέξει η σκέψη ότι χιλιάδες οικογένειες μόλις δώδεκα χρόνια μετά τα πανηγυρικά «μιλένιουμ» ζουν χωρίς φως χωρίς εισόδημα.

 

Από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχαν γίνει 270.162 διακοπές ρεύματος. Από αυτές τις διακοπές πάνω από 210.000 έγιναν μετά τον Απρίλιο, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 1.170 νοικοκυριά μένουν χωρίς ρεύμα κάθε μέρα στην Ελλάδα, αν και σύμφωνα με τη ΔΕΗ στην πλειονότητά τους επανασυνδέονται αμέσως αφού αναγκάζονται να πληρώσουν τις οφειλές τους.

 

Μέσα στο τρεμούλιασμα των κεριών, ο Μύρωνας, ο περήφανος μηχανικός, βγάζει το ναυτικό του φυλλάδιο. Είκοσι δύο χρόνια πραγματικής υπηρεσίας στη θάλασσα είναι καταγεγραμμένα εδώ. Ο εξηντάχρονος ναυτικός είναι ένας σκληρά εργαζόμενος άνθρωπος. Θα μπορούσε ήδη να έχει συνταξιοδοτηθεί, αλλά συνέχιζε να μπαρκάρει για να μπορεί να προσφέρει περισσότερα στην οικογένειά του και να αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του στις τράπεζες. Ομως οι βουλές της… τρόικας του ανέτρεψαν τα σχέδια, όπως και σε πολλούς από μας.

 

Η συζήτηση φτάνει και στη μέρα του ναυαγίου. Ηταν 5 Μαρτίου 2012, στις 10 το πρωί. Ο ίδιος κοιμόταν μετά τη βάρδια, στην καμπίνα του, όταν το «Αλφα Ι» πέρασε πάνω από χαρτογραφημένο ναυάγιο και προσέκρουσε στο κατάρτι του βυθισμένου πλοίου. Ενιωσε το τράνταγμα. Το πλοίο σκίστηκε και άρχισε να παίρνει νερά.

 

Τελευταία στιγμή πρόλαβε να βγει από το πλοίο που πήρε γρήγορα κλίση και βυθίστηκε. Ηταν ο τελευταίος άνθρωπος που είδε ζωντανό τον κυβερνήτη, τον 48χρονο Δημήτρη Φωκιανό, να μπαίνει στην καμπίνα του όπου και παγιδεύτηκε με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Αυτός και τα υπόλοιπα 9 μέλη του πληρώματος σώθηκαν.

 

Ο Μύρωνας από τότε κατεβαίνει καθημερινά στον Πειραιά αναζητώντας δουλειά, όπως και χιλιάδες άλλοι άνεργοι ναυτικοί. Μάταια όμως.

 

Πάνω από 10.000 άνεργοι ναυτεργάτες αντιμετωπίζουν σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. Τα στοιχεία είναι συγκλονιστικά. Οι επίσημα καταγεγραμμένοι ναυτεργάτες στο Γραφείο Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) τον Ιούνιο ήταν 3.270 άτομα και από αυτούς μόλις οι 928 δικαιούνταν το επίδομα «ντροπής» των 294 ευρώ που λαμβάνουν οι έγγαμοι, ενώ για τους άγαμους το επίδομα πέφτει στα 235 ευρώ. Τον Νοέμβριο ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 4.046. Με το φοβερό αυτό ποσόν, ο Μύρωνας καλείται να ζήσει την οικογένειά του – και δεν είναι ο μόνος.

 

Τα σωματεία της ΠΝΟ υπολογίζουν ότι οι πραγματικά άνεργοι ναυτικοί υπερβαίνουν σήμερα τις 7.000, ενώ σύμφωνα με άλλους υπολογισμούς οι άνεργοι ναυτεργάτες υπερβαίνουν τις 10.000.

 

Χιλιάδες «ξέμπαρκοι» ναυτικοί παλεύουν μήνες με λογαριασμούς και χαράτσια να επιβιώσουν. Τα χρήματα δεν φτάνουν ούτε για το ενοίκιο ούτε για τη ΔΕΗ ούτε για το νερό.

 

Πολύ λογικά τα ναυτεργατικά σωματεία ζήτησαν πρόσφατα να δοθεί σε όλους τους άνεργους ναυτικούς μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ, να εξασφαλιστεί το συντομότερο η δωρεάν σίτιση από την Εστία Ναυτικών και να ληφθούν μέτρα για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Αλλά κανείς δεν ακούει.

 

Μπορεί ο κ. Στουρνάρας να δηλώνει ότι ο ίδιος δεν γίνεται να ζήσει με 500 ευρώ και καθημερινά κυβερνητικά στελέχη να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα υποστηρίζοντας ότι κατανοούν τον κόσμο που υποφέρει, αλλά κανείς δεν μπορεί να βιώσει το δράμα ανθρώπων, όπως ο Μύρωνας, που με το επίδομα των 294 ευρώ καλούνται να «τα βγάλουν πέρα».

 

Κάπως έτσι βρέθηκε με απλήρωτους λογαριασμούς της ΔΕΗ που φτάνουν σχεδόν τα 2.000 ευρώ, αλλά και χωρίς να μπορεί να καταβάλει το ενοίκιο του σπιτιού του. Ευτυχώς το σπίτι διαθέτει κεντρική θέρμανση και η οικογένεια δεν έχει να αντιμετωπίσει ακόμη το ψύχος, αλλά ώς το επόμενο «γέμισμα».

 

Ο Μύρωνας, μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Πειραιά, συνεχίζει να αγωνίζεται όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση με αυτόν. Τώρα ελπίζει να συνταξιοδοτηθεί σύντομα για να μπορέσει με την κουτσουρεμένη σύνταξη του ΝΑΤ να επανέλθει η ζωή του σε καλύτερους ρυθμούς.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Οι αριθμοί που σοκάρουν

 

696.000.000 ευρώ τα χρέη των νοικοκυριών στη ΔΕΗ τον Σεπτέμβριο του 2012, σύμφωνα με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια από τον Νοέμβριο του 2011 που ήταν 388.000.000

 

38.717 διακοπές ρεύματος έκαναν οι εργολάβοι της ΔΕΗ μόνο τον Οκτώβριο του 2012. Τον ίδιο μήνα πέρσι οι διακοπές ρεύματος ήταν 19.946, δηλαδή και εδώ είχαμε περίπου διπλασιασμό

 

270.162 διακοπές ρεύματος έγιναν στο διάστημα από τις αρχές του χρόνου έως και τον Οκτώβριο 2012 σε ελληνικά νοικοκυριά

 

1.170 σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα καθημερινά

 

10.000 τουλάχιστον ναυτικοί είναι άνεργοι σύμφωνα με τα ναυτεργατικά σωματεία αυτή τη στιγμή

 

4.046 ναυτικοί είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στο ΓΕΝΕ τον Νοέμβριο

 

294 ευρώ είναι το επίδομα ανεργίας στους έγγαμους ναυτικούς

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΤΑΛΑΚΟΓΙΩΡΓΟΣ Αλλαγή πολιτικής εώω και τώρα

 

«Το πρόβλημα της ανεργίας στον ναυτεργατικό κόσμο είναι το μεγαλύτερο την τελευταία 20ετία» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), Α. Νταλακογιώργος.

 

Οι επισήμως άνεργοι ναυτικοί, όπως αυτοί καταγράφονται στο ΓΕΝΕ, είναι 4.500, τα ναυτεργατικά σωματεία εκτιμούν ότι αυτός ο αριθμός είναι τουλάχιστον διπλάσιος και αυτό συμβαίνει γιατί είναι τόσο περιοριστικοί οι όροι και οι προϋποθέσεις για την επιδότηση των ανέργων που το 85% δεν δικαιούνται επιδότηση.

 

Αυτή η μαζική ανεργία που παρουσιάζεται στον χώρο της ναυτιλίας οφείλεται, κατά τον πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, σε τρεις βασικούς λόγους:

 

1) Στον μαζικό διωγμό των Ελλήνων ναυτικών από την ποντοπόρο και φορτηγό ναυτιλία.

 

2) Στον αφελληνισμό των πληρωμάτων στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία τα τελευταία τρία χρόνια.

 

3) Στις επανειλημμένες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία διεθνών γραμμών, αλλά και στις παραβιάσεις που γίνονται συστηματικά στον χώρο της ακτοπλοΐας.

 

Η κατάσταση, όπως παρουσιάζεται σήμερα, χαρακτηρίζεται από πρωτοφανή ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων ναυτικών, υποστηρίζει ο Α. Νταλακογιώργος και σημειώνει:

 

«Θεωρούμε ότι η ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που άσκησαν τη διακυβέρνηση όλα τα τελευταία χρόνια είναι τεράστια. Υπηρέτησαν με την πολιτική τους το δόγμα της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της ασύδοτης επιχειρηματικής δραστηριότητάς του.

 

Ετσι, παρουσιάζεται το πρωτόγνωρο γεγονός να υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι ναυτικοί τη στιγμή κατά την οποία η ελληνόκτητη ναυτιλία κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο και θα μπορούσε όχι μόνο να απορροφήσει αυτούς τους Ελληνες ανέργους που έχουμε σήμερα αλλά και πολλές δεκάδες χιλιάδες ακόμα».

 

Οσο για τη λύση σ' αυτό το δραματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ναυτική οικογένεια, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ προτείνει:

 

«Αλλαγή της ασκούμενης ναυτιλιακής πολιτικής που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της την ουσιαστική σύνδεση της ναυτιλίας με την εθνική οικονομία της χώρας μας και ταυτόχρονα θα συμβάλλει θετικά στην απασχόληση του ελληνικού ναυτεργατικού δυναμικού».

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

[email protected]

 

 ………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Επιτέλους υπάρχουν και άνθρωποι

 

Του Νίκου Φωτόπουλου*

 

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ -μαζί με άλλα συνδικάτα αλλά και πολιτικούς φορείς- εδώ και δυόμισι χρόνια επισημαίνει ότι το μοντέλο εξόδου από την κρίση που επέλεξαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου αλλά και η σημερινή, χωρίς ίχνος υπερβολής, πατάει πάνω σε «πτώματα».

 

Οσοι ακούγοντάς μας τότε είπαν ότι είμαστε υπερβολικοί, κοιτώντας γύρω τους σήμερα (εάν θέλουν και μπορούν να δουν) θα διαπιστώσουν -εάν δεν το έχουν κάνει ήδη- ότι πράγματι αυτές οι πολιτικές (οι πολιτικές των μνημονίων) έχουν σπρώξει και πετάξει στο περιθώριο και στα αζήτητα της ζωής εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπους μας.

 

Οσοι πήραν τις αποφάσεις για το πετσόκομμα των μισθών και των συντάξεων και ταυτόχρονα ευθύνονται για το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, υπάρχει τρόπος να δουν, να αντικρίσουν κατάματα αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα. Επειδή μάλλον δεν μπορούν να έρθουν μαζί μας για να δουν από κοντά τις τραγικές εικόνες ανέργων που δεν μπορούν να προσφέρουν τα απαραίτητα στα παιδιά τους, συνταξιούχους που λιμοκτονούν και καθημερινά τους αφήνουν χωρίς ρεύμα, μπορούν να δουν τους αριθμούς…

 

Δύο αριθμοί είναι αρκετοί για να διαπιστώσουν το έγκλημα που έχουν κάνει. Ο ένας αφορά την ιλιγγιώδη αύξηση διακοπών ρεύματος που καθημερινά πλέον ξεπερνά τις 1.000 με 1.200 και ο άλλος τον διπλασιασμό των χρεών των νοικοκυριών από απλήρωτους λογαριασμούς, που από 388 εκατ. € τον Σεπτέμβρη του 2011 έφτασε τα 696 εκατ. € τον Οκτώβρη του 2012!

 

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους και εκτός των άλλων εκείνο που δείχνουν είναι ότι το φαινόμενο αυτό έχει πάρει πλέον εκρηκτικές διαστάσεις. Με βάση αυτό, το ερώτημα που τίθεται είναι: «Θα αφήσουμε τους συνανθρώπους μας στο σκοτάδι»;

Θα περιοριστούμε στο να παρατηρούμε τους αριθμούς και να μετράμε θύματα;

 

Ο καθένας έχει χρέος να πάρει θέση γιατί πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι και οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους πρέπει να είναι πάνω από τις ανάγκες των αγορών.

 

*Ο Νίκος Φωτόπουλος είναι πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

 

 

Scroll to top