Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι οικοδομείται με ταχείς ρυθμούς μια σχέση εμπιστοσύνης με την κοινωνία που υπερβαίνει το 28% των δημοσκοπήσεων
Του Φώτη Παπούλια
Το πολιτικό κέρδος μετά την ολοκλήρωση της τριήμερης παρουσίας του Αλ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στη φράση στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία αποφορτίστηκε και το «άγχος» που διακατείχε την… εκτός έδρας αποστολή.
«Αποτυπώθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι έχει οικοδομηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και ΣΥΡΙΖΑ, η οποία υπερβαίνει το δημοσκοπικό 28%, και εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε όλο το φάσμα της κοινωνίας».
Αν προεκτείνουμε τη διαπίστωση αυτή, προκύπτει το συμπέρασμα ότι πλέον είναι ρεαλιστική η σκέψη που μέχρι «χθες» φάνταζε μάλλον αδύνατη, ότι δηλαδή είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις η πολυπόθητη εκλογική αυτοδυναμία. Το ενδεχόμενο αυτό το αντιμετωπίζουν με περίσκεψη, αφού εξετάζουν όχι τόσο τους «συνδυασμούς» που οδηγούν στην αυτοδυναμία, όσο κυρίως την επόμενη ημέρα.
Αυτοδυναμία και συμμαχίες
«Είναι λογικό να σκέφτεσαι με όρους αυτοδυναμίας και να σχεδιάζεις την πολιτική σου, αλλά θα είναι καταστροφικό να μας καταλάβει η αλαζονεία, κάτι που στο παρελθόν σε αυτήν τη χώρα το έχουμε πληρώσει σκληρά», λένε συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, οι οποίοι δεν παύουν να υπενθυμίζουν ότι «ακόμα και αν κατακτήσουμε την αυτοδυναμία, η τακτική μας περί συμμαχιών δεν θα αλλάξει». Αυτό σημαίνει ότι πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους περί συμμαχιών, «εμείς θα επιμείνουμε στη συνεργασία, εξαρτάται πλέον από το ποιοι θα ακολουθήσουν», ρίχνοντας το μπαλάκι ουσιαστικά σε κόμματα και πολιτικές κινήσεις που ακολουθούν επαμφοτερίζουσα τακτική στο θέμα των συμμαχιών και οι οποίες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «με ποιους πας και ποιους αφήνεις το βράδυ των εκλογών».
Η φράση εξάλλου του Αλ. Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ότι «θα βρεθούν και άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν ή θα στηρίξουν το δύσκολο έργο μας… είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα υπάρξουν και άλλες δυνάμεις ή άλλοι βουλευτές στην επόμενη Βουλή, που θα στηρίξουν κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», αποτυπώνει αφενός την πεποίθηση ότι πλέον μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εθνική αναγκαιότητα, και αφετέρου την ελπίδα ότι μπροστά στην ογκούμενη κοινωνική δυσφορία και αντίδραση κανείς δεν θα δικαιούται να σκέπτεται και να δρα με στενά κομματικά κριτήρια. Ισως στην άποψη αυτή να τον οδηγεί και το γεγονός ότι ένα κρίσιμο «ποσοστό», σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απαγκιστρώνεται από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους και, αργά αλλά σταθερά, προσεγγίζει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Οσοι συνομίλησαν το απόγευμα της Κυριακής με τον Αλ. Τσίπρα, εισέπραξαν αφενός μεν τη βεβαιότητά του ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα όταν γίνουν εκλογές», αλλά κυρίως την πεποίθησή του ότι «η κινητοποίηση της κοινωνίας είναι αυτή που λειτουργεί υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και δημιουργεί συνθήκες αφόρητης πίεσης στην κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει απλώς να κερδίσει χρόνο». Γι’ αυτό και θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη μαζικοποίηση των κινητοποιήσεων, αφού, όπως εκτιμούν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, «η κοινωνία δίνει το στίγμα, αυτή καθοδηγεί τις πολιτικές δυνάμεις, και όχι οι πολιτικές δυνάμεις το κίνημα, όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν».
Ταξίδι στη Φρανκφούρτη
Το επιτελείο του Αλ. Τσίπρα εκτιμά ότι, υπό την κοινωνική πίεση, ο πρωθυπουργός θα «προσπαθήσει να πάρει ανάσες με το ταξίδι του στις Βρυξέλλες, ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο και να οργανωθεί εν όψει εκλογών». Για τις οποίες εκτιμάται ότι δεν είναι εκτός των σχεδιασμών του πρωθυπουργού οι πρόωρες εντός του φθινοπώρου, με απώτατο χρονικό όριο τον Μάιο, αφού οι σχεδιασμοί του Μαξίμου αποδεικνύονται πολιτικά ατυχείς, κοινωνικά «θανατηφόροι» και κενοί περιεχομένου επικοινωνιακά.
«Την ώρα που ο πρωθυπουργός απλώς θα ακούει τους εντολείς του, ο Αλ. Τσίπρας θα βρίσκεται στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας (την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου) για την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Die Linke και θα θέτει το ελληνικό ζήτημα εν μέσω των γερμανικών εκλογών», λένε συνεργάτες του προέδρου, οι οποίοι με τον τρόπο αυτό στηλιτεύουν την απουσία του πρωθυπουργού από τον διάλογο που έχει ανοίξει στη Γερμανία για το ελληνικό ζήτημα. Και όπως τονίζουν συνεργάτες του, «το παιχνίδι είναι στα χέρια της κοινωνίας, εμείς μαζί της την επομένη των εκλογών θα προχωρήσουμε στην ανασύνταξη της χώρας».