viomixania-ergasia-ergostasio

17/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετανάστης στο Βέλγιο η ΒΙΟΧΑΛΚΟ

Μεταφέρει την έδρα για να διευκολύνει την άντληση φτηνότερων κεφαλαίων από τράπεζες ή από το χρηματιστήριο Euronext.
      Pin It

Μεταφέρει την έδρα για να διευκολύνει την άντληση φτηνότερων κεφαλαίων από τράπεζες ή από το χρηματιστήριο Euronext

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Ισχυρούς κραδασμούς στο οικοδόμημα του ελληνικού «success story» που επιχειρεί να χτίσει η κυβέρνηση, αλλά και έντονο προβληματισμό στους 7.500 εργαζόμενους του ομίλου Βιοχάλκο που ήδη πληρώνουν βαρύ τίμημα από την κρίση, με απολύσεις και μειώσεις μισθών, προκαλεί η απόφαση της οικογένειας Στασινόπουλου να μεταφέρει την έδρα της μεγαλύτερης μεταλλουργικής βιομηχανίας της χώρας από την Αθήνα στο Βέλγιο.

 

Η απόφαση, για την οποία ο βιομήχανος Νίκος Στασινόπουλος είχε προειδοποιήσει ήδη από τις αρχές της χρονιάς τον πρωθυπουργό, ο οποίος σε μια ατυχή χρονική συγκυρία δήλωνε χθες πως «η ανάκαμψη είναι ante portas», έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που εγκαταλείπουν την Ελλάδα για φορολογικούς ή χρηματοοικονομικούς λόγους. Είχαν προηγηθεί πριν από λίγους μήνες η γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ του Γ. Φιλίππου, που μετέφερε την έδρα της στο Λουξεμβούργο, αλλά και η Coca Cola 3E της οικογένειας Δαυίδ-Λεβέντη, που «μετοίκησε» στην Ελβετία.

 

Μέσω θυγατρικής

 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρείας, η Βιοχάλκο θα απορροφηθεί μέχρι τον Νοέμβριο από τη βελγική θυγατρική της εταιρεία Viochalko S.A., η οποία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Euronext, ενώ στη συνέχεια στο εταιρικό σχήμα θα συμμετάσχει διά της απορρόφησης και η χρηματοοικονομική εταιρεία Cofidin, η οποία ελέγχει το 13% της εισηγμένης Βιοχάλκο.

 

Αιτία για την αλλαγή της έδρας της μεγαλύτερης μεταλλουργικής βιομηχανίας, η οποία πραγματοποιεί τζίρο πάνω από 3,3 δισ. ευρώ ετησίως, με τις πωλήσεις των θυγατρικών της (Σωληνουργεία Κορίνθου, Σιδενόρ, Χαλκόρ, ΕΛΒΑΛ, Ελληνικά Καλώδια, ΕΤΕΜ, ΣΙΔΜΑ κ.α.) να αντιστοιχούν στο 13% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, αποτελεί -σύμφωνα με στελέχη της ίδιας της εταιρείας- αποκλειστικά το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος που αντιμετωπίζει και όχι τα φορολογικά οφέλη.

 

Με συνολικό δανεισμό 1,4 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, ο όμιλος Βιοχάλκο πληρώνει σύμφωνα με τους τελευταίους ισολογισμούς του περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ ετησίως σε τόκους, καταβάλλοντας επιτόκια της τάξης του 6-7%, ενώ η διαχείριση των τεράστιων υποχρεώσεών του καθίσταται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της απροθυμίας των ελληνικών τραπεζών να παράσχουν νέες πιστώσεις σε έναν βαριά ζημιογόνο όμιλο (σ.σ. συνολικές ζημιές 100 εκατ. ευρώ στο πρώτο 6μηνο του 2013), αλλά και της ανάγκης να αναχρηματοδοτεί πλέον με όλο και πιο υψηλά επιτόκια τα βραχυπρόθεσμά δάνειά του.

 

Η μεταφορά της έδρας του στο Βέλγιο –μια χώρα που σημειωτέον έχει υψηλότερο φορολογικό συντελεστή από την Ελλάδα, στο 34% έναντι 26%– υποτίθεται πως θα διευκολύνει την άντληση φτηνότερων κεφαλαίων είτε μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων, είτε με απευθείας δανεισμό από ξένες τράπεζες, είτε από αύξηση κεφαλαίου μέσω του χρηματιστηρίου Euronext στο οποίο σκοπεύει να εισαχθεί. Επιπλέον, θα συνδράμει στη δυνατότητα χρηματοδοτικής κάλυψης–ασφάλισης της εξαγωγικής του δραστηριότητας, που σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρές δυσχέρειες.

 

Αναδιάρθρωση παραγωγής

 

Σε επίπεδο μονάδων παραγωγής και θέσεων εργασίας, υποτίθεται πως η μεταφορά έδρας δεν έχει καμία άμεση επίπτωση, ωστόσο αυτό μένει να αποδειχθεί και στην πράξη, δεδομένου ότι ο όμιλος βρίσκεται ήδη σε φάση «αναδιάρθρωσης» της παραγωγής του. Υπό το πρίσμα αυτό είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι νέες προϋποθέσεις της εισαγωγής στο χρηματιστήριο Euronext και δανειοδότησης από ξένες τράπεζες να «απαιτήσουν» την αλλαγή της λειτουργικής δομής του ομίλου, με διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων, κλείσιμο ή μεταφορά εργοστασιακών μονάδων σε φτηνότερες χώρες παραγωγής, απολύσεις εργαζομένων, περαιτέρω μειώσεις μισθών κ.α. Ηδη στις περισσότερες θυγατρικές του ομίλου έχουν γίνει περικοπές μισθών ή «τρέχουν» προγράμματα διαθεσιμότητας και εκ περιτροπής εργασίας.

 

Απώλειες κεφαλαιοποίησης

 

Παράπλευρη απώλεια για την ελληνική οικονομία αποτελεί και η έξοδος της μετοχής της Βιοχάλκο από το ελληνικό Χρηματιστήριο, μια εξέλιξη που συνεπάγεται απώλεια 1 δισ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς – όση δηλαδή η σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

 

Η προσπάθεια μεταφοράς της έδρας πάντως δεν αποκλείεται να συναντήσει νομικά προσκόμματα λόγω της μεθόδου που επέλεξε η Βιοχάλκο για να την υλοποιήσει. Το θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα απαγορεύει την απορρόφηση εισηγμένης εταιρείας από μη εισηγμένη, προκειμένου να προστατεύονται τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας, και επιβάλλει να υπάρχει έγκριση από το 95% των μετόχων στη Γενική Συνέλευση. Υπό το πρίσμα αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει διαμηνύσει στην εταιρεία πως θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί πρώτα η εισαγωγή της στο Euronext και στη συνέχεια να προχωρήσει στις διαδικασίες απορρόφησης. Στον απόηχο των χθεσινών ανακοινώσεων, πάντως, η μετοχή της Βιοχάλκο έκλεισε με απώλειες 7,62% στο Χ.Α., στα 4,12 ευρώ.

 

Scroll to top