Μειώθηκε κατά 9,5% στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο 2013, αποτέλεσμα της μείωσης κατά 10,1% του μισθολογικού κόστους και 7,5% του μη μισθολογικού κόστους
Βρυξέλλες Του Κώστα Μοσχονά
Συνεχίζεται η κατρακύλα του κόστους εργασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat: Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013, το συνολικό κόστος εργασίας στη χώρα μειώθηκε κατά 9,5%, ποσοστό που προκύπτει από τη μείωση κατά 10,1% του μισθολογικού κόστους και 7,5% από το μη μισθολογικό κόστος.
Ως προς το 2012, η Ελλάδα είχε το πέμπτο χαμηλότερο ωριαίο κόστος εργασίας στην ευρωζώνη και είναι η μοναδική χώρα που παρουσιάζει μείωση, μάλιστα θεαματική, κατά την περίοδο 2008-2012. Είναι ενδεικτικό ότι κατά τα 4 τελευταία τρίμηνα, μέχρι και το πρώτο του 2013, το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας, μισθολογικό και μη μισθολογικό, υποχώρησε στην Ελλάδα κατά 36,6%. Αισθητή μείωση σημειώθηκε λόγω μνημονίου και στην Κύπρο (4,6 %).
Σχετικά με τους επιμέρους τομείς, το συνολικό ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα μειώθηκε στη βιομηχανία κατά 4,6 % το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 1,8% και 1,7% στην Ε.Ε. Στις κατασκευές διαπιστώνεται την ίδια περίοδο μείωση 6,1% έναντι αύξησης 0,7% στην ευρωζώνη και 0,4 % στην Ε.Ε. Η μεγαλύτερη μείωση, όμως, σημειώθηκε στον τομέα των υπηρεσιών (-13 %).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις αναλύσεις των εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Εργασίας των ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα, για το σύνολο της οικονομίας, υπολογισμένο σε δολάρια και συγκρινόμενο με το αντίστοιχο μέγεθος των 36 άλλων αναπτυγμένων χωρών (λαμβανομένης υπόψη της γεωγραφικής και της κλαδικής κατανομής του εξωτερικού εμπορίου της Ελλάδας με αυτές τις 36 χώρες) μειώθηκε στην Ελλάδα στη διάρκεια της περιόδου 2009-2013 κατά 19,3%.
Το ετήσιο κόστος εργασίας (ακαθάριστος μισθός + εργοδοτικές εισφορές) αποτελεί τη βάση του υπολογισμού του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Στον υπολογισμό αυτό υπεισέρχεται ωστόσο και η παραγωγικότητα της εργασίας. Με βάση, λοιπόν, τους υπολογισμούς, η απόσταση που χωρίζει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα από τις άλλες προηγμένες χώρες της ευρωζώνης είναι σημαντική και ανέρχεται σε 31% ως προς τη Γερμανία. Το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Πορτογαλία είναι για πρώτη φορά υψηλότερο από αυτό της Ελλάδας. Υψηλότερο από την Ελλάδα -και μάλιστα κατά πολύ- είναι το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και τη Σλοβενία.