→Επιχειρηματίες και συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η κυβέρνηση δεν πατήσει πόδι στις απαιτήσεις της τρόικας, η βαριά λιτότητα θα βουλιάξει την οικονομία στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών
Οι «κύριοι με τα μαύρα», όπως αποκαλούν οι Πορτογάλοι το κλιμάκιο της τρόικας, έφτασαν πάλι στη Λισαβόνα προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η κεντροδεξιά κυβέρνηση περνάει τις τριμηνιαίες εξετάσεις «συμμόρφωσης» με το μνημόνιό της.
Με το αίτημα του πρωθυπουργού Πάσος Κοέλιο για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων να έχει ήδη απορριφθεί… μετ’ επαίνων από το Εurogroup, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βασικός διαπραγματευτής με τους δανειστές, Πάουλο Πόρτας, επέμενε στο δημοφιλές την τελευταία τριετία μότο ότι «η χώρα του θα τα καταφέρει, χωρίς να γίνει Ελλάδα».
«Θέλουμε να τελειώνει η περίοδος που είμαστε προτεκτοράτο», δήλωσε ο Πόρτας υποστηρίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία δεν πρόκειται να χρειαστεί δεύτερο πακέτο διάσωσης, όπως η Αθήνα. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι με την προβλεπόμενη στα μέσα του 2014 έξοδο στις αγορές, η χώρα θα χρειαστεί κάποιου είδους στήριξη από τους Ευρωπαίους εταίρους, πιθανώς με τη μορφή μιας προαιρετικής γραμμής πίστωσης χωρίς νέους συνημμένους όρους. Η επιθεώρηση της τρόικας αναμένεται να είναι πιο δύσκολη από τις προηγούμενες, μετά την κυβερνητική κρίση του Ιουλίου και τον ανασχηματισμό που ακολούθησε, που ανέδειξε τον Πόρτας, από τον άνθρωπο που ήταν έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση, σε πρόσωπο-κλειδί των διαπραγματεύσεων.
Δηλώνοντας εδώ και μήνες ότι είναι αντίθετος σε ορισμένα από τα μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί από την τρόικα, ο Πόρτας υποστήριξε χθες ότι θα επιμείνει στο αίτημα χαλάρωσης της μείωσης του ελλείμματος για το 2014 στο 4,5% του ΑΕΠ, από 4,0% που αναφέρει η δανειακή συμφωνία. Για το 2013 η Λισαβόνα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της από 6,4% που ήταν πέρσι στο 5,5% και για να είναι απολύτως εντάξει με τις υποχρεώσεις της θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα ύψους 4,0 δισ. μέχρι τα τέλη του επόμενου χρόνου.
Τόσο οι επιχειρηματίες όσο και τα συνδικάτα έχουν προειδοποιήσει ότι εάν η κυβέρνηση δεν πατήσει πόδι σε αυτές τις απαιτήσεις, η βαριά λιτότητα θα βουλιάξει την οικονομία στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, την ώρα που οι εξαγωγές έχουν βοηθήσει να καταγραφεί ανάπτυξη 1,1% το δεύτερο τρίμηνο.
Ελλη Πάνου