18/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στριμωγμένοι από τις κινητοποιήσεις

Αμηχανία στην κυβέρνηση από την έκταση και την ένταση των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η διαθεσιμότητα. Δεν σκέπτονται προς το παρόν ενδεχόμενο επιστράτευσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου.
      Pin It

Αμηχανία στην κυβέρνηση από την έκταση και την ένταση των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η διαθεσιμότητα. Δεν σκέπτονται προς το παρόν ενδεχόμενο επιστράτευσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Σίμου Κεδίκογλου

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Ανήσυχη και αμήχανη στέκεται η κυβέρνηση μπροστά στο ογκούμενο κύμα κοινωνικής δυσφορίας που άρχισε με απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά παίρνει χαρακτηριστικά γενικευμένης πολιτικής αντίδρασης. Οι δηλώσεις υποστήριξης που πήρε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, όσο ευχάριστα και αν ήχησαν στα αυτιά των κυβερνητικών παραγόντων στην Αθήνα, δεν είναι ικανές να ανακόψουν την ένταση που επικρατεί στο Δημόσιο με αφορμή το πρόγραμμα διαθεσιμότητας.

 

Η κυβέρνηση περίμενε τις κινητοποιήσεις στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την έναρξη της σχολικής περιόδου, ωστόσο το μέγεθος και η ένταση, κυρίως, υπερκέρασαν αυτές τις προβλέψεις, ενώ η επέκταση και στους άλλους τομείς του Δημοσίου, με την προκήρυξη της 48ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ και η συμμετοχή της ΓΣΕΕ με στάση εργασίας σήμερα δημιουργούν κλίμα συνολικής αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής. Στο μέγαρο Μαξίμου προέβλεπαν ότι οι απεργίες των εκπαιδευτικών θα εκτονωθούν μέσα στην εβδομάδα υπό το βάρος του κοινωνικού αυτοματισμού, όμως η φορά των πραγμάτων προβάλλει έως τώρα εντελώς διαφορετική. Είναι δε χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Βήμα Fm» απέφυγε να αναφερθεί στο ενδεχόμενο επιστράτευσης λέγοντας ότι «δεν είναι της παρούσης να πάρουμε μια τέτοια θέση, θα ήθελα να επιμείνω στην έκκληση προς την εκπαιδευτική κοινότητα να σεβαστούν, να δείξουν κατανόηση στο δύσκολο φθινόπωρο που περνούν οι ελληνικές οικογένειες, να μην τους προσθέσουν επιπλέον βάρη, να μην τους προσθέσουν επιπλέον άγχος».

 

Στάση αναμονής έδειξε να τηρεί και ο υπουργός Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλος, προς τους πρυτάνεις, αναφορικά με την εκκρεμότητα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων και με τη σειρά του και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης, που αναμένει τον κ. Αρβανιτόπουλο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπουργών είναι στο ναδίρ, ωστόσο το τελευταίο που θα ήθελε αυτή την ώρα ο κ. Σαμαράς είναι μια ενδοκυβερνητική σύγκρουση για το πρόγραμμα που θεωρείται βασικό προαπαιτούμενο στον νέο κύκλο συνομιλιών με την τρόικα.

 

Βολές κατά Στουρνάρα

 

Το ψυχρό κλίμα στις τάξεις της κυβέρνησης έχει βαρύνει και από την ανακοίνωση της φυγής της ΒΙΟΧΑΛΚΟ στο Βέλγιο, που έχει επιφέρει άλλο ένα πλήγμα στο διάτρητο πλέον success story και στην αξιοπιστία του ίδιου του πρωθυπουργού. Τα βέλη για την ώρα εστιάζονται στο οικονομικό επιτελείο και προσωπικά στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα.

 

Συνεργάτες του κ. Σαμαρά πάντως επισημαίνουν ότι «δεν μπορεί να αναχαιτιστεί το φαινόμενο αυτό εάν δεν διαμορφωθούν συνθήκες ρευστότητας και δεν μειωθεί το κόστος της ενέργειας για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες», δίνοντας κάλυψη στον κ. Στουρνάρα.

 

Το κόστος παραγωγής αναμένεται να τεθεί στις συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, ωστόσο το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο προσβλέπει η κυβέρνηση, ακόμη και αν φτάσει τη μία μονάδα του ΑΕΠ, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, είναι αδύνατον να καλύψει τις κοινωνικές τρύπες και ταυτόχρονα το χάσμα που χωρίζει την ελληνική παραγωγική βάση από τις αντίστοιχες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η δε υπόσχεση του Βλ. Πούτιν για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία, «αν και καταβάλλεται προσπάθεια επίσπευσης ώστε η συμφωνία να ανακοινωθεί μέσα στο 2013 και να ισχύσει από τις αρχές του 2014», όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί».

 

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ούτε το παραμικρό περιθώριο για αρνητικές παρατηρήσεις από την τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας ξαναπιάνουν δουλειά στην Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου – την επομένη των γερμανικών εκλογών. Η γραμμή της κυβέρνησης αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα, στη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά με τον Ευ. Βενιζέλο. Ηδη πάντως έχει γίνει σαφές από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση για άλλα μέτρα». Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά ζητήματα που εγείρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως η εκκρεμούσα προγραμματική συμφωνία και οι ιδέες για αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, συνεργάτες του πρωθυπουργού περιορίζονται στην επισήμανση ότι «η επικείμενη συνάντηση, όπως και όλες οι προηγούμενες συναντήσεις των δύο, έχει ανοιχτή ατζέντα που καθορίζεται από τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου».

 

Scroll to top