→Φοβούνται τις ξενοφοβικές οργανώσεις οι εργολάβοι και δεν αναλαμβάνουν το έργο. Το υπουργείο απαντά με αλλαγές στο νόμο
Με «παραθυράκι» του νόμου επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών να ξεπεράσει τα εμπόδια στην κατασκευή του μουσουλμανικού τεμένους στον Βοτανικό. Τρεις διαγωνισμοί έχουν ώς τώρα κηρυχθεί άγονοι, αφού «θερμοκέφαλοι» διάφορων αποχρώσεων, με συγκεντρώσεις και αναρτήσεις στο διαδίκτυο, δεν επέτρεψαν την υποβολή προσφορών και έτσι οι αρμόδιοι κατέφυγαν στους… μεγαλοεργολάβους.
Για την αλλαγή αυτή ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης χρειάστηκε να υπογράψει απόφαση που δίνει κατά παρέκκλιση το δικαίωμα στους «μεγάλους» να πάρουν μέρος στον διαγωνισμό και να κερδίσουν άνετα το έργο.
Με βάση το θεσμικό πλαίσιο των δημόσιων έργων, η συμμετοχή μιας κατασκευαστικής εταιρείας σε έναν διαγωνισμό καθορίζεται από συγκεκριμένες παραμέτρους. Οι εταιρείες χωρίζονται σε τάξεις ανάλογα με την οικονομική τους επιφάνεια, τη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό εφόσον αυτό επιτρέπεται από τον προϋπολογισμό του έργου. Η σχετική διάταξη υπάρχει ακριβώς για να παρέχεται η δυνατότητα στους «μικρούς» να διεκδικούν έργα και να εξασφαλίζουν την επιβίωσή τους στην κατασκευαστική αγορά – βεβαίως προ μνημονίων.
Στην περίπτωση του τεμένους, ο προϋπολογισμός είναι 946.000 ευρώ και δικαίωμα συμμετοχής έχουν μόνον οι μικρές εταιρείες. Οι ενδιαφερόμενοι όμως δέχονται πιέσεις από παραθρησκευτικές οργανώσεις αλλά και άτομα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή. Φοβούνται ότι θα υποστούν δολιοφθορές τα μηχανήματά τους και δεν υπέβαλαν προσφορές για την ανάληψη του έργου.
Με την απόφαση Χρυσοχοΐδη καταργήθηκε το κατώτερο όριο στον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έργου και έτσι έχουν δικαίωμα να προσέλθουν όλες οι μεγάλες εταιρείες του κατασκευαστικού τομέα. Εχει πάντως ενδιαφέρον ότι οι τρεις διαγωνισμοί για το τέμενος που κηρύχθηκαν άγονοι είχαν προκηρυχθεί στις 9, στις 18 και στις 26 Ιουλίου. Η εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, στην οποία στηρίχτηκε η απόφαση του υπουργού, εκδόθηκε στις 21 Μαΐου. Ελήφθη κατά πλειοψηφία και προβλέπει τη συμμετοχή των εργολάβων σε διαγωνισμούς για οικοδομικά έργα χωρίς περιορισμούς ως προς τα κατώτερα όρια του προϋπολογισμού τους.
Χ.ΤΖ.