Κλείνουν αρκετοί λιμενικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα. Ενα λιμεναρχείο σε κάθε νομό
→Για το σχέδιο έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους οι συνδικαλιστές, με το σκεπτικό ότι δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένο προγραμματισμό
Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Η κατάργηση των 13 από τα 23 συνολικά προξενικά λιμεναρχεία, που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα μετά εντολή του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη, φαίνεται ότι δεν αποτελεί μεμονωμένη κίνηση.
Οι υπηρεσίες του Λιμενικού επεξεργάζονται σχέδιο με τίτλο «Λιμενικός Καλλικράτης», στο πλαίσιο του οποίου θα καταργηθούν αρκετοί λιμενικοί σταθμοί στη χώρα, ενώ σε κάθε νομό θα υπάρχει μόνον ένα λιμεναρχείο.
Οι πληροφορίες αυτές υπήρχαν εδώ και καιρό, αλλά χθες τις επιβεβαίωσε ο Μ. Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Σκάι». «Υπάρχει βούληση και το επόμενο βήμα αφορά την αναδιάρθρωση των λιμενικών αρχών σε όλη τη χώρα» τόνισε και πρόσθεσε πως το σχέδιο αυτό επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του Λιμενικού με βάση τα στατιστικά στοιχεία, δηλαδή τι δραστηριότητα επιδεικνύει το κάθε λιμεναρχείο, πόσα πρόστιμα επέβαλε, πόσους ελέγχους έκανε, πόσα σκάφη είναι νηολογημένα εκεί, τι δραστηριότητα έχει στο παράκτιο μέτωπο κ.λπ.
Αξιολόγηση του δυναμικού
Επίσης λαμβάνονται υπόψη και κάποιοι άλλοι δείκτες, όπως ο δείκτης απόδοσης προσωπικού και όπως εξήγησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης αξιολογούν πού έχουν περισσότερους ανθρώπους και δεν παράγουν τα αντίστοιχα και πού έχουν λιγότερους και παράγουν περισσότερα.
Παραδέχτηκε ότι μετά την εφαρμογή του «Λιμενικού Καλλικράτη» αρκετοί λιμενικοί σταθμοί θα κλείσουν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα έχουμε σε κάθε λιμανάκι και ένα σταθμό», ενώ σημείωσε ότι οι έλεγχοι δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
Οι υπάλληλοι θα μεταφερθούν σε πιο κεντρικά σημεία και όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ ξεκαθάρισε ότι από τα νησιά δεν πρόκειται να αφαιρεθεί καμία παρουσία.
Ο «Λιμενικός Καλλικράτης» συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και του Λιμενικού Σώματος, το οποίο είχε ξεκινήσει επί υπουργίας Κ. Μουσουρούλη.
Στο σχέδιο αυτό έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους οι συνδικαλιστές λιμενικοί με το σκεπτικό ότι δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένο προγραμματισμό, ότι χρειάζεται καλύτερη επεξεργασία και ότι δεν περιήλθε σε γνώση τους το περιεχόμενο του υπηρεσιακού προσχεδίου, ώστε να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.