18/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγει το μέτωπο των ΑΕΙ

Εξαλλοι οι πρυτάνεις με τη μονομερή ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα 1.765 υπαλλήλων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η αξιολόγηση έδειξε 2.500 κενά.
      Pin It

Εξαλλοι οι πρυτάνεις με τη μονομερή ενέργεια του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στη διαθεσιμότητα 1.765 υπαλλήλων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η αξιολόγηση έδειξε 2.500 κενά

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

40Κλιμακώνεται η κρίση στα ΑΕΙ. Το υπουργείο προχωρά μονομερώς στη διαθεσιμότητα 1.765 υπαλλήλων με στόχο να έχει έτοιμες τις λίστες μέχρι το τέλος του μηνός, οι πρυτάνεις δηλώνουν ότι «αδυνατούν να λειτουργήσουν», ανακοινώνοντας πως η αξιολόγηση έδειξε όχι πλεονάζοντες αλλά ανάγκη για επιπλέον 2.500 υπαλλήλους προκειμένου τα ΑΕΙ να μείνουν ανοιχτά και την ίδια στιγμή, το διοικητικό προσωπικό συνεχίζει αμείωτα τις απεργιακές κινητοποιήσεις (πενθήμερη μέχρι Παρασκευή και επανεκτίμηση), με τη συμπαράσταση πανεπιστημιακών και φοιτητών, που προχωρούν σε όλο και περισσότερες απεργίες και καταλήψεις αντιστοίχως.

 

Εκδηλώσεις ενημέρωσης

 

«Η διαθεσιμότητα του προσωπικού χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των πανεπιστημίων εγείρει σοβαρά ζητήματα νομιμότητας και οδηγεί στην απώλεια ενός συγκριτικού πλεονεκτήματος της χώρας στον αγώνα επιβίωσης και ανάπτυξής της, αυτό του δημόσιου πανεπιστημίου» αναφέρει η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λαύριο, και καλεί τα όργανα διοίκησης και όλους τους φορείς της πανεπιστημιακής κοινότητας να οργανώσουν εκδηλώσεις ενημέρωσης την Παρασκευή 20/9 και τη Δευτέρα 23/9. Δεν πέρασε η σκέψη να αναστείλουν συμβολικά τη λειτουργία των Ιδρυμάτων, κάτι που, ωστόσο, ήδη γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις.

 

Κατόπιν τούτων και όπως αναμενόταν, το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο επιχειρησιακά και προχωρά στην κατάρτιση των καταλόγων της διαθεσιμότητας. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει επεξεργαστεί τα σχέδια αξιολόγησης που έστειλαν οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων, αλλά δηλώνοντας κενά και όχι πλεονάσματα (όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.» πολύ πριν αποσταλούν). Ακολούθως, θα προχωρήσει στην κατάρτιση των καταστάσεων βάσει και των 10 σημείων-δεικτών που έχει εδώ και μέρες στείλει στα Ιδρύματα και μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου υπολογίζει, λέει, να έχει γίνει και η μοριοδότηση βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν οι λίστες. Τα 10 σημεία-δείκτες -όπως είναι ήδη γνωστό- αφορούν την καταγραφή του προσωπικού ανά σχέση εργασίας (μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου), ανά επίπεδο εκπαίδευσης, ανά κλάδο και υπολογισμό απαιτήσεων βάσει αριθμού φοιτητών, διδασκόντων, τμημάτων, γεωγραφικής διασποράς κ.α.

 

«Τα πανεπιστήμια, ανταποκρινόμενα στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας για κατάρτιση σχεδίων αξιολόγησης της στελέχωσής τους σε διοικητικό προσωπικό, κατέθεσαν, ως όφειλαν, τα σχέδια αυτά, παρά το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, στο υπουργείο. Μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων αυτών αναδεικνύει τα μεγάλα κενά σε διοικητικό προσωπικό με τα οποία λειτουργούν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Συγκεκριμένα, αντί των 1.500 θέσεων υποτιθέμενου πλεονάζοντος προσωπικού, αυτό που προέκυψε από την παραπάνω διαδικασία είναι η ανάγκη για 2.500 επιπλέον θέσεις διοικητικών υπαλλήλων που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων» δήλωσε ο προεδρεύων της συνόδου και πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

 

 

Scroll to top