→Το ρεπορτάζ αναφέρεται στο πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι μετανάστης, ακόμη και νόμιμος, στην Ελλάδα
Την ώρα που η τραγωδία στη Συρία κορυφώνεται χωρίς να διαφαίνεται κάποια λύση, το διεθνές περιοδικό «Newsweek» επιλέγει να εκθέσει σε πρωτοσέλιδο μια «Ελληνική τραγωδία»: «Για τους μετανάστες που αναζητούν μια καλύτερη ζωή, η Ελλάδα είναι απάνθρωπα αφιλόξενη» είναι ο επεξηγηματικός τίτλος στην έκδοση 9-16 Σεπτεμβρίου, με φωτογραφία του Νίκου Πηλού από το στρατόπεδο κράτησης στην Αμυγδαλέζα.
Το ρεπορτάζ, που υπογράφει η Νικολία Αποστόλου, αναφέρεται στο πόσο επικίνδυνο είναι να είσαι μετανάστης, ακόμη και νόμιμος, στην Ελλάδα, αφού μπορεί να βρεθείς κρατούμενος μέχρι να ξεκαθαρίσει το καθεστώς παραμονής σου και δεν αποφεύγεις τους συνεχείς αστυνομικούς ελέγχους που έχουν εξαπολυθεί από πέρυσι, εγκαινιάζοντας το άνοιγμα της κυβέρνησης στις δημοφιλείς ακροδεξιές και ξενόφοβες ιδέες και τη δαιμονοποίηση των μεταναστών για την κρίση και την ανεργία που μαστίζει την ελληνική κοινωνία.
Καταγράφει τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα κοντέινερ των στρατοπέδων, τις εξεγέρσεις, τις αποδράσεις και τα αντίποινα των αρχών, τη στέρηση της παροχής ηλεκτρικού και του προαυλισμού των κρατουμένων, που μπορεί να είναι και αιτούντες άσυλο ή πρώην νόμιμοι μετανάστες που δεν κατάφεραν να ανανεώσουν την άδεια παραμονής τους. Υπάρχουν επίσης συγκρίσεις με το Γκουαντάναμο, αλλά και αναφορές στις επιθέσεις στους ανεπίσημους χώρους λατρείας των μουσουλμάνων, ελλείψει επίσημου.
Το δημοσίευμα εστιάζει στους Πακιστανούς που βρίσκονται στην Ελλάδα, όχι μόνο παραθέτοντας στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Πακιστανοί που ζουν στην Ελλάδα ανέρχονται σε 80.000, εκ των οποίων οι 30.000 νόμιμοι, αλλά και μέσα από προσωπικές ιστορίες. Οπως του 27χρονου Σεχζάτ Λουκμάν, που σκότωσαν δύο νεοναζί στις 17 Ιανουαρίου, γεγονός που σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία δεν είναι μεμονωμένο, καθώς έχουν κλιμακωθεί οι επιθέσεις με ρατσιστικό κίνητρο.
Ακόμη, παρακολουθεί την απέλαση στο Πακιστάν μαζί με άλλους 150 του Μ. Αρσάντ, ο οποίος μετά από δέκα χρόνια στην Ελλάδα αποφάσισε να φύγει, όταν έμεινε χωρίς δουλειά και δεν κατάφερε να βγάλει άδεια παραμονής, ενώ εξαπατήθηκε και από δικηγόρο που προσέλαβε για να τον βοηθήσει. Τέλος, εξιστορεί την εμπειρία του Μανζούρ, που έκλεισε το μαγαζί που είχε για 12 χρόνια στην Αθήνα, το οποίο δεν μπορούσε πια να διατηρήσει, έστειλε τη 12χρονη κόρη του, άριστη μαθήτρια που γεννήθηκε και αναστήθηκε στην Ελλάδα, σε συγγενείς του στο Λονδίνο «επειδή δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα», ενώ κι εκείνος, αν δεν καταφέρει να βρει δουλειά, θα την ακολουθήσει.
ΙΩ.Σ.