Samaras-Lazaridis

19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιλέγει τη γραμμή των δύο άκρων

Ο Α. Σαμαράς προτίμησε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας πιστά τις «συμβουλές» του Χρ. Λαζαρίδη που εξομοιώνει τους νεοναζί με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράζουν στελέχη της Ν.Δ. και της κυβέρνησης.
      Pin It

Ο Α. Σαμαράς προτίμησε να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ ακολουθώντας πιστά τις «συμβουλές» του Χρ. Λαζαρίδη που εξομοιώνει τους νεοναζί με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρά τις έντονες διαφωνίες που εκφράζουν στελέχη της Ν.Δ. και της κυβέρνησης

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Στα άκρα επιλέγει να τραβήξει η κυβέρνηση την αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση για την απειλή των νεοναζί. Μετά από μερικές παλινδρομήσεις ψυχραιμίας και συναίνεσης που καταγράφηκαν χθες το πρωί, με τις δηλώσεις των υπουργών Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδια και Χ. Αθανασίου και του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου και την απερίφραστη καταδίκη της αποτρόπαιης δολοφονίας του 34χρονου Π. Φύσσα στο Κερατσίνι, η κυβερνητική ρητορική επανήλθε στη θεωρία των δύο άκρων.

 

Τον τόνο έδωσε ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και βουλευτής Επικρατείας, Χρ. Λαζαρίδης. Το πρωί, με τηλεφωνική παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, απέδωσε ευθύνες για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προχώρησε και σε απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς εις βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου προσωπικά.

 

Αδειασμα του Χ. Αθανασίου

 

Ο κ. Λαζαρίδης, που είναι κατ’ ουσίαν ο επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του πρωθυπουργικού επιτελείου και εμπνευστής της γραμμής των δύο άκρων, ακύρωσε προκαταβολικά τα ανοίγματα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου στη Βουλή καταδικάζοντας «τη βία που καλλιεργείται και προέρχεται από τον συγκεκριμένο χώρο της Χρυσής Αυγής». Οπως και την πρόσκληση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «να συμφωνήσουμε όλοι μαζί σε ένα πλαίσιο», το οποίο μάλιστα προσδιόρισε με τη διεύρυνση των άρθρων 187 και 195 του Ποινικού Κώδικα περί εγκληματικών οργανώσεων. Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η πρώτη ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σ. Κεδίκογλου, που καλούσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υψώσουμε φραγμό στον φαύλο κύκλο της έντασης και της βίας».

 

Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με σχόλιό του επί των δηλώσεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, καταλόγιζε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ακολουθεί την πολιτική της έντασης. Την κυβερνητική στροφή στη γραμμή των δύο άκρων επισφράγισε το απόγευμα ο Χρ. Λαζαρίδης με την επίσκεψή του στα δημοσιογραφικά της Βουλής, όπου επανήλθε δριμύτερος στις κατηγορίες κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία μάλιστα κατέταξε εκτός συνταγματικού τόξου λέγοντας ότι «όσο ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μην καταδικάζει γεγονότα κατάλυσης της νομιμότητας, όπως π.χ. στις Σκουριές, παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου». Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν στη συνέχεια όλες οι δημόσιες δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Αντ. Σαμαρά, με διαφορά μόνο ως προς την ένταση των κατηγοριών κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες συσκέψεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού στο μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή για τη χάραξη της κυβερνητικής στρατηγικής στο πολιτικό επίπεδο και τη διαχείριση της κρίσης. Οι αστυνομικές υπηρεσίες τέθηκαν σε μέγιστη ετοιμότητα και δόθηκε εντολή να αντιμετωπιστεί κάθε έκνομη ενέργεια. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση ανασύρει το δόγμα της μηδενικής ανοχής, υπό τον φόβο κλιμάκωσης των αντιδράσεων κατά της Χρυσής Αυγής, κυρίως όμως για το ενδεχόμενο αυτές οι αντιδράσεις να στραφούν ευθέως κατά της κυβέρνησης.

 

Φόβοι για την προεδρία

 

Ο φόβος αυτός οδηγεί το πρωθυπουργικό επιτελείο στην ανάγνωση όλων των σεναρίων που έχει επεξεργαστεί για το ενδεχόμενο του «πολιτικού ατυχήματος». Η δολοφονική επίθεση από νεοναζί στο Κερατσίνι, όπως ήταν επόμενο, έχει βαρύνει τρομακτικά το πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό, ενώ απειλεί να διαλύσει και την εικόνα σταθερότητας που καλλιεργούσε η κυβέρνηση στο εξωτερικό. Η δήλωση του επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα, πως «αν η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς αποτύχουν να σταματήσουν τη Χρυσή Αυγή, η ελληνική προεδρία της Ε.Ε. θα είναι απαράδεκτη», είναι ενδεικτική της ευρωπαϊκής ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται.

 

Το ερώτημα είναι αν μπορεί η κυβέρνηση να απορροφήσει αυτούς τους εσωτερικούς και εξωτερικούς κραδασμούς, την ώρα μάλιστα που οι κοινωνικές αντοχές δείχνουν να έχουν εξαντληθεί και η κατάσταση σε όλα τα πεδία είναι εκρηκτική. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν ότι «στις παρούσες συνθήκες όλες οι πολιτικές δυνάμεις αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους» και εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις στο κοινωνικό πεδίο κατά της Χρυσής Αυγής «θα κινηθούν στο πλαίσιο της έννομης τάξης». Προσθέτουν όμως με έμφαση ότι «στο κρίσιμο σημείο που βρίσκεται η χώρα, την ώρα που ο πρωθυπουργός δίνει μάχη για να μην ακυρωθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια».

 

Συνέχεια στη δεξιά στροφή

 

Ο κ. Σαμαράς, από το συνέδριο της Ν.Δ. και εντεύθεν, έχει ανεβάσει κατακόρυφα τους τόνους της πολεμικής του κατά του ΣΥΡΙΖΑ, παραλληλίζοντας ή και ταυτίζοντας πολλές φορές την αξιωματική αντιπολίτευση με τους νεοναζί. Η ρητορική των ίσων αποστάσεων της Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Χρυσή Αυγή έγινε στρατηγική επιλογή από τον πρωθυπουργό στην κυβερνητική κρίση του περασμένου Μαΐου για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη για τα εγκλήματα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Και επισημοποιήθηκε στις ομιλίες του Αντ. Σαμαρά στο 9ο συνέδριο, με την αποστροφή ότι «τα δύο άκρα ταυτίζονται και εύχονται και προσεύχονται και κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η Ελλάδα να αποτύχει, να βγει από την Ευρώπη, να χάσουμε το στοίχημα». Η δεξιά στροφή δεν υπαγορεύτηκε μόνον από τη δημοσκοπική άνοδο της Χρυσής Αυγής, αλλά και από τον απόλυτο εγκλωβισμό της κυβέρνησης Σαμαρά στην εφαρμογή της αδιέξοδης πολιτικής που υπαγορεύει η τρόικα.

 

Αντιθέσεις εντός Ν.Δ.

 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στις τελευταίες συναντήσεις που είχε με τους αξιωματούχους της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, επικαλέστηκε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης εάν υπάρξουν πιέσεις για επιπλέον οικονομικά μέτρα. Το ενδεχόμενο αυτό έκλεισε άπαξ διά παντός, σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά και του κ. Βενιζέλου, στη χθεσινή τους συνάντηση. Εγινε δε γνωστό ότι θα διορθωθούν και τα φορολογικά μέτρα για τα αγροτεμάχια.

 

Στους κόλπους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. επικρατεί παγωμάρα, ενώ κόντρα στη γραμμή Λαζαρίδη βγήκε ο Ευ. Αντώναρος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Κ. Καραμανλή, δηλώνοντας ότι «όποιος ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι συνταγματικά αποδεκτό κόμμα, είναι επικίνδυνα ανιστόρητος και πολιτικά ανόητος». Σε άλλο σχόλιό του τονίζει ότι η Ν.Δ. πρέπει να είναι εκφραστής του μεσαίου χώρου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι στο κυβερνών κόμμα φλερτάρουν με τη Χρυσή Αυγή. Και ο βουλευτής Πρ. Παυλόπουλος, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ, κάλεσε «όλους όσοι υπηρετούμε τη δημοκρατία, ας αντιτάξουμε σε αυτούς τους εγκληματίες εκείνη τη δύναμη που θα τη θωρακίσει».

 

……………………………………………………………………………………………

 

«Χρύσανθε, δεν υπάρχεις»

 

Ο Ολύμπιος Δαφέρμος γράφει για τον πρώην σύντροφό του στα χρόνια της δικτατορίας Χρύσανθο Λαζαρίδη:

 

«Αλλαξες. Αλλαξες πολύ. Και είχες το δικαίωμα. Γιατί όμως; Για να υπηρετήσεις καλύτερα την κοινωνία; Δεν φάνηκε. Για να υπηρετήσεις τον εαυτό σου άλλαξες. Γιατί ήσουνα εραστής της εξουσίας. Και η Αριστερά δεν είχε προοπτική. Και βρέθηκες στην εξουσία. Και ασκείς εξουσία. Κάποιοι σε θεωρούν ιθύνοντα νου. Καταγοητευμένος φαίνεσαι. Τόσο που να μη θέλεις να ξεχωρίσεις το πολιτικό έγκλημα, τη δολοφονία, από την ειρηνική πολιτική αντιπαλότητα. Τη μη αρεστή σε σένα.

 

Παλιέ συναγωνιστή Χρύσανθε Λαζαρίδη, σε αγνοώ. Για μένα δεν υπάρχεις».

 

 

Scroll to top