Κρεσέντο αστυνομικής στρατηγικής στη Θεσσαλονίκη, με τα ΜΑΤ να προστατεύουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Βαρδάρη παραδίδοντας το κέντρο της πόλης στην οργή αγανακτισμένων νεαρών. Περισσότερες από 35 προσαγωγές έγιναν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που κράτησαν ώς αργά τη νύχτα.
Δύο αντιφασιστικές πορείες ξεκίνησαν ειρηνικά στις 6 χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, μία του ΠΑΜΕ από την πλατεία Αγίας Σοφίας και άλλη από την Καμάρα, με συμμετοχή αριστερών οργανώσεων και αντιεξουσιαστών. Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Καζαντζάκη, σχεδόν απέναντι από το δικαστικό μέγαρο, με σκοπό να διαδηλώσουν για τη στυγερή δολοφονία του νεαρού ράπερ στο Κερατσίνι, που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.
Κατά μια περίεργη στρατηγική η αστυνομία επέλεξε να σταθεί, για άλλη μια φορά, απέναντι στους τουλάχιστον 5 χιλιάδες διαδηλωτές, ουσιαστικά κόβοντας τη Θεσσαλονίκη στα δύο. Τα ΜΑΤ είχαν δημιουργήσει κινητούς φραγμούς με κλούβες που είχαν τοποθετήσει κάθετα στον δρόμο παρεμποδίζοντας τη διέλευση του κόσμου, που όπως ήταν αναμενόμενο εξοργίστηκε. Ακολούθησε ένταση και πολλοί αποχώρησαν, όμως αρκετοί νεαροί άρχισαν να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς που απάντησαν με δακρυγόνα.
Σε λίγη ώρα τα επεισόδια κλιμακώθηκαν στο κέντρο της πόλης. Ξέσπασε πετροπόλεμος εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων κι εκτοξεύτηκαν βόμβες μολότοφ. Τα ΜΑΤ εκτόξευαν συνεχώς χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και δακρυγόνα, με αποτέλεσμα στις κεντρικές λεωφόρους η ατμόσφαιρα να γίνει αποπνικτική.
Βιτρίνες καταστημάτων έσπασαν, το ίδιο και πολυτελή Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένα σε κεντρικούς δρόμους, ένα ενεχυροδανειστήριο ισοπεδώθηκε μέσα σε λίγα λεπτά, ενώ συνθήματα κατά της αστυνομίας και της Χρυσής Αυγής γράφτηκαν με σπρέι στους τοίχους. Δεκάδες κάδοι του δήμου παραδόθηκαν στις φλόγες κι έγιναν οδοφράγματα για να ανακόψουν τις επιθετικές διαθέσεις της αστυνομίας, που τελικά μετά από μία και πλέον ώρα κατάφερε να στριμώξει ομάδα περίπου 50 νεαρών αντιεξουσιαστών στην περιοχή της Καμάρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ΜΑΤ προσπάθησαν να πιέσουν τους νεαρούς να μπουν στην πανεπιστημιούπολη, όπου πλέον δεν ισχύει το άσυλο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό.
Νέο ραντεβού δόθηκε αργά χθες το βράδυ στο άγαλμα Βενιζέλου από αριστερές οργανώσεις και την Αντιεξουσιαστική Κίνηση.
Νίκος Φωτόπουλος