ekthesi-texni

19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Re-culture 2, ένας θεσμός που αξίζει να προσέξουμε

Πάτρα δεν είναι μόνο το καρναβάλι

Μια ομάδα ανθρώπων, που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και κατέληξαν στην όμορφη πελοποννησιακή πόλη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ με πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, αξιοποιώντας μοναδικούς, αλλά ανενεργούς ή κλειστούς χώρους.
      Pin It

Μια ομάδα ανθρώπων, που έχουν ζήσει στο εξωτερικό και κατέληξαν στην όμορφη πελοποννησιακή πόλη, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ με πλούσιο και ενδιαφέρον πρόγραμμα, αξιοποιώντας μοναδικούς, αλλά ανενεργούς ή κλειστούς χώρους

 

Ποιος είπε ότι η Αθήνα μονοπωλεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι; Και στην περιφέρεια γίνονται ενδιαφέροντα πράγματα που κινητοποιούν τον κόσμο και προωθούν τη συλλογικότητα σε δύσκολους καιρούς. Απόδειξη, το RE-culture 2, το Διεθνές Εικαστικό Φεστιβάλ Πάτρας, που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Art in Progress σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες, τοπικούς φορείς και ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

Στους δύο μήνες που διαρκεί (1/9-31/10) αξιοποιεί μοναδικούς χώρους που παρέμεναν ανενεργοί πολιτιστικά ή κλειστοί, όπως η Αγορά Αργύρη, το Σκαγιοπούλειο Κέντρο Προστασίας Παιδιού Αχαΐας και τα πρώην Δημοτικά Λουτρά. Κύριος κορμός είναι οι εκθέσεις σύγχρονης τέχνης και δορυφόροι το θέατρο, ο χορός, η φωτογραφία, η μουσική, η ποίηση, ο κινηματογράφος, η αρχιτεκτονική. Παράλληλα, εκπαιδευτικά προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα βιωματικής πρόσληψης των τεχνών και θεωρητικές συναντήσεις εμβαθύνουν στις οπτικές και παραστατικές τέχνες.

 

Ιδιαίτερα σημαντικές και επίκαιρες οι εκθέσεις που εγκαινιάστηκαν με κεντρικό θέμα «Εικαστικές τέχνες και διαφορετικότητα σε μια Ευρώπη που αναστοχάζεται». Προβάλλουν την ανάγκη σύνδεσης της εικαστικής παραγωγής με τη ζωή των πολιτών και την αντίληψη μιας νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας σε σχέση με τη φτώχεια, την αλληλεγγύη και την έξοδο από την πολιτισμική κρίση. Προωθούν, όμως, και και την ανάγκη σεβασμού της διαφορετικότητας, του «άλλου». Οι τίτλοι των εκθέσεων είναι ενδεικτικοί: «Τurning problems into money» σε επιμέλεια Πάτρικ Πανέτα (Γερμανία), «ΚοσμογΩνίες» (επιμ. Ειρήνη Τσαχρέλια, ΗΠΑ), «Οικείο-Ανοίκειο» (επιμ. Αποστόλης Ζολωτάκης, Ολλανδία), «Φόβος» (επιμ. Μαρία Μαραγκού, Ελλάδα), «Κρίσης έργα» (επιμ. Νίκη Παπασπύρου, Ελλάδα) κ.ά.

 

Τα εργα έχουν την υπογραφή 200 και πλέον σύγχρονων διεθνών καλλιτεχνών, όπως οι: Hermansen Siri, Michael Biber, Philip Muller, Hilde Katerina Pytkowski, Daniel Steinset, Markus Huber, Andrews Simon, Thomas Holm, Olsson Fern Scott, Henny van der Meer, Nίκος Αλεξίου, Μαρία Λοϊζίδου, Χρήστος Μποκόρος, Αγγελος Παπαδημητρίου, Αγγελος Σκούρτης, Νίκος Τρανός, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς, Δημήτρης Φουτρής, Τάσος Μισσούρας, Μαρία Παπαδημητρίου κ.ά. Υπάρχει η δυνατότητα αφής για τυφλούς, ταυτόχρονη διερμηνεία για κωφούς και ξεναγήσεις μικρών ομάδων κινητικά αναπήρων.

 

«Μια ομάδα ανθρώπων που είχαμε ζήσει στο εξωτερικό και που είτε για λόγους καταγωγής είτε τυχαίους βρεθήκαμε στην Πάτρα, θελήσαμε να φέρουμε σύγχρονη τέχνη και εικαστικούς καλλιτέχνες σε μια πόλη που ως πολιτισμό θεωρεί ακόμα το καρναβάλι. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε εκ νέου βελτιωμένες δομές πολιτισμού», επισημαίνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Κλεομένης Κωστόπουλος.

 

Οσο για το φετινό θέμα, «Εικαστικές τέχνες και διαφορετικότητα σε μια Ευρώπη που αναστοχάζεται», εξηγεί: «Εδώ δεν μιλάμε για την υλική φτώχεια της Ελλάδας, αλλά την πνευματική και πολιτική. Μιλάμε για τη φτώχεια των θεσμών. Για τη φτώχεια των ανθρώπων, που πιστεύουν πως μόνο με ένα κιλό μακαρόνια θα σώσουν την κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας. Η αλληλεγγύη είναι η ιδέα που μάλλον παρανοήσαμε περισσότερο κατά την τελευταία τριακονταετία στην Ελλάδα. Η θέση πολιτικών και πολιτών “τρώγε και βολέψου τώρα που μπορείς”, μας έφερε στον πάτο. Η έξοδος είναι η πράξη ελπίδας που θέλει δύναμη».

 

Οι εκθέσεις πλασιώνονται από δεκάδες εκπαιδευτικά προγράμματα και παράλληλες εκδηλώσεις. «Η Ρητορική της Εικόνας – Μια συνάντηση με την περφόρμανς» (3-10/10): Επιστημονική διημερίδα, που θα πλαισιωθεί με περφόρμανς καλλιτεχνών και θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια για τον ρόλο της εικόνας στη σύγχρονη εποχή ως αισθητικού και επικοινωνιακού γεγονότος. Εργαστήρια θεάτρου με θέμα το φύλο και τη διαφορετικότητα (21-22/9), με την ηθοποιό-σκηνοθέτιδα Εύη Δημητροπούλου, «Ερωτας και επανάσταση» (21-22/9) με τον ηθοποιό Νίκο Κυριακίδη. Εργαστήριο χορού «Κινητική ανάγνωση» με την Τιτή Αντωνοπούλου. Εργαστήριο εικαστικών «Ζωγραφιστά παραμύθια» (5-6/10 με την καθηγήτρια εικαστικών Μαργαρίτα Σταυράκη κ.ά.

 

Παρή Σπίνου

[email protected]

 

Info: Το Re-culture 2 τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Πατρών, του Πανεπιστημίου Πατρών, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, της γερμανικής, της νορβηγικής και της αυστριακής πρεσβείας. Συμμετέχουν: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Πεδίο Δράσης Κόδρα Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Πάτρας. http://www.artinprogress.eu

 

Scroll to top