19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η δεύτερη διημερίδα «Riding the Greek Wave» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

«Εξω πάμε καλά, μέσα οι θεατές δεν μας βλέπουν»

Η ΕΑΚ καλεί φέτος ξένους παραγωγούς και εκπροσώπους σημαντικών ευρωπαϊκών θεσμών για να βοηθήσουν με την εμπειρία τους τούς Ελληνες σκηνοθέτες στο κρίσιμο θέμα της διανομής. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ακαδημίας, Κατερίνα Ευαγγελάκου, τονίζει τη «μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη δημιουργική πορεία του ελληνικού σινεμά και το υπουργείο.
      Pin It

Η ΕΑΚ καλεί φέτος ξένους παραγωγούς και εκπροσώπους σημαντικών ευρωπαϊκών θεσμών για να βοηθήσουν με την εμπειρία τους τούς Ελληνες σκηνοθέτες στο κρίσιμο θέμα της διανομής. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Ακαδημίας, Κατερίνα Ευαγγελάκου, τονίζει τη «μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη δημιουργική πορεία του ελληνικού σινεμά και το υπουργείο Πολιτισμού»

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Η αλματώδης ανάπτυξη του ελληνικού κινηματογράφου είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Οπως και η μηδενική στήριξη της πολιτείας σε μια εποχή εξαιρετικά προσοδοφόρα. Οι ελληνικές ταινίες επιλέγονται από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ, στέκονται επάξια απέναντι στις μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικές παραγωγές και κερδίζουν βραβεία, που σε ορισμένες περιπτώσεις έρχονται για πρώτη φορά στη χώρα. Τη στιγμή που το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού απαξιώνει θεσμούς και ανθρώπους του ελληνικού σινεμά, οι ξένοι δείχνουν εμπιστοσύνη αντιλαμβανόμενοι τις δυνατότητες ανάπτυξης.

 

Συμμετέχουν στις παραγωγές μας, ταξιδεύουν στην Ελλάδα, κάνουν ακόμα κι ελαφρύνσεις για τις ελληνικές ταινίες με ειδικές ρυθμίσεις. Οπως η πρόσφατη από τον διευθυντή της Μπερλινάλε Ντίτερ Κόσλικ. Με πρωτοβουλία του μειώθηκε το κόστος για την υποβολή χρηματοδοτικών προτάσεων ταινιών από την Ελλάδα κι άλλες χώρες του Νότου στο «Berlinale Co-Production Market 2014». Η ρύθμιση δεν του ήρθε ξαφνικά σαν πετριά στο κεφάλι. Ηρθε μετά τη συμμετοχή του στο περσινό «Riding the Greek Wave», που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, όπου ήρθε σε ουσιαστική επαφή με τους Ελληνες κινηματογραφιστές.

 

Για δεύτερη χρονιά η ΕΑΚ, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση -και με την υποστήριξη της Nova που είναι μεγάλος χορηγός της-, διοργανώνει τη διημερίδα «Riding the Greek Wave» στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Κεντρικό θέμα οι διεθνείς συμπαραγωγές και η διανομή των ελληνικών ταινιών.

 

«Ο θεσμός δεν χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος κι επιμένει σε συλλογικές δράσεις, που αποφέρουν οφέλη για το σύνολο της ελληνικής κινηματογραφίας. Οι Ελληνες κινηματογραφιστές έχουν αποδείξει –φέτος ακόμα περισσότερο- ότι όχι μόνο δεν είναι κρατικοδίαιτοι, αλλά αποτελούν μια εξαιρετικά υγιή και παραγωγική κοινότητα, που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε η σκηνοθέτρια και πρόεδρος της Ακαδημίας Κινηματογράφου Κατερίνα Ευαγγελάκου.

 

Οσο για το θέμα της διημερίδας, που θα φέρει πλήθος σημαντικών προσκεκλημένων -ανάμεσά τους ο εκτελεστικός διευθυντής του Eurimages Ρομπέρτο Ολα, η υπεύθυνη του Biennale College-Cinema Σαβίνα Νεϊρότι, διευθυντές σημαντικών ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής και πώλησης κ.ά.-, η Κατερίνα Ευαγγελάκου ανέφερε: «Υπάρχει μεγάλο πεδίο στη συμπαραγωγή. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερις ελληνικές ταινίες με χρηματοδότηση από Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία. Ζητήσαμε από τους ξένους συμπαραγωγούς να μας μεταφέρουν την εμπειρία τους και τους τρόπους που επιλέγουν στα projects τους τη διανομή. Ελπίζουμε ότι θα μας λυθούν πολλές απορίες, γιατί να γυρίζονται ταινίες αλλά να μην τις βλέπουν οι θεατές είναι θλιβερή προοπτική… Εξω πάμε καλά, εσωτερικά όμως δεν είμαστε στην ίδια πορεία θριάμβου».

 

Σε ερώτησή μας σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την παραίτηση του προέδρου του Δ.Σ. Γιώργου Παπαλιού, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» μίλησε για απαξίωση του ΕΚΚ από το υπουργείο Πολιτισμού ενώ έκανε λόγο για παρέμβαση από το γραφείο του Π. Παναγιωτόπουλου υπέρ συγκεκριμένου σκηνοθέτη, η Κατερίνα Ευαγγελάκου είπε: «Είμαι ενήμερη για όλα αυτά και για τους λόγους παραίτησης, οι οποίοι είναι διασταυρωμένοι. Υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στη δημιουργική πορεία του ελληνικού κινηματογράφου και στο υπουργείο Πολιτισμού. Το ΕΚΚ εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει δύο μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο (σ.σ. έχουν παραιτηθεί η Τατιάνα Καραπαναγιώτη και η Χριστίνα Κάλλας) και υπάρχει ανάγκη να ανασυνταχθεί. Η πολιτική ηγεσία δεν έχει δείξει ταχύτητα κι ευαισθησία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να υπογραφούν κρίσιμες αποφάσεις. Η απόφαση ανασύστασης είναι πολιτική, ιδιαιτέρως σήμερα που το ελληνικό σινεμά έχει πάει τόσο μακριά. Εχουμε μάθει να κάνουμε ταινίες χωρίς χρήματα. Τώρα θα μάθουμε να κάνουμε και με εμπόδια;» αναρωτήθηκε.

 

Ο σκηνοθέτης Τάσος Μπουλμέτης, πρώην πρόεδρος της ΕΑΚ και πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτροφιών του Ιδρύματος Ωνάση, ανέφερε: «Είναι λυπηρό, γιατί ο Γιώργος Παπαλιός έχει σημαδέψει τον ελληνικό κινηματογράφο και μ’ αυτή την απόφαση μπαίνουμε σε νέα φάση. Εύχομαι να βρεθεί κάποιος το ίδιο άξιος. Ηταν καθοριστική προσωπικότητα». Και πρόσθεσε: «Το ελληνικό σινεμά έδινε τη δυνατότητα να αποκτούν πολιτικά – κομματικά στελέχη μέρος από τη λάμψη του. Να εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και να κάνουν δηλώσεις τις στιγμές που το ελληνικό σινεμά είχε επιτυχίες και μετά να εξαφανίζονται. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι διαφήμιση για τη χώρα. Οι θεσμοί πρέπει να ενισχύονται και όχι να εξαφανίζονται. ΟΙ υπουργοί εμφανίζονται να θέλουν να αλλάξουν τον νόμο, που έτσι κι αλλιώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Θέλουν να γίνουν επώνυμοι μέσω του νόμου. Είχαμε τον νόμο Μελίνας, μετά τον νόμου Γερουλάνου. Ο Τζαβάρας ήθελε να τον αλλάξει -κι ας μην εφαρμόστηκε ποτέ- για να μείνει ως νόμος Τζαβαρά. Τώρα, πιθανώς το ίδιο θέλει και ο νέος υπουργός».

 

[email protected]

 

INFO: «Riding the Greek Wave», 28 & 29 Σεπτεμβρίου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Το πρόγραμμα της διημερίδας θα αναρτηθεί στο site της ΕΑΚ www.hellenicfilmacademy.gr

 

……………………………………………………………………………………………………………………….

 

Για την κρίση στο Κέντρο Κινηματογράφου

 

Κατερίνα Ευαγγελάκου: «Αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν να μην μπορούν να υπογραφούν κρίσιμες αποφάσεις. Η απόφαση ανασύστασης του ΕΚΚ είναι πολιτική, ιδιαιτέρως σήμερα που το ελληνικό σινεμά έχει πάει τόσο μακριά. Εχουμε μάθει να κάνουμε ταινίες χωρίς χρήματα. Τώρα θα μάθουμε να κάνουμε και με εμπόδια;».

 

Τάσος Μπουλμέτης: «Ο Γιώργος Παπαλιός έχει σημαδέψει τον ελληνικό κινηματογράφο. Εύχομαι να βρεθεί κάποιος το ίδιο άξιος. Οι θεσμοί πρέπει να ενισχύονται και όχι να εξαφανίζονται.Το ελληνικό σινεμά έδινε τη δυνατότητα να αποκτούν πολιτικά – κομματικά στελέχη μέρος από τη λάμψη του. Να εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να κάνουν δηλώσεις, τις στιγμές που το ελληνικό σινεμά είχε επιτυχίες, και μετά να εξαφανίζονται. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Ο ελληνικός κινηματογράφος είναι διαφήμιση για τη χώρα».

 

 

Scroll to top