19/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Λεφτά με τη σέσουλα από τη FED

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα 85 δισ. δολ. τον μήνα.
      Pin It

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά ομόλογα 85 δισ. δολ. τον μήνα

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

Το «τρομπάρισμα» της αμερικανικής οικονομίας με κρατικά κεφάλαια 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε μήνα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό ακόμη, στο όνομα της ισχνής παγκόσμιας ανάπτυξης.

 

Σε μια κίνηση που χαρακτηρίστηκε έκπληξη από διεθνείς αναλυτές και οικονομολόγους, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε χθες με συντριπτική πλειοψηφία των μελών της να μη διακόψει το πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης», όπως είχε προεξοφληθεί, αλλά -όπως της συνέστησε και το ΔΝΤ- να συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς μέχρι νεωτέρας να αγοράζει αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 85 δισ. δολ. τον μήνα και να τροφοδοτεί με άπλετη ρευστότητα τις κεφαλαιαγορές, προκειμένου να μην απειληθεί η ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

 

Η απόφαση ελήφθη με εννέα ψήφους υπέρ της διατήρησης του προγράμματος και μία κατά, ενώ παράλληλα η FED διατήρησε αμετάβλητο το εύρος του παρεμβατικού της επιτοκίου στο 0-0,25%. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Fed (FOMC) επισήμανε πως ο ρυθμός αγοράς ομολόγων θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές προοπτικές, αλλά και από την αποτελεσματικότητα του προγράμματος.

 

Η κεντρική τράπεζα εμφανίστηκε προβληματισμένη για την ανεργία στις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε πως οι μείωση των κρατικών δαπανών και η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια αποτελούν απειλή για την οικονομική ανάπτυξη.

 

Τα περισσότερα από τα μέλη της επιτροπής προέβλεψαν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερα από τρία χρόνια ακόμη, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για το 2016, η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμούς ανάπτυξης μεταξύ 2,5% και 3,3% και ανεργία που θα έχει υποχωρήσει μεταξύ 5,4% έως 5,9%.

 

Επεσαν έξω οι αναλυτές

 

Η απόφαση της FED διέψευσε τους αναλυτές, οι οποίοι περίμεναν ότι η FED θα άλλαζε πολιτική και θα περιόριζε σε αυτήν τη φάση το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων κατά 10 έως 20 δισ. ευρώ τον μήνα. Παράλληλα, έδωσε νέα ώθηση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, που είχαν προετοιμαστεί για αναταράξεις, με τους αμερικανικούς δείκτες Dow Jones και S&P να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

 

Από το 2008 μέχρι σήμερα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει διοχετεύσει στις αγορές ρευστότητα 3,6 τρισ. δολαρίων μέσω τριών προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης, συμβάλλοντας με τη μέθοδο αυτή στο «φούσκωμα» των χρηματιστηρίων και της αγοράς ομολόγων παγκοσμίως εν μέσω κρίσης, αλλά επιτυγχάνοντας παράλληλα να περιορίσει τους κραδασμούς από τη χρηματοπιστωτική κρίση που πυροδότησε η κατάρρευση της Lehman Brothers. Η απόφαση της FED θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας για την παγκόσμια οικονομία. Ηδη μέρος των συνεπειών από τις προειδοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος, ότι η FED θα σταματούσε τα «αντισυμβατικά μέτρα», έγιναν αισθητές στις αναδυόμενες οικονομίες και κυρίως στα χρηματιστήρια και στην ισοτιμία του δολαρίου έναντι των νομισμάτων τους, καθώς η προσδοκία περιορισμού της φτηνής ρευστότητας είχε ως αποτέλεσμα να σταματήσει το «carry trading» από τα κερδοσκοπικά κεφάλαια.

 

Πρόκειται για τον δανεισμό φτηνών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ και την τοποθέτησή τους σε μετοχές, ομόλογα, νομίσματα, ακίνητα και άλλες αξίες αναδυόμενων αγορών, οι οποίες προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις και σήμερα γκρεμίζονται. Τώρα όλα δείχνουν ότι το κερδοσκοπικό παιχνίδι θα ξαναρχίσει…

 

Scroll to top