01/01/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια

      Pin It

Με ενέσεις αισιοδοξίας επιχειρεί η κυβέρνηση να ξεκινήσει το 2013, μέσω των μηνυμάτων των αρχηγών των συγκυβερνώντων που στόχο έχουν να καλύψουν τα μεγάλα οικονομικά κυρίως προβλήματα με τα οποία ξεκινά και η νέα χρονιά για τον ελληνικό λαό.

 

Εχοντας υπόψη του και τη νέα δημοσκόπηση (της Kapa Research για το «Βήμα της Κυριακής»), που φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται με βραχεία κεφαλή της Ν.Δ., ο κ. Σαμαράς θέλησε να διατηρήσει το προφίλ του μοναδικού που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

 

«Το 2012 ήταν «χρονιά καμπής» για την Ελλάδα. Ανακόψαμε την πορεία προς την καταστροφή και θέσαμε τις βάσεις για την ανάκαμψη της χώρας. Το 2013 θα είναι «χρονιά άλματος» προς το μέλλον. Για την αναγέννηση της πατρίδας μας. Ενωμένοι αποφύγαμε τα χειρότερα.

 

Ακόμα πιο ενωμένοι, θα πετύχουμε τα καλύτερα…», αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμά του (που δημοσιεύτηκε στον «Ελεύθερο Τύπο») ο πρωθυπουργός, διατηρώντας την ίδια επί μήνες επικοινωνιακή τακτική.

 

Ο ίδιος πάντως και το επιτελείο του γνωρίζουν πολύ καλά –και το ομολογούν στους συνομιλητές τους- πως τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Μνημονίου 3 πρέπει να γίνει με γοργούς ρυθμούς, διαφορετικά οι επόμενες δόσεις των περίπου 18 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να εκταμιευτούν.

 

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, την επόμενη εβδομάδα με το άνοιγμα της Βουλής στις 7 Ιανουαρίου, αποτελεί το πρώτο βήμα. Παρά ταύτα, το οικονομικό επιτελείο ακόμη «επεξεργάζεται» τις διατάξεις για τη συλλογή αποδείξεων, ενώ κατά κοινή ομολογία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δεν πρόκειται να συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

 

Που σημαίνει ότι έως τον Μάρτιο, οπότε και η επόμενη αξιολόγηση της πορείας του κυβερνητικού έργου από την τρόικα, θα κατατεθεί ακόμη ένα. Η πορεία των εσόδων έως τότε είναι ένας κρίσιμος παράγοντας, καθώς η περίφημη ρευστότητα δεν υπάρχει, τα δε ελληνικά νοικοκυριά χειμάζονται από τις μειώσεις των εσόδων τους και την αύξηση των φόρων.

 

Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων είναι το δεύτερο μεγάλο αγκάθι για την τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μιλά για επενδύσεις, στην κυβέρνηση όμως γνωρίζουν ότι ακόμη κι αν κάποτε έρθουν, πάντως θα αργήσουν πολύ.

 

Η γραφειοκρατία δεν έχει παταχθεί, η φορολόγηση των επιχειρήσεων παραμένει υπέρμετρη. Οι δύο αυτοί παράγοντες καθιστούν το ελληνικό περιβάλλον κάθε άλλο παρά ελκυστικό για την προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων.

 

Οι κοινωνικές εκρήξεις, τέλος, παραμένουν πάντα ο μεγάλος φόβος για το μέγαρο Μαξίμου. Εξ ου και η απόφαση Σαμαρά να δοθεί τέλος στην «ατιμωρησία» των λεγόμενων επωνύμων και η άμεση συγκατάθεση της Ν.Δ. στην πρόταση Κουβέλη για σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης κατά του πρώην τσάρου της Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου.

 

Scroll to top