Pin It

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Δύο είναι τα κέντρα του καπιταλισμού στην Ευρώπη: εκτός ευρωζώνης, το Λονδίνο και μέσα στη ζώνη του ευρώ, η Φρανκφούρτη. Σε κάθε ουρανοξύστη, αντιστοιχεί μια μεγάλη τράπεζα. Και μέσα σε όλους αυτούς τους ουρανοξύστες, βρίσκεται η πλατεία Ρος. Εκεί μίλησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σε ένα πλήθος Γερμανών πολιτών, λέγοντάς τους ότι «οι πολιτικοί σας σάς κοροϊδεύουν. Με τα λεφτά σας δεν σώζετε τους Ελληνες, διασώζετε τις τράπεζες».

 

Εκατόν πενήντα μέτρα πιο μακριά, συναντά κανείς τα κεντρικά γραφεία της ΕΚΤ, όπου χθες το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε μια εξαιρετικά σημαντική συνάντηση με το εκτελεστικό μέλος του προεδρείου της ΕΚΤ, Γεργκ Ασμουσεν. Ο καθένας από τους δύο μπορεί να είπε τα δικά του, ωστόσο συμφώνησαν σε δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι φασίστες αποτελούν απειλή κατά του ευρωπαϊκού πολιτισμού και δεύτερον, ότι η η ΕΚΤ μπορεί να μιλά απευθείας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Τσίπρα.

 

Η χθεσινή επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Φρανκφούρτη θα ήταν ιδιαίτερα πετυχημένη αν δεν υπήρχε ψυχρότατο κλίμα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και των Γερμανών αριστερών, δηλαδή των πιο στενών συμμάχων του.

 

Στις τάξεις της αποστολής του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούσε μεγάλος σκεπτικισμός σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke), σύμφωνα με τις οποίες σε ό,τι αφορά τις πολεμικές αποζημιώσεις και το πολεμικό δάνειο, «δεν πρέπει να κοιτάμε πια στο παρελθόν, αλλά στο μέλλον». Ρωτήσαμε χθες το στέλεχος του κόμματος της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ, ποια η γνώμη της για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο.

 

Αμέσως επενέβη ο σύμβουλός της σε θέματα επικοινωνίας και τόνισε ότι η κ. Βάγκενκνεχτ αποκλείεται να απαντήσει σε τέτοια ζητήματα.

 

Να θυμίσουμε ότι μέχρι πριν από δύο εβδομάδες, το κόμμα της Αριστεράς υποστήριζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις πολεμικές αποζημιώσεις.

 

Τι είπε τώρα ο Αλέξης Τσίπρας στον Ασμουσεν; Οτι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ότι αυξάνεται συνεχώς με κοινωνικές επιπτώσεις, ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις φεύγουν στο εξωτερικό, ενώ επισήμανε ότι μια καλή λύση θα ήταν να χαριστεί το χρέος στην Ελλάδα, όπως έγινε με τη Γερμανία το 1953. Ο Ασμουσεν απάντησε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά τι κοινωνικές επιπτώσεις έχει η λιτότητα στην Ελλάδα, δεν είμαστε ούτε κουφοί ούτε τυφλοί».

 

Δήλωσε δε σοκαρισμένος από τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής, ενώ επανερχόμενος στα θέματα της οικονομίας είπε ότι το Μνημόνιο παρουσιάζει αποτελέσματα και ζήτησε από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να το στηρίξει, διότι, όπως σημείωσε, «μόνον έτσι η Ελλάδα θα έχει οικονομική ανάπτυξη και θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

 

Πάντως, όπως επισημαίνουν όσοι παρακολούθησαν τη συνάντηση Ασμουσεν-Τσίπρα, άσχετα με τις διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους, αποχωρίστηκαν σαν δυο καλοί φίλοι, ενώ παράλληλα έδωσαν ραντεβού σε σύντομο χρονικό διάστημα.