Απανωτές συναντήσεις με παράγοντες του κινηματογράφου έχει αυτές τις μέρες ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνος Παναγιωτόπουλος. Χθες συναντήθηκε με τον γενικό διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γρηγόρη Καραντινάκη, και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες θα ορίσει τον νέο πρόεδρος του Δ.Σ., θέση που έμεινε κενή μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπαλιού, όπως επίσης και τον αντιπρόεδρο και το μέλος του συμβουλίου που έχουν αποχωρήσει.
Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα παρουσία της γενικής γραμματέα Λίνας Μενδώνη. Τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν την παραγωγή και διανομή των ελληνικών ταινιών. Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Καραντινάκης έθεσε την επιτακτική ανάγκη εφαρμογής του νόμου, με επίκεντρο την απόδοση του 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια, μαζί με την ανάγκη ενίσχυσης των φορολογικών κινήτρων προς τις ξένες παραγωγές. Ο υπουργός τόνισε ότι τον ενδιαφέρει ο σύγχρονος πολιτισμός και οι νέοι σκηνοθέτες και έδειξε να κατανοεί ότι ο ελληνικός κινηματογράφος και οι σκηνοθέτες που θριαμβεύουν στο εξωτερικό αιμορραγούν χωρίς τη στήριξη της πολιτείας.
«Η επόμενη ημέρα του ελληνικού κινηματογράφου θα έχει την αμέριστη στήριξη της πολιτείας. Αν χρειαστούν νομοθετικές προσαρμογές και φορολογικές ρυθμίσεις θα γίνουν, ώστε, μαζί με τα κίνητρα για νέες παραγωγές και καλύτερη διανομή, να διευκολύνουμε την επιτυχή πορεία των ελληνικών ταινιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό» ήταν η διαβεβαίωσή του υπουργού.
Την Τετάρτη ο κ. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με το Δ.Σ. της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και συγκεκριμένα με τους Χάρη Παπαδόπουλο (πρόεδρο), Τώνη Λυκουρέση (αναπληρωτή πρόεδρο), Νίκο Σέκερη (υπεύθυνο κινηματογράφου) και Γιάννη Μόρτζο (υπεύθυνο θεάτρου). Η συνάντηση ήταν η πρώτη στον κύκλο επαφών που ξεκίνησε ο υπουργός μετά τη βράβευση του Αλέξανδρου Αβρανά στη Βενετία. Οι εκπρόσωποι της ΕΕΣ τόνισαν την ανάγκη «ορθολογικότερης χρήσης των πόρων για τον κινηματογράφο, να γίνει αποδοτικότερος ο νόμος και πιο ευέλικτη η λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, να δοθούν φορολογικά κίνητρα, να εφαρμοστεί ο νόμος για το 1,5% και να επαναλειτουργήσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Κινηματογραφίας», που εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί. Οσο για το θέατρο, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω «από την ανάγκη αναμόρφωσης του θεσμού των επιχορηγήσεων, των ΔΗΠΕΘΕ, της θεατρικής παιδείας και την ανάγκη τόνωσης του ελληνικού έργου στις κρατικές σκηνές» γράφει η επίσημη ανακοίνωση…
Ο κύκλος επαφών του υπουργού Πολιτισμού με παράγοντες του ελληνικού σινεμά θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες. Η Ενωση Σκηνοθετών-Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ) πάντως εξέδωσε ανοιχτή επιστολή με αφορμή την παραίτηση του Γ. Παπαλιού. «Η παραίτηση του προέδρου τού ΕΚΚ ήρθε να επιβεβαιώσει την επιπολαιότητα και την ανευθυνότητα με την οποία η πολιτεία αντιμετωπίζει τον ελληνικό κινηματογράφο… Από την άλλη, η ΕΡΤ καταργήθηκε χωρίς να υπολογιστεί το κενό που δημιουργείται στις παραγωγές των ταινιών που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό και τα ευρωπαϊκά όργανα ενίσχυσης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (π.χ. Eurimages). Η κατάσταση που δημιουργείται εξαιτίας της ολιγωρίας σας είναι τραγική και οι συνέπειες της ανεύθυνης στάσης σας είναι δραματικές» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Βασιλική Τζεβελέκου