20/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΤΖΕΝΤΑ

      Pin It

Διάλεξη Ερνέστο Σπινέλι

 

Το βιβλίο του Ερνέστο Σπινέλι «Το σφυρί και ο καθρέφτης. Σπάζοντας τα ψυχοθεραπευτικά είδωλα» παρουσίαζεται σήμερα (19.30) στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος), από τις εκδόσεις Κοντύλι σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Υπαρξιακής Ψυχολογίας. Στο πλαίσιο της παρουσίασης ο καθηγητής θα δώσει διάλεξη με θέμα «Υπαρξιακή ψυχοθεραπεία: ζώντας με την αβεβαιότητα». Είσοδος ελεύθερη.

 

 Ζωγραφικά αναθήματα του Κ. Ευαγγελάτου

 

Συνεχίζεται με επιτυχία στη Σύγχρονη Πινακοθήκη Villa Ροδόπη, στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς (Ι. Μεσολωρά 7 και Βύρωνος), η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με τίτλο «Ζωγραφικά αναθήματα». Η έκθεση περιλαμβάνει πρόσφατες ζωγραφικές συνθέσεις του εικαστικού δημιουργού και ειδικά τις μεγάλων διαστάσεων συνθέσεις με αλίκτυπα ξύλα, που ολοκληρωμένα παρουσιάζονται συνολικά για πρώτη φορά. Οι εικαστικές δημιουργίες του σε επιζωγραφισμένα αντικείμενα, εκτός από τον εσωτερικό εκθεσιακό χώρο, κοσμούν και τον μεγάλο κατάφυτο κήπο σε διάλογο με τις φόρμες των δέντρων και των λουλουδιών. Παράλληλα στον ισόγειο χώρο λειτουργεί η μόνιμη συλλογή έργων τέχνης Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Σεμινάριο τέχνης

 

H Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης οργανώνει, στις 21 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, σεμινάριο με θέμα «Μπαρόκ και Καραβάτζο», με προσκεκλημένο τον Αυστριακό καθηγητή του Πανεπιστημιου του Βερολίνου Rudolf Preimesberger. Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά (11.30 – 14.00 και 16.00 – 18.00).

 

Σύγχρονη τέχνη εντός ενός κτιρίου γραφείων

 

H γκαλερί Kalfayan κάλεσε άλλες πέντε αίθουσες τέχνης να μεταμορφώσουν από κοινού έξι δωμάτια ενός κτιρίου γραφείων, με θέα στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, σε ένα εργαστήριο διερεύνησης σύγχρονων τάσεων στην τέχνη. Η έκθεση λειτουργεί στην Αριστοτέλους 26 και συμπίπτει χρονικά με τα εγκαίνια της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης.

 

Η Bernier/Eliades Gallery παρουσιάζει έργα του Lionel Estève, τα οποία μπορούν να οριστούν ως τρισδιάστατα σχέδια μέσα στα οποία τα χρώματα αιωρούνται είτε γρήγορα είτε αργά. Mια μετα-ποπ μείξη της μυθολογίας, της ιστορίας, της πολιτικής και της θρησκείας, που αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη θέματα της ζωής μέσα από μια σουρεαλιστική και αιχμηρά ειρωνική ματιά, παρουσιάζεται στα έργα του Διονύση Καβαλλιεράτου. Επίσης τα σχέδια από την πρόσφατη δουλειά της Χριστιάνας Σούλου είναι εμπνευσμένα από τη νουβέλα του Ζαν Κοκτό «Τα τρομερά παιδιά».

 

Η Sadie Coles HQ παρουσιάζει έργα σε καμβά τού David Κorty στα οποία διακρίνεται μια ρευστή και ρυθμική αλληλεπίδραση γραμμών, σχημάτων και χρωμάτων που μας αποπροσανατολίζουν από την πραγματική προέλευσή τους, δηλαδή τη φωτογραφία. Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση του Δημήτρη Τάταρη με τίτλο «In God We Trust», η οποία αποτελείται από σχέδια με μολύβι που απεικονίζουν πορτρέτα σύγχρονων πολιτικών μορφών, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχίζεται με ένα από τα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα.

 

Η γκαλερί Peter Kilchmann παρουσιάζει το έργο «Souvenir (Zurich)» του Jorge Macchi, το οποίο αποτελείται από 16 κίτρινα κουτιά που διαμορφώνουν με το στήσιμό τους στον χώρο ένα φανταστικό παιχνίδισμα του ηλιακού φωτός, καθώς αυτό εισέρχεται στον χώρο διαπερνώντας ένα μη πραγματικό παράθυρο. H γκαλερί Gregor Podnar εκθέτει έργα τού Tobias Putrih από τη σειρά «The Mecula», η οποία αποτελείται από αντικείμενα τα οποία προκύπτουν μέσα από ατελή διαδικασία εκτέλεσης και σειρά λαθών. Η γκαλερί Esther Schipper παρουσιάζει το βίντεο «Verbal/Nonverbal» του Christoph Keller, το οποίο δείχνει έναν αριθμό ατόμων υπό τη διαδικασία πειράματος: κάθονται σε μια καρέκλα γραφείου, αναπνέουν βαθιά, φυσούν χρωματιστά μπαλόνια και ξεσπούν σε αυθόρμητο και μεταδοτικό γέλιο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 4 Οκτωβρίου.

 

 Κήποι ζεν στο χαρτί

 

Η νέα ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο «Κήπος Ζεν» εγκαινιάζεται σήμερα (20.00) στην γκαλερί «AΔ» (Παλλάδος 3, Ψυρρή). Για τη δουλειά του θα μιλήσει η Φαίη Ζήκα, επ. καθηγήτρια Φιλοσοφίας και Θεωρίας της Τέχνης στην ΑΣΚΤ (21.00).

 

Στα έργα αυτά ο καλλιτέχνης πραγματεύεται τους γιαπωνέζικους μοναστικούς βραχόκηπους, από τους οποίους έχει αφαιρεθεί κάθε είδους χλωρίδα έτσι ώστε να μείνουν μόνο χαλίκια και βράχοι. Τη γεωμετρία των σημείων που συνθέτουν τη μορφή ανιχνεύει με επιμονή. Ενας πραγματικός κήπος και ταυτόχρονα μια ποιητική μεταφορά του. Πόσες κουκκίδες χρειάζονται άραγε για να πραγματοποιηθεί αυτό και πόσες χρειάζεται να αφαιρεθούν για να χάσει τη μορφή του; Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 2 Νοεμβρίου.

Ενας «Κρητικός» Goodman

 

Ο Πολ Γκούντμαν είναι μουσικός και συνθέτης με μεγάλη εμπειρία σε ποικίλες τροπικές μουσικές παραδόσεις. Η μουσική του εμπειρία και η εσωτερικότητα του ήχου του δίνουν ένα χαρακτηριστικό προσωπικό ύφος στις συνθέσεις του. Η αιώρηση ανάμεσα στο παλιό και το σύγχρονο, το στοιχείο της έκπληξης και οι ασυνήθιστες μελωδικές και ρυθμικές γραμμές είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που κάνουν τον ήχο του ιδιαίτερο.

 

Μαζί με τους συνεργάτες του, Μανωλία Κοκολογιάννη και Παναγιώτη Μαύρη, θα παρουσιάσει μουσικές που έχει κυρίως συνθέσει τα τελευταία δέκα χρόνια που ζει στην Κρήτη, απόψε (22.00) στον χώρο Zp87 (Ζωοδ. Πηγής 87-Εξάρχεια, www.zita-p87.blogspot.com). Είσοδος ελεύθερη.

 

Η «Στέλλα» της bijoux de kant

 

Για τις τελευταίες παραστάσεις, μέχρι 29 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει «Η Στέλλα» της bijoux de kant στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, 210-3418550). Είναι μια παράσταση βασισμένη στη «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Ενα ηθογραφικό θρίλερ. Μια τραγωδία. Μια πενιχρή απόδειξη περί της μη υπάρξεως Θεού. Ενα σχόλιο πάνω στην ομορφιά. Ενα σχόλιο πάνω στην αμαρτία. Μια ερωτική ιστορία. Μια προσπάθεια απόδειξης ότι το έτος 1955 δεν υπήρξε ποτέ. Ενα ταξίδι. Κανένα ταξίδι. Ολα αυτά και τίποτε απ’ αυτά. Tα πρόσωπα συμπυκνώνονται σε τρία και η κεντρική ηρωίδα μιλάει συνέχεια για ένα ταξίδι. Ενα ταξίδι που ούτε η ίδια γνωρίζει αν επιθυμεί πραγματικά. Σύλληψη – σκηνοθεσία – σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης. Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη. Μουσική: Κώστας Δαλακούρας. Παίζουν: Λένα Δροσάκη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αινείας Τσαμάτης. Ωρα έναρξης: 21.30, είσοδος: 10 €.

 

Scroll to top