Ο ιδιοκτήτης έκλεισε σε μια νύχτα το υποκατάστημα Αλίμου, μεταφέροντάς το σε νέα διεύθυνση
Της Αφροδίτης Τζιαντζή
Σε μοτοπορεία στις 5.30 σήμερα το απόγευμα, στη λεωφόρο Κύπρου 158 στην Αργυρούπολη, καλούν οι πρώην εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα της ΑCS Aλίμου και Γλυφάδας, που εδώ και δύο μήνες βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις. Ο πρώην εργοδότης τους, ιδιοκτήτης franchise της μητρικής εταιρείας ταχυμεταφορών ACS, έβαλε αιφνιδιαστικά λουκέτα στα δύο μαγαζιά, εκβιάζοντας τους απλήρωτους εργαζόμενους να μεταφερθούν στο νέο κατάστημα στον Αλιμο, που λειτουργεί με νέα εταιρική διεύθυνση, απεμπολώντας τα νόμιμα δικαιώματά τους, υπογράφοντας ατομικές συμβάσεις των 596 ευρώ μικτά, χωρίς να πληρωθούν ούτε σεντ από όσα τους χρωστάει.
Προσφιλής εργοδοτική τακτική
Πρόκειται για μια προσφιλή εργοδοτική πρακτική, ειδικά στον χώρο των ταχυμεταφορών, που χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες franchise σε προφανή συνεννόηση με τις μητρικές εταιρείες. Καταστήματα αλλάζουν χέρια σε μια νύχτα, αλλάζοντας επωνυμία, έδρα και AΦΜ, κρατώντας όμως το πελατολόγιο και μειώνοντας το κόστος. Ολα αυτά δεν είναι παρά μια επικερδής μπίζνα στα όρια του νόμου, σε μια προσπάθεια να «σβηστούν» τα ίχνη της εταιρείας, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να αναλωθούν σε δαιδαλώδεις και χρονοβόρες νομικές διεικδικήσεις προκειμένου να πάρουν τα δεδουλευμένα τους, κάνοντάς τους «μπαλάκι» μεταξύ του άμεσου εργοδότη-πράκτορα και της μητρικής εταιρείας.
«Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας από τη μητρική ΑCS και στις 25 του μήνα έχουμε συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας της Γλυφάδας. Είναι η τρίτη συνάντηση, μετά η υπόθεση θα πάει στον εισαγγελέα», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Δημήτρης Γιαννούκος, 9 χρόνια εργαζόμενος στην ΑCS Αλίμου, από τους περίπου 15 εργαζόμενους στα δύο υποκαταστήματα.
Οι εργαζόμενοι στην ACS δεν είναι μόνοι τους. Εχουν από την πρώτη μέρα στο πλευρό τους σωματεία βάσης (όπως ΣΒΕΟΔ, ΣΕΤΤΕΑ), συνελεύσεις, συλλογικότητες και αλληλέγγυους/-ες, κυρίως από τα νότια προάστια. Με συνεχείς κινητοποιήσεις, αφισοκολλήσεις και πορείες, έχουν αναγκάσει τη μητρική ΑCS, που αρχικά τους αγνοούσε, να έρθει σε διάλογο μαζί τους.
«Το σημαντικό σε όλα αυτά είναι ότι η ΑCS ως μαμά εταιρεία σέρνει το Μνημόνιο από πίσω της. Δεν είναι τυχαίο ότι λίγο μετά το λουκέτο σε μας, απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις εργαζόμενοι σε μεγάλες κρατικές εταιρείες -ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ. Ομως η ACS είναι ιδιωτική εταιρεία και δεν έχει βγει νόμος που λέει ότι μπορεί να κλείσει χωρίς να αποζημιωθούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις δράσεις μας και θα δικαιωθούμε», μας λένε.