20/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αποψίλωσαν τα πρώτα οκτώ πανεπιστήμια

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε άρον άρον τον κατάλογο με τις 1.655 υπό κατάργηση θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Ανάστατη η πανεπιστημιακή κοινότητα, προειδοποίησε για σκληρή αντίδραση.
      Pin It

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε άρον άρον τον κατάλογο με τις 1.655 υπό κατάργηση θέσεις διοικητικών υπαλλήλων. Ανάστατη η πανεπιστημιακή κοινότητα, προειδοποίησε για σκληρή αντίδραση

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Τον κατάλογο με τις 1.655 υπό κατάργηση θέσεις διοικητικών υπαλλήλων σε οχτώ Πανεπιστήμια έστειλε άρον άρον, χθες, το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να προλάβουν, ακόμα και εντός της ημέρας, να έχουν έτοιμο με υπουργική απόφαση το «πιάτο» της διαθεσιμότητας στην ποδιά της αντιπροσωπείας της τρόικας, που έρχεται την Κυριακή.

 

Σήμερα συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο για την έγκριση-εξπρές, κι αν δεν προλάβουν, μέχρι τη Δευτέρα θα υπάρξει υπουργική απόφαση. Στόχος, να παρουσιαστεί με πειστική λίστα θέσεων προς κατάργηση στη συνάντηση με την τρόικα που θα έχει γίνει μέχρι την Τρίτη. Τα ονόματα των άτυχων, μετά την αναχώρηση των ξένων. Το φιτίλι, όμως, άναψε. Ανάστατη η πανεπιστημιακή κοινότητα, χθες, αμήχανη από τις ραγδαίες εξελίξεις, προειδοποιούσε για σκληρή αντίδραση.

 

Το υπουργείο επιλέγει οχτώ Πανεπιστήμια και τα τιμωρεί σχεδόν με αποψίλωση του προσωπικού, κυρίως στα μεγάλα κεντρικά Ιδρύματα, καθώς η μείωση αριθμεί τους μισούς υπαλλήλους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ένα από τα πολυπληθέστερα σε αριθμό φοιτητών Ιδρύματα, το οποίο λειτουργεί με 1.317 υπαλλήλους και ζητεί ακόμα 600 για να μπορέσει να λειτουργήσει. Ε, ακριβώς τόσους αφαιρεί το υπουργείο! Στο ΕΜΠ, που λειτουργεί με 878, διώχνει σχεδόν τους μισούς, για την ακρίβεια 438. Το Ιδρυμα ζητούσε 22 παραπάνω.

 

Τα οκτώ Ιδρύματα

 

Τα οχτώ Πανεπιστήμια είναι: Αθηνών, ΕΜΠ, ΑΠΘ, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πατρών, Ιωαννίνων, Κρήτης, Θεσσαλίας. Από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα αφαιρεί περισσότερους απ’ όσους ζητούν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, από τα μικρότερα κάνει μια μικρή έκπτωση, ενώ υπάρχουν Ιδρύματα, όπως το Πατρών, που, αν και δεν απαιτούν επιπλέον προσωπικό, η ειδική ομάδα του υπουργείου δεν τους χαρίστηκε.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες και βάσει των κενών που έχουν δηλώσει οι διοικήσεις στο υπουργείο (και τα οποία αποκάλυψε η «Εφ.Συν.»), η μαθηματική λογική του υπουργείου έχει ως εξής: ΕΚΠΑ έχει 1.317, ζητεί 600, χάνει 600. ΕΜΠ έχει 878, ζητεί 222, χάνει 438. ΑΠΘ έχει 747, ζητεί 213, χάνει 240. Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει 189, ζητεί 114, χάνει 35. Πανεπιστήμιο Πατρών έχει 461, δεν ζητεί προσωπικό, χάνει 153. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει 306, ζητεί 59, χάνει 40. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει 274, ζητεί 91, χάνει 53. Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει 356, ζητεί 124, χάνει 96.

 

Το σύνολο αριθμεί 1.655 υπαλλήλους, κατά άλλες πληροφορίες είναι λίγο περισσότεροι, φτάνουν τους 1.678. Πρόκειται για προσωπικό όλων των κατηγοριών (Π.Ε., Τ.Ε., Δ.Ε., Υ.Ε.), μόνιμο και ΙΔΑΧ.

 

Εκτός τα ΤΕΙ

 

Από τα ΤΕΙ δεν καταργούνται θέσεις, καθώς σ’ αυτά αναγνωρίστηκαν ελλείψεις, ενώ με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις του υπουργού δίνεται η διαβεβαίωση ότι στα Τεχνολογικά Ιδρύματα θα επιδιωχθεί να μετακινηθούν οι περισσότεροι από εκείνους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Ηδη μιλούν για 1.250. Θα προκύψουν από τη μοριοδότηση που θα ακολουθήσει προσεχώς.

 

Ο υπουργός Παιδείας προχωρά στη μονομερή διαδικασία διαθεσιμότητας στα Πανεπιστήμια, πυροδοτώντας, έτσι, την ένταση και ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας, με δεδομένο το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων. Αυτό που μένει να φανεί –και ελπίζουν και οι διοικήσεις- είναι αν μετά την αναχώρηση της τρόικας θα δοθεί η δυνατότητα παράτασης στη διαδικασία της ονοματοδοσίας των προς κατάργηση θέσεων, προκειμένου να βρεθεί τρόπος διευθέτησης του προβλήματος. Ωστόσο, θεωρούν λίγες πια τις πιθανότητες διαπραγμάτευσης. Οπως έλεγαν, χαρακτηριστικά, χθες, «θέλουν αίμα και γρήγορα. Δεν θα μείνουμε όμως με σταυρωμένα τα χέρια».

 

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

Στο ΣτΕ προσέφυγε το Πάντειο Πανεπιστήμιο

 

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τη δημιουργία Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο ζητούν σε προσφυγή τους που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Πάντειο Πανεπιστήμιο και ο πρύτανής του, Γρηγ. Τσάλτας.

 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του σχεδίου «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ), εκδόθηκε το επίμαχο Π.Δ. 76/2013 με το οποίο ιδρύθηκαν σχολές, καταργήθηκαν, συγχωνεύτηκαν και μετονομάστηκαν τμήματα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

 

Στην προσφυγή υποστηρίζουν ότι το διάταγμα είναι αντίθετο στις επιταγές του άρθρου 16 του Συντάγματος που καθιερώνει το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. Και αυτό γιατί αγνοήθηκαν οι αποφάσεις της Συγκλήτου και του συμβουλίου διοίκησης του Ιδρύματος με τις οποίες εκφράστηκε η γνώμη τους για την ονομασία της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Ψυχολογίας. Το Πάντειο Πανεπιστήμιο πρότεινε στην ονομασία της επίμαχης Σχολής να περιλαμβάνεται στον τίτλο της ο όρος «και Ψυχολογίας».

 

Μαρ.Δ.

 

 

Scroll to top