→Σήμα κινδύνου από τον πρύτανη του Ιδρύματος, Γ. Μυλόπουλο
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου
Σεισμός που θα οδηγήσει σε κατάρρευση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων του. Μάλιστα, ο παγκοσμίου φήμης σεισμολογικός σταθμός του είναι από τα πρώτα εργαστήρια που θα βάλουν «λουκέτο». Κι ακόμη, η Επιτροπή Ερευνών, οι αρχαιολογικές ανασκαφές, οι πανεπιστημιακές κλινικές και πλήθος άλλων υπηρεσιών με τεράστιο επιστημονικό και κοινωνικό έργο θα κλείσουν. Το σήμα κινδύνου έστειλε χθες ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων.
«Λειτουργούμε οριακά»
«Την επόμενη μέρα της διαθεσιμότητας, το πανεπιστήμιο δεν θα είναι το ίδιο. Ηδη, λειτουργούμε οριακά. Αν μας πάρουν έστω και έναν υπάλληλο, η διοίκηση δεν θα μπορεί να λειτουργήσει», ξεκαθάρισε ο κ. Μυλόπουλος. «Φοβούμαστε ότι σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, εφόσον δεν θα υπάρχουν οι άνθρωποί του», τόνισε χαρακτηρίζοντας αυθαίρετο το νούμερο των 1.500 διοικητικών υπαλλήλων που θέλει το υπουργείο Παιδείας να θέσει σε διαθεσιμότητα.
Η διαθεσιμότητα απειλεί τη λειτουργία σημαντικών υπηρεσιών και δομών του ΑΠΘ, όπως είναι οι πανεπιστημιακές κλινικές της Ιατρικής, της Οδοντιατρικής και της Κτηνιατρικής. «Εάν σταματήσουν να λειτουργούν οι πανεπιστημιακές κλινικές, καταρρέει το ΕΣΥ», δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής, Αλέξανδρος Γαρύφαλλος. Το ίδιο και ο έλεγχος της ποιότητας των νερών, το Κέντρο Αναφοράς AIDS, η κλινική των μεταμοσχεύσεων ήπατος και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Εφήβων.
Καίριο πλήγμα θα επιφέρει η διαθεσιμότητα και στη λειτουργία του Σεισμολογικού Σταθμού του ΑΠΘ, όπου εργάζονται -ως διοικητικοί υπάλληλοι- σεισμολόγοι με διδακτορικά. «Το δίκτυο που έφτιαξε ο Βασίλης Παπαζάχος είναι συνδεδεμένο με ελληνικούς και ευρωπαϊκούς σταθμούς», τόνισε ο κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Σπύρος Παυλίδης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη θέση που έχει το Εργαστήριο στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. «Δεν είμαστε μία συνηθισμένη υπηρεσία. Αν φύγει έστω και ένας εργαζόμενος, ο Σταθμός θα υπολειτουργήσει, ενώ, αν απομακρυνθούν περισσότεροι, θα καταστεί αδύνατη η λειτουργία του», ανέφερε.
Η Επιτροπή Ερευνών απειλείται επίσης με «λουκέτο» εάν απομακρυνθούν υπάλληλοι. «Κάθε χρόνο διαχειρίζεται 60 εκατομμύρια ευρώ. Είναι τα έσοδα από τη συμμετοχή καθηγητών και φοιτητών σε διεθνή ανταγωνιστικά προγράμματα», τόνισε ο πρύτανης, υπογραμμίζοντας πως προσφέρει 3.500 θέσεις εργασίας σε νέους επιστήμονες.
Η διαθεσιμότητα σταματά και την αρχαιολογική σκαπάνη. Ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής, Μιλτιάδης Παπανικολάου, τόνισε πως οι υπάλληλοι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) στηρίζουν τόσο τη διοικητική λειτουργία της Σχολής όσο και τις ανασκαφές. «Φοβάμαι ότι αν απομακρυνθούν, το αρχαιολογικό έργο θα καταρρεύσει την επόμενη μέρα».
Θυμίζουμε ότι η Σύγκλητος έχει αποφασίσει τη συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Αριστοτελείου από χθες έως και τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, ενώ έχει απειλήσει με παραίτηση των μελών της εάν προχωρήσουν οι διαθεσιμότητες.