20/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Φρένο» στην Cosco για τον Πειραιά

«Παγώνoυν» και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
      Pin It

«Παγώνoυν» και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ

 

Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου

 

«Φρένο» στη νέα επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά βάζει η Ευρ. Επιτροπή, καθώς ζητά από την κυβέρνηση να απαντήσει σε 23 βασικά ερωτήματα-ενστάσεις που αφορούν τη συμφωνία που υπογράφηκε στα τέλη Αυγούστου ανάμεσα στη ΣΕΠ (Cosco) και τον ΟΛΠ. Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. ζητούν απαντήσεις για νομικά και οικονομικά ζητήματα που αφορούν τον «φιλικό διακανονισμό» των δύο πλευρών, τις οποίες θα δώσει ο εποπτεύων υπουργός Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτης. Με το θέμα ασχολήθηκε μάλιστα και στο τελευταίο του ταξίδι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

 

Η παρέμβαση της Ε.Ε. έχει ως αποτέλεσμα το «πάγωμα» των σχεδίων της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, το οποίο θα ξεμπλοκάρει όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση με την Επιτροπή είτε με θετικό είτε με αρνητικό τρόπο.

 

Αυτά υποστήριξε χθες ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης που είχε με τους ναυτιλιακούς συντάκτες, λέγοντας πως η συμφωνία Cosco-ΟΛΠ βρίσκεται μεν στο τελευταίο στάδιο, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. δεν φαίνεται ότι θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Οπως διευκρίνισε ο υπουργός, από τα εγκαίνια ακόμα του ανατολικού μέρους της προβλήτας ΙΙΙ είχαν θέσει με τον πρωθυπουργό δύο προϋποθέσεις στην κινεζική πλευρά, ότι η συμφωνία θα τελούσε υπό τον έλεγχο τόσο του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και των ευρωπαϊκών Αρχών.

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη λίστα με τα 23 ερωτήματα-ενστάσεις που έχει στείλει η Ε.Ε. και είπε ότι ελπίζει σήμερα να έχουν φθάσει στα χέρια του τα στοιχεία που περιμένει από τη ΣΕΠ και τον ΟΛΠ, προκειμένου ο ίδιος να φτιάξει τις τελικές απαντήσεις προς την Ε.Ε. Απέφυγε να προβεί σε προβλέψεις. «Δεν είμαι ούτε υπεραισιόδοξος ούτε πεσιμιστής», δήλωσε ο υπουργός, λέγοντας πως όταν κλείσει το θέμα που έχει προκύψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε θετικά είτε αρνητικά, τότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ με τη διάθεση των μετοχών του Οργανισμού μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

 

Να σημειωθεί ότι το «πρακτικό φιλικής διευθέτησης» που υπέγραψαν οι δύο πλευρές για τη νέα επένδυση της Cosco στο δυτικό μέρος της προβλήτας ΙΙΙ, ύψους 230 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβάνει και την αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος που έδιναν κάθε χρόνο οι Κινέζοι στον ΟΛΠ, μέχρις ότου το ΑΕΠ της χώρας ανέλθει στο επίπεδο του 2008, συν 2% ετησίως. Γεγονός που προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση όσο και από τους εργαζόμενους στα λιμάνια.

 

Η εμπλοκή πάντως που έχει προκύψει με την Ε.Ε. φαίνεται να είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι παρουσιάζεται, καθώς πριν από μερικές μέρες και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, με ερώτησή του ζήτησε την παρέμβασή της με την έναρξη έρευνας για την «αναστολή του εγγυημένου ανταλλάγματος» και την απουσία διεθνούς διαγωνισμού για την κατασκευή έργων στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Να υπενθυμίσουμε δε ότι η Ε.Ε. πραγματοποιεί κι άλλη έρευνα για την αρχική σύμβαση παραχώρησης της Cosco, ύστερα από καταγγελίες του πρώην νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα, της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

 

[email protected]

 

Scroll to top