nairobi2109

21/09/13 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Ναϊρόμπι: Φονική επίθεση σε εμπορικό κέντρο

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Ναϊρόμπι. Σε τρομοκρατική επίθεση αναφέρθηκει ο υπουργός Εξωτερικών της Κένυας.
      Pin It

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση εναντίον ενός εμπορικού κέντρου στο Ναϊρόμπι της Κένυας, δήλωσε ο Αμπάς Γκάλετ, επικεφαλής της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στην Κένυα.

Τον απολογισμό επιβεβαίωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας, αν και επίσημα η κυβέρνηση κάνει ακόμη λόγο για 11 νεκρούς.

Σύμφωνα μάλιστα με μήνυμα που ανήρτησε η κενυατική προεδρία στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, οι κενυατικές υπηρεσίες ασφαλείας συνέλαβαν τον έναν από τους ενόπλους.

«Έχουμε επιβάλει αυστηρά μέτρα ασφαλείας στην πόλη», πρόσθεσε. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Τζόσεφ Όλε Λένκου είχε δηλώσει ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση «θα βρεθούν», καλώντας τους πολίτες «να μην κάνουν υποθέσεις».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κένυης δήλωσε: «Ενδέχεται να πρόκειται για μια επίθεση από τρομοκράτες, οπότε αντιμετωπίζουμε το θέμα πολύ σοβαρά».

Ερωτηθείς αν ξένες υπηρεσίες ασφαλείας συμμετέχουν στην επιχείρηση για την εξουδετέρωση των ενόπλων απάντησε: «Σ' αυτό το στάδιο δεν έχει καταστεί ακόμη απαραίτητο».

Οι δράστες άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα και πέταξαν χειροβομβίδες εναντίον του κοσμοπολίτικου πλήθους —Αφρικανούς, Ινδούς, δυτικούς— των πελατών και των εργαζομένων στο εμπορικό κέντρο.

Η επίθεση είναι η πιο αιματηρή στο Ναϊρόμπι μετά από εκείνη της αλ Κάιντα τον Αύγουστο του 1998 εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα της Κένυας, όταν πάνω από 200 άνθρωποι είχαν βρει το θάνατο.

Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούσαν πάνω από το εμπορικό κέντρο καθώς ένοπλοι αστυνομικοί φώναζαν «βγείτε έξω, βγείτε έξω» και πολλοί άνθρωποι απομακρύνονταν τρέχοντας από το κτίριο. Καπνός έβγαινε από μια είσοδο και αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως άκουσαν εκρήξεις χειροβομβίδων.

efsyn.gr

Scroll to top