22/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κουρεμένοι» δύο ταχυτήτων

Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποζημιώσει με 10 εκατ. ευρώ την Παρευξείνια Τράπεζα για τις ζημιές που υπέστη από το PSI. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν πάνω από 17,5 δισ. ευρώ.
      Pin It

Πώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποζημιώσει με 10 εκατ. ευρώ την Παρευξείνια Τράπεζα για τις ζημιές που υπέστη από το PSI. Τα ασφαλιστικά ταμεία έχασαν πάνω από 17,5 δισ. ευρώ…

 

Του Βασίλη Γεώργα

 

«Δώρο» 10 εκατ. ευρώ στην Παρευξείνια Τράπεζα ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνει η κυβέρνηση για να την αποζημιώσει από τις ζημιές που υπέστη πέρυσι από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI).

 

Πρόσχημα για τη χαριστική παραχώρηση κονδυλίων του προϋπολογισμού στην τράπεζα είναι η «ανάγκη» αγοράς ιδιόκτητου κτιρίου στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου (BSTDB), που εδρεύει από συστάσεώς της στην Ελλάδα. Πιθανόν καθόλου συμπτωματικά, το ποσό που έχασε η Παρευξείνια Τράπεζα το 2012 από το κούρεμα των ομολόγων της είναι 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την ετήσια οικονομική της έκθεση (αντάλλαξε ομόλογα 20 εκατ. ευρώ με νέα ύψους 9,3 εκατ. ευρώ), όσα δηλαδή και τα χρήματα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει υποσχεθεί να της δώσει, και πιέζει το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια.

 

Σκανδαλώδης χρηματοδότηση

 

Οσοι γνωρίζουν καλά το θέμα μιλούν για σκανδαλώδη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό προκειμένου να αποζημιωθεί μια τράπεζα με συγκαλυμμένο τρόπο για το PSI, σε μια περίοδο που ο δραματικός περιορισμός των εισοδημάτων μισθωτών και συνταξιούχων δεν έχει σταματημό και ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία μετρούν ζημιές πάνω από 17,5 δισ. ευρώ από το κούρεμα. Η προσπάθεια χαριστικής χρηματοδότησης έχει ξεκινήσει από πέρυσι και πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

 

Σήμερα μάλιστα συνεδριάζει στη Χαλκιδική το συμβούλιο των διοικητών της Παρευξείνιας Τράπεζας, παρόντος και του γενικού γραμματέα του ΥΠΑΝ, Σεραφείμ Τσόκα, όπου αναμένεται να αποφασιστεί μονομερώς από την Τράπεζα η έναρξη των διαδικασιών έγκρισης της συμφωνίας σε μια προσπάθεια ενδεχομένως να προκαταλάβει τις αποφάσεις.

 

Το συμβούλιο διοικητών της τράπεζας έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, καλέσει ήδη από τις αρχές του 2012 την ελληνική κυβέρνηση να δώσει λύση στο ζήτημα της αποζημίωσης, ενώ το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, με άλλη απόφασή του, αποδέχθηκε την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης να της δοθούν 10 εκατ. ευρώ για την αγορά ακινήτου. Σύμφωνα με το σχέδιο της συμφωνίας, προβλέπεται ότι η Παρευξείνια Τράπεζα θα λάβει το 2013 2 εκατ. ευρώ και από το 2014 έως το 2021 θα παίρνει 1 εκατ. ευρώ τον χρόνο, πλέον των 5 εκατ. ευρώ που πληρώνει ετησίως η χώρα μας ως συνεισφορά στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Προς το παρόν, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν έχει απαντήσει αν εγκρίνει ή απορρίπτει το αίτημα αποδέσμευσης κονδυλίων που έχει υποβάλει το υπουργείο Ανάπτυξης για τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ πληροφορίες θέλουν τόσο τον Κ. Χατζηδάκη όσο και τον υφυπουργό Νότη Μηταράκη να έχουν ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ακόμη τα λεφτά δεν έχουν εξασφαλιστεί.

 

Το προπέτασμα πίσω από το οποίο θα επιχειρηθεί να καλυφθεί το εγχείρημα αποζημίωσης της Παρευξείνιας Τράπεζας ώστε να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου για συλλογικές διεκδικήσεις αποζημιώσεων και από άλλους ομολογιούχους είναι ένα νομοθετικό διάταγμα για τις εθελούσιες συνεισφορές της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης, που στην προκειμένη περίπτωση θα πρέπει να φέρει τις υπογραφές των υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης.

 

Η προσπάθεια αποζημίωσης της Παρευξείνιας Τράπεζας μοιάζει πιο πολύ με χάρισμα δημόσιου χρήματος μέσω λευκής επιταγής, αφού δεν προβλέπονται ούτε έλεγχος δαπανών και παραστατικών ούτε επιλογή δαπανών.

 

Ποια είναι η Παρευξείνια Τράπεζα

 

Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης Εύξεινου Πόντου εδρεύει, βάσει της συμφωνίας ίδρυσής της, στη Θεσσαλονίκη. Στην πραγματικότητα είναι μια ιδιωτική τράπεζα που δουλεύει με εμπορικά κριτήρια χρηματοδοτώντας επιχειρηματικά σχέδια εταιρειών της ευρύτερης περιοχής. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται σε 3 δισ. τραβηχτικά δικαιώματα (SDR).

 

Ιδρυτικά μέλη της είναι η Ελλάδα, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βουλγαρία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Ουκρανία. Η Ελλάδα, με ποσοστό 16,5%, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της και κάθε χρόνο συνεισφέρει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ για τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Το 2012 έκλεισε τη χρήση με κέρδη 14,93 εκατ. ευρώ.

 

Scroll to top