22/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Στουρνάρας

Συνάντηση με ΜΟΟDY’s και ελπίδες αναβάθμισης

      Pin It

H προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του Γιάννη Στουρνάρα με κλιμάκιο του διεθνούς οίκου. Ο κ. Στουρνάρας παρουσίασε στους εκπροσώπους της Moody’s, επικεφαλής των οποίων ήταν η αναλύτρια του οίκου για την Ελλάδα Alpona Banerji, τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του προϋπολογισμού και την αποκλιμάκωση της ύφεσης, που τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι θα «κλείσει» στο μικρότερο σημείο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια (3,8%).

 

H Moody’s διατηρεί την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα C, δηλαδή σε καθεστώς χρεοκοπίας, όταν τόσο η Standard and Poor’s όσο και η Fitch την έχουν αναβαθμίσει στην κλίμακα Β-.

 

Στην κατηγορία Β- υπάγονται οι ομολογίες υψηλού κινδύνου ή, όπως είναι ευρέως γνωστές, «ομολογίες σκουπίδια» (junk bonds). Είναι ομόλογα που έχουν βαθμολογηθεί ως speculative ή below investment grade από τους φορείς διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων. Η αξιολόγηση αυτή στηρίζεται κυρίως στην πιθανότητα κινδύνου χρεοκοπίας για ένα κράτος.

 

Παραδοσιακά η Standard and Poor’s θεωρούνταν η πιο αυστηρή στις βαθμολογίες της και αυτό αποδείχτηκε στις υποβαθμίσεις της Ελλάδος. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε η Moody’s, καθώς είναι ο μόνος οίκος αξιολόγησης που διατηρεί ακόμη την Ελλάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση προσβλέπει σε μια πολύ καλύτερη βαθμολογία από τη Moody’s το επόμενο διάστημα, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για αναβάθμιση ακόμη και 5 βαθμίδων, δηλαδή στην κλίμακα Β3.

 

Μια τέτοιου μεγέθους αναβάθμιση προϋποθέτει ο προϋπολογισμός να έχει πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013, η ελληνική οικονομία να πηγαίνει «τρένο» και οι εκθέσεις της τρόικας να είναι θετικές και να μη βρίθουν από αστερίσκους για την πρόοδο εφαρμογής του Μνημονίου.

 

Η έκθεση με την οποία η Ελλάδα θα ανεβαίνει κατηγορία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το αργότερο μέχρι τον Μάρτιο του 2014, τότε δηλαδή που θα αποκαλυφθούν τα σχέδια ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η εξέλιξη, αυτό θα βοηθήσει τη χώρα στην προσπάθεια επιστροφής της στις αγορές, έστω για την κάλυψη ενός μικρού ποσοστού των χρηματοδοτικών αναγκών της.

 

Μ. Χριστοδούλου

 

Scroll to top