23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κλειστόν λόγω φόνου

Στη Χρυσή Αυγή αναβάλλουν εκδηλώσεις, αποσύρουν επιβαρυντικά στοιχεία από το Διαδίκτυο και προσπαθούν να μη δίνουν στόχο, όπως είχαν κάνει και μετά την απόπειρα δολοφονίας τριών αριστερών νέων το .
      Pin It

Στη Χρυσή Αυγή αναβάλλουν εκδηλώσεις, αποσύρουν επιβαρυντικά στοιχεία από το Διαδίκτυο και προσπαθούν να μη δίνουν στόχο, όπως είχαν κάνει και μετά την απόπειρα δολοφονίας τριών αριστερών νέων το 1998

 

Παρά τις μεγαλοστομίες ελάχιστων στελεχών της και τις απειλές προς κάθε κατεύθυνση, είναι σαφές ότι η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε απόλυτο πανικό. Για πρώτη φορά η δράση της αποκαλύπτεται σε τόση έκταση και για πρώτη φορά οι πολιτικές δυνάμεις φαίνονται αποφασισμένες να σταματήσουν τη ναζιστική εγκληματική βία. Η μία μετά την άλλη οι εκδηλώσεις της οργάνωσης αναβάλλονται, ενώ στην ιστοσελίδα της παρουσιάζονται φωτογραφίες από παλιότερες εκδηλώσεις για να μην αποθαρρύνονται τα μέλη. Οσα στελέχη διατηρούν προσωπικά ιστολόγια φροντίζουν να απομακρύνουν διακριτικά κάποια επιβαρυντικά στοιχεία της δράσης τους.

 

Είναι η τρίτη φορά στην ιστορία της οργάνωσης που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η πρώτη παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1998, μετά την αποκάλυψη ότι μια δεκαμελής φάλαγγα της Χρυσής Αυγής είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει τρεις αριστερούς νέους. Ηταν και τότε το σοκ της κοινής γνώμης μεγάλο, όπως και το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Η ηγεσία της οργάνωσης άλλαξε τόπο διαμονής, ο υπαρχηγός της, ο επονομαζόμενος Περίανδρος, που αναγνωρίστηκε ως δράστης εξαφανίστηκε, ενώ ακόμα και η εφημερίδα σταμάτησε να εκδίδεται. Μόνο που πολύ γρήγορα η υπόθεση ξεφούσκωσε και όπως μάθαμε πολύ αργότερα, ένα τμήμα του αστυνομικού μηχανισμού σαμποτάριζε τις έρευνες των υπόλοιπων διωκτικών αρχών. Η υπόθεση ξεχάστηκε και η Χρυσή Αυγή επανεμφανίστηκε.

 

Το «Hatewave» του 2005

 

Η δεύτερη παρόμοια περίπτωση παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2005, όταν η Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διοργανώσει στη χώρα μας μια πανευρωπαϊκή συνάντηση ομοϊδεατών της με τη μορφή κατασκήνωσης και το προκλητικό όνομα «Hatewave» (κατά το «Rockwave»). Κινητοποιήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες σ’ όλη την Ελλάδα και το ένα μετά το άλλο τα δημοτικά συμβούλια απαγόρευαν τη διεξαγωγή του «Hatewave» στην περιοχή τους.

 

Τελικά η οργάνωση περιορίστηκε σε μια συγκέντρωση 100 ατόμων κάτω από τα γραφεία της στην 3ης Σεπτεμβρίου. Μάλιστα κάτω από την ασφυκτική πίεση που ασκήθηκε στην οργάνωση εκείνη την περίοδο, υποχρεώθηκε και ο καταζητούμενος υπαρχηγός της να παραδοθεί, ύστερα από επτά χρόνια φυγοδικίας. Και δύο μήνες αργότερα, ο ίδιος ο Φίρερ ανάγγειλε την «αναστολή κάθε πολιτικής δραστηριότητος» της οργάνωσης με το σκεπτικό ότι «ζούμε σε ένα καθεστώς που, εις ό,τι αφορά τουλάχιστον τους Ελληνες Εθνικιστές, δεν υπάρχει πολιτική ελευθερία».

 

Η ναζιστική εφημερίδα έκλεισε προσωρινά, για να ξανακυκλοφορήσει τον Φλεβάρη του 2006. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Χρυσή Αυγή σταμάτησε πραγματικά τη δράση της. Απλώς μετονομάστηκε «Πατριωτική Συμμαχία» και άρχισε να προβάλλεται ως πρωταγωνιστής ο διάδοχος του Περίανδρου στη θέση του υπαρχηγού, ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος. Φυσικά επρόκειτο για ένα πρόχειρο μασκάρεμα. Με μια απλή αντιπαραβολή των τηλεφώνων του νέου «εθνικιστικού» σχήματος αποκαλύψαμε ότι πίσω απ’ αυτό βρίσκονταν οι παλιοί πυρήνες της ναζιστικής οργάνωσης. Και όταν ο Μιχαλολιάκος φοβήθηκε ότι κινδυνεύει να χάσει την αρχηγία, επανασύστασε τη Χρυσή Αυγή.

 

Αμφισβητείται το αλάθητο

 

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει σήμερα. Ο πανικός της οργάνωσης είναι τόσο μεγάλος, ώστε με χτεσινή της ανάρτηση η επίσημη ιστοσελίδα της για πρώτη φορά αμφισβητεί το αλάθητο του Αρχηγού. Το ερώτημα είναι αν το ενδιαφέρον της πολιτείας θα διατηρηθεί αυτή τη φορά μέχρι την εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής συμμορίας.

 

Δ.Ψ.

 

Scroll to top