23/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Τζέρεμι Αϊρονς για την κρίση και τη Μέρκελ, υπερασπιζομενος τη μετριοπάθεια

«Ενας ηλίθιος ακροδεξιός δεν χαρακτηρίζει την Ελλάδα»

Τακτικός επισκέπτης της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά είχε πιο επίσημη αφορμή. Την παρουσίαση, παρέα με τον διάσημο σκηνοθέτη Μπίλι Ογκουστ, της ταινίας τους «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα».
      Pin It

Τακτικός επισκέπτης της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, αυτή τη φορά είχε πιο επίσημη αφορμή. Την παρουσίαση, παρέα με τον διάσημο σκηνοθέτη Μπίλι Ογκουστ, της ταινίας τους «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα»

 

Της Βασιλικής Τζεβελέκου

 

Επέλεξε την Ελλάδα για ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών διακοπών του, ξεκουράστηκε στα νησιά, πέρασε από την Επίδαυρο και το «Σινέ Παρί» στην Πλάκα κι έζησε άλλο ένα καλοκαίρι στην Ελλάδα που αγαπάει, αφού «είναι μια από τις χώρες όπου νιώθω ευτυχισμένος».

 

Αθόρυβος και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας σε όλες τις εξόδους του, ευγενικός και χαμογελαστός απέναντι στους θαυμαστές του όταν τον αναγνώριζαν να βολτάρει χαλαρά δίπλα τους, ο Τζέρεμι Αϊρονς είναι ένας σύγχρονος ελληνολάτρης που οι γνώσεις του δεν περιορίζονται στην αρχαιολογία και το σινεμά, αλλά εξαπλώνονται σε ό,τι συμβαίνει στη χώρα σήμερα.

 

Ενημερωμένος για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, μίλησε απαξιωτικά για τους δολοφόνους του και την άνοδο του ναζισμού στη χώρα μας, συνέδεσε την ελληνική οικονομική κρίση με τη γενικότερη που έχει εξαπλωθεί στην Ευρώπη, «τα έβαλε» με τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους που «μας είπαν ψέματα και μας οδήγησαν σε έναν τρόπο ζωής που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές μας» και μας προέτρεψε να «εκμεταλλευτούμε» τη χώρα μας «με το γαλάζιο, τον ήλιο και τις ομορφιές της, ώστε με τις κατάλληλες φορολογικές ρυθμίσεις να γίνει ιδανικός τόπος, που θα προσελκύσει τα γυρίσματα μεγάλων διεθνών συμπαραγωγών».

 

Ο Βρετανός ηθοποιός βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα με αφορμή την καινούργια ταινία του «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα», που έκανε αβάν πεμιέρ το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του 19ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας».

 

Συναντήθηκε με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, η οποία παρευρέθη στην πρεμιέρα και νωρίτερα είχε παραθέσει γεύμα με επίσημους προσκεκλημένους τον ίδιο και το σκηνοθέτη Μπιλ Ογκουστ.

 

Το πρωί της ίδιας ημέρας βρέθηκε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το όποιο έτσι κι αλλιώς έχει επισκεφτεί. Εκεί ο οσκαρικός ηθοποιός έδωσε συνέντευξη Τύπου και μίλησε για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή κρίση, για την Ανγκελα Μέρκελ και την αξία της Ιστορίας και δήλωσε ότι θεωρεί πως ένα από τα αντίδοτα στην κρίση είναι «η αγάπη των δικών μας ανθρώπων που μπορεί να μας κάνει ν’ αντέξουμε. Η αγάπη είναι το πιο σημαντικό πράγμα».

 

Με χαλαρή διάθεση, άμεσος και φιλικός, έφερε στην αίθουσα μια αύρα ευγένειας και μεστής σκέψης. «Δεν κρίνεται μια ολόκληρη χώρα από ένα μεμονωμένο περιστατικό ενός ηλίθιου ακροδεξιού. Η δολοφονία του καλλιτέχνη από έναν εξτρεμιστή δεν ανταποκρίνεται στην Ελλάδα που εγώ γνωρίζω. Είναι μια πανέμορφη χώρα με λαμπερό ήλιο και με υπέροχους ανθρώπους». Και σχολίασε: «Στην Αγγλία γελάμε με τα ακραία στοιχεία. Σε μια κοινωνία σε κρίση κερδίζουν τις εντυπώσεις τα άκρα, αλλά ξέρουμε καλά ότι αυτό δεν είναι η λύση. Η Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι η μετριοπάθεια και η μέση οδός είναι το καλύτερο κι αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να το καταλάβουν οι νέοι».

 

Παρομοίασε την ευρωπαϊκή οικονομία με «ένα ελικόπτερο σε ελεύθερη πτώση». «Χάλασαν οι μηχανές του και ο κυβερνήτης, η Ανγκελα Μέρκελ και οι άλλοι πολιτικοί προσπαθούν να το ρίξουν με τις λιγότερες απώλειες», είπε. Οσο για τα δάνεια των χωρών παραδέχτηκε: «Ενταξει, φταίμε όλοι εμείς που καταναλώναμε, αλλά φταίνε κι εκείνοι που μας δάνειζαν. Για να προχωρήσουμε πρέπει να μοιραστούν οι ευθύνες». Και προέτρεψε τους Ελληνες να πληρώνουν τους φόρους τους. «Ούτε εμένα μου αρέσει, αλλά χρειάζεται».

 

Αρκετά αργοπορημένος έφτασε στη συνέντευξη Τύπου ο βραβευμένος Δανός σκηνοθέτης Μπίλι Ογκουστ, με τον οποίο συναντιούνται ξανά στα κινηματογραφικά πλατό, είκοσι χρόνια μετά την ταινία «Το σπίτι των πνευμάτων». Η καινούργια ταινία τους, «Νυχτερινό τρένο για τη Λισαβόνα», βασίζεται στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Ελβετού Πασκάλ Μερσιέ, που έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες και στη χώρα μας κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. «Ο Τζέρεμι είναι πια περισσότερο ώριμος» είπε ο Μπιλ Ογκουστ, δύο φορές βραβευμένος στο Φεστιβάλ των Κανών. Η ταινία τους αφηγείται την ιστορία ενός άνδρα που ζει παραιτημένος, ώσπου η τυχαία συνάντησή του με μια μυστηριώδη γυναίκα θα αλλάξει τη ζωή του.

 

[email protected]

 

Scroll to top