«Οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια έφεραν πτώση στα έσοδα» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου συγκοινωνιολόγων, επισημαίνοντας ότι «ειδικά για κοντινές διαδρομές, μια νέα αύξηση θα καταστήσει το ταξί φτηνότερο από το λεωφορείο!»
Της Χαράς Τζαναβάρα
Μείωση των εσόδων κατά 25% έφεραν οι δύο αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων που επιβλήθηκαν το 2009 και το 2010! Παρ’ όλα αυτά οι αρμόδιοι σχεδιάζουν και τρίτη… αναπροσαρμογή, όπως τη βάφτισαν ελπίζοντας να μειώσουν τη λαϊκή κατακραυγή.
Είναι μέτρο που περιλαμβάνεται στο τρίτο Μνημόνιο, αλλά θα έρθει μέσω τού υπό συζήτηση νομοσχεδίου για τα ΚΤΕΛ. Με βάση πληροφορίες, ετοιμάζεται τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα δρομολόγια των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών θα τερματίζουν σε επιλεγμένους χώρους στα όρια του Λεκανοπεδίου. Στις υπόλοιπες περιοχές οι συγκοινωνίες θα γίνονται από τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ και με πιο τσουχτερές τιμές.
Το ένα σενάριο για τις εντός σχεδίου συγκοινωνίες προβλέπει αύξηση στο 1,40 ευρώ για τα λεωφορεία και τρόλεϊ, που σήμερα είναι 1,20, ενώ στο μετρό και τον Ηλεκτρικό θα διαμορφωθεί στο 1,70 ή και 1,80, από το ισχύον 1,40. Εναρμονίζεται με την επιταγή της τρόικας να καλυφθούν τα ελλείμματα των συγκοινωνιακών φορέων, τα οποία όμως φέτος, για πρώτη χρονιά, αφορούν μόνο την ΟΣΥ, την εταιρεία που είναι αρμόδια για τα λεωφορεία. Η αύξηση ισοδυναμεί με νέα φορολογία και μάλιστα σε μια κοινωνική εξυπηρέτηση για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, που ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες επιδοτείται έως και 40%.
Οι αρμόδιοι στο υπουργείο Μεταφορών έχουν αρχίσει το «σβήσε-γράψε» για να αυξήσουν τις τιμές των εισιτηρίων αλλά να αποφύγουν την κοινωνική κατακραυγή. Μεταξύ άλλων ετοιμάζουν το «σπάσιμο» των μεγάλων λεωφορειακών γραμμών, π.χ. Κηφισιά-Πειραιάς, με το επιχείρημα ότι τα δρομολόγια είναι αναξιόπιστα. Σήμερα ο επιβάτης πληρώνει 1,20 ευρώ, αν σπάσει όμως θα πληρώνει 1,40 λόγω μετεπιβίβασης, ακόμη και αν έχουμε μηδενική αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων!
Το επικρατέστερο σενάριο αφορά τη διαμόρφωση των τιμών κατά ζώνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαδρομές με λεωφορεία και τρόλεϊ μέσα στα όρια του γνωστού μας δακτυλίου δεν αποκλείεται να μειωθούν στο ένα ευρώ, θα αυξηθούν όμως στο 1,50 για όσους συνεχίζουν ώς τα όρια του Λεκανοπεδίου. Ανάλογο σύστημα θα ισχύσει στα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, Ηλεκτρικός, τραμ), όπου ο έλεγχος είναι ευκολότερος, με την προωθούμενη τοποθέτηση μηχανημάτων συλλογής των εισιτηρίων στο τέλος της διαδρομής.
«Η νέα αύξηση των τιμών στα εισιτήρια είναι απαράδεκτη από κοινωνική και οικονομική άποψη», επισημαίνει ο Μ. Καρλαύτης, πρόεδρος του συλλόγου συγκοινωνιολόγων και αναπληρωτής καθηγητής του Πολυτεχνείου.
Πτώση εσόδων
Με την εμπειρία του από τη θέση του προέδρου του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών ώς το 2009, διευκρινίζει στην «Εφ.Συν.» ότι οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια έφεραν πτώση στα έσοδα και τονίζει με έμφαση ότι «από ένα τέτοιο μέτρο δεν θα κερδίσει κανένας». Επισημαίνει ότι ειδικά για κοντινές διαδρομές, μια νέα αύξηση θα καταστήσει το ταξί φτηνότερο από το λεωφορείο!
Εχει ιδιαίτερη αξία η διαπίστωσή του ότι «έχει καταρρεύσει πλήρως η αξιοπιστία των αστικών συγκοινωνιών». Εξηγεί ότι αναφέρεται στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, συμπληρώνοντας ότι «σε εποχές οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να σφύζουν από κόσμο και να κάνουν πράξη το βασικό αίτημα των συγκοινωνιολόγων για στροφή στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις καθημερινές μετακινήσεις». Εντοπίζει την ευθύνη στην πλήρη αναξιοπιστία των δρομολογίων, που την αποδίδει στις μεγάλες ελλείψεις σε οχήματα και οδηγούς. Αναφέρει ενδεικτικά ότι από τα 2.500 λεωφορεία δεν αξιοποιούνται πάνω από 1.600, λόγω μεγάλων περικοπών στα έξοδα συντήρησης. «Με αυτό το δεδομένο οι συχνότητες των δρομολογίων είναι εκτός πραγματικότητας και οι επιβάτες περιμένουν στις στάσεις, ενώ όταν έρχονται τα λεωφορεία είναι ήδη γεμάτα κόσμο», επισημαίνει.
Καθυστερήσεις
Σημαντικό ρόλο στις καθυστερήσεις των δρομολογίων, κατά τη γνώμη του, παίζουν τα παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, κυρίως αυτά που είναι πάνω σε στροφές λεωφορείων. «Οι οδηγοί έχουν κάθε λόγο να καλύψουν γρήγορα το δρομολόγιό τους», υπογραμμίζει και θεωρεί ότι η κατάσταση έχει χειροτερεύσει με την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας.
«Χρειάζεται αναδιάρθρωση των συγκοινωνιών, με αξιόπιστα δρομολόγια που θα καθοριστούν με βάση τον διαθέσιμο στόλο οχημάτων», τονίζει και θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν υπάρχει απευθείας σύνδεση ακόμη και σε γειτονικούς δήμους, με αποτέλεσμα ένας πολίτης να πρέπει να κατέβει στο κέντρο για να πάει σε μια υπηρεσία. Θετική θα είναι η δημιουργία νέων λεωφορειολωρίδων, που θα αστυνομεύονται ώστε να κινούνται ελεύθερα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.