dendias29_08

24/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μικροπολιτική διαχείριση με τη Χ.Α.

Η κυβέρνηση αρνείται τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν έχει καν ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σκιές για τις σχέσεις της Αστυνομίας με τους νεοναζί από παραιτήσεις αξιωματικών και τις καρατομήσεις που αποφάσισε ο Ν. Δένδιας.
     
Pin It

Η κυβέρνηση αρνείται τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ενώ δεν έχει καν ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σκιές για τις σχέσεις της Αστυνομίας με τους νεοναζί από παραιτήσεις αξιωματικών και τις καρατομήσεις που αποφάσισε ο Ν. Δένδιας

 

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

αντωνης σαμαραςΜία εβδομάδα μετά την αποτρόπαιη δολοφονία του Π. Φύσσα από τη Χρυσή Αυγή, η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να αναλάβει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πολιτικό πεδίο για την απομόνωση των νεοναζί, όσο και στο επιχειρησιακό για την εξάρθρωση της οργάνωσης και την παραπομπή των στελεχών της στη Δικαιοσύνη. Ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, απέρριψε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, αίτημα που είχε διατυπώσει και ο κυβερνητικός του εταίρος Ευάγγ. Βενιζέλος, με τον ισχυρισμό ότι θα διαταραχθεί η πορεία των ερευνών, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, προχωρούσε σε καρατομήσεις αστυνομικών στις νευραλγικές Διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ.

 

Παπούλιας – Μεϊμαράκης

 

Η κυβέρνηση, όπως παραδέχονται κυβερνητικοί παράγοντες, «βρίσκεται αντιμέτωπη με μια μείζονα κρίση», χωρίς όμως ξεκάθαρη στρατηγική. Τα αμφίσημα μηνύματα που συνεχίζει να στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου επιτείνουν το πολιτικό πρόβλημα, αφού εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να έχει πρόβλημα συνεννόησης όχι μόνον με τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και με το ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια ώρα σαφείς αποστάσεις από τους κυβερνητικούς χειρισμούς παίρνει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρ. Παπούλιας, ο οποίος στη συνομιλία του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρα διατύπωσε με τρόπο εμφατικό την ανησυχία του για τη λαίλαπα, που, όπως είπε, επέρχεται.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε σε συνάντηση (σήμερα) τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγ. Μεϊμαράκη, δίνοντας έτσι άλλη μια ένδειξη της δυσφορίας για την παράλειψη του πρωθυπουργού να τον ενημερώσει για το πρόβλημα και την πολιτική της αντιμετώπισής του. Παράλληλα η κίνηση αυτή καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την απόρριψη του αιτήματος της αντιπολίτευσης για συζήτηση στη Βουλή.

 

Στις πρωτοβουλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υπήρξε καμία αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός της επισήμανσης ότι σήμερα θα τον ενημερώσουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Ν. Δένδιας και Χαρ. Αθανασίου. Ωστόσο, η σιγή των συνεργατών του πρωθυπουργού δείχνει την αμηχανία που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τη δυσάρεστη θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Αντ. Σαμαράς.

 

Θετικός ο Βενιζέλος

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Κυριακή, που είχαν γίνει γνωστές οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η κυβέρνηση έδειχνε να κωλυσιεργεί. Την ώρα που ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών εμφανιζόταν θετικός από τη Ν. Υόρκη, στην Αθήνα οι κυβερνητικοί παράγοντες επικαλούνταν την απουσία του κ. Βενιζέλου αλλά και την έρευνα της Δικαιοσύνης για να αιτιολογήσουν την παράκαμψη του ζητήματος. Στον ίδιο τόνο ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίαζε μέσω συνεργατών του λίγο πριν από την επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο ότι «οποιαδήποτε ανάμιξη της πολιτικής ηγεσίας στις επίμαχες υποθέσεις και ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη δικαστικές διαδικασίες, τίποτε ουσιαστικό δεν θα προσφέρει».

 

Κρίση στην ΕΛ.ΑΣ.

 

Μετά τη διατύπωση του αιτήματος και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου τοποθετήθηκε επισήμως αρνητικά για τη σύγκληση του συμβουλίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το συμβούλιο δεν συγκαλείται για να κάνει πολιτικές συζητήσεις ούτε για να υποκαταστήσει θεσμικές λειτουργίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί», παραπέμποντας στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και στην προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Σε ό,τι αφορά το αίτημα για συζήτηση στη Βουλή, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, χωρίς όμως να διευκρινίσει πότε θα γίνει.

 

Στα πολιτικά προβλήματα της κυβέρνησης ήρθε να προστεθεί και η εικόνα κρίσης που δίνει η ΕΛ.ΑΣ. μετά τις παραιτήσεις του επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, Γ. Δικόπουλου, και του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Απ. Κασκάνη. Και ενώ αναμένονταν εξηγήσεις για την εξέλιξη αυτή, ακολούθησε η ανακοίνωση της απόφασης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδια για την απομάκρυνση άλλων οκτώ αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. από τους νευραλγικούς τομείς που έχουν την ευθύνη για τις έρευνες αναφορικά με την εγκληματική δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής.

 

Οι εξελίξεις αυτές αιφνιδίασαν και το Μέγαρο Μαξίμου. Ως προς τις παραιτήσεις, η εξήγηση που δινόταν από κυβερνητικές πηγές είναι ότι υπεβλήθησαν λόγω των αυστηρών συστάσεων που τους απηύθυνε ο υπουργός για τις παραλείψεις τους στα επεισόδια που είχαν προκληθεί πρόσφατα από ομάδες της Χρυσής Αυγής στον Μελιγαλά και στη Χαλκίδα.

 

Οι αποπομπές

 

Ωστόσο, για τις απομακρύνσεις των άλλων αξιωματικών οι ερμηνείες διίστανται. Η επίσημη εξήγηση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αναφέρει ότι έγιναν προκειμένου να διευκολυνθεί η ΕΔΕ που ζήτησε ο κ. Δένδιας σχετικά με τις καταγγελίες για εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα της Χρυσής Αυγής. Η απομάκρυνση έγινε «για να μην υπάρξει οποιαδήποτε σκιά στο Σώμα», σύμφωνα με την ανακοίνωση, όμως οι σκιές βάρυναν περισσότερο από την κίνηση αυτή. Μέχρι χθες η κυβέρνηση έδειχνε βέβαιη για την πορεία των αστυνομικών ερευνών, με βάση την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και οι έρευνες αυτές διεξάγονταν υπό την ευθύνη των Διευθύνσεων που καρατομήθηκαν.

 

Στο εύλογο ερώτημα αν υπήρξαν ενδείξεις για σχέση αστυνομικών από τις επίμαχες Διευθύνσεις με τη Χ.Α. δεν υπάρχει καμία απάντηση. Η κίνηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης ερμηνεύεται από έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη της κυβέρνησης ως «άλλο ένα μήνυμα αποφασιστικότητας» για την πάταξη της Χρυσής Αυγής. Για την ώρα πάντως στρέφει το ενδιαφέρον μέσα στην ΕΛ.ΑΣ. και επιτείνει τα ερωτήματα για τις σχέσεις αστυνομικών με πυρήνες της Χρυσής Αυγής.