24/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΜΕ ΤΟΝ υπουργο διοικητικησ μεταρρυθμισησ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Παζαρεύουν τις επόμενες απολύσεις

      Pin It

Του Στέργιου Ζιαμπάκα

 

εκπροσωποι της τροικαςΗ περαιτέρω συρρίκνωση του δημόσιου τομέα διαμορφώνεται στη σημερινή συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ίδιος καλείται να «δώσει εξετάσεις» για την πορεία υλοποίησης του πρώτου μεγάλου κύματος διαθεσιμότητας και ο χρονικός ορίζοντας της ολοκλήρωσης του κυβερνητικού προγράμματος, καθώς και η συμπλήρωση των αριθμών των υπαλλήλων που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας και όσων, εν τέλει, απολυθούν επαφίενται στις αποφάσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

 

Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της οποίας «θα μπουν τα πάντα», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εχοντας εντάξει έναν πενταψήφιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σε μόλις δύο μήνες, η ελληνική πλευρά επιθυμεί να εμφανιστεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Ανάλογα με την εξέλιξη των επαφών, ο υπουργός προτίθεται να ζητήσει παράταση στον χρόνο ολοκλήρωσης του επόμενου κύματος διαθεσιμότητας, κατά το οποίο θα ενταχθούν επίσης 12.500 υπάλληλοι. Συγκρατημένη αισιοδοξία εμφανίζει το υπουργείο ως προς το ενδεχόμενο της παράτασης, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως κατά τις επαφές του καλοκαιριού η τρόικα αποδέχτηκε μια σχετική καθυστέρηση.

 

Οπως και να ‘χει, οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει να τηρήσει η κυβέρνηση έχουν έναν ξεκάθαρο στόχο: 25.000 υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα και 15.000 στην ανεργία, εκ των οποίων 4.000 έως το τέλος του έτους. Στον τελευταίο αριθμό, το υπουργείο θα επιμείνει στη θέση ότι έχει πετύχει το μεγαλύτερο μέρος των απολύσεων, μέσω του «ξαφνικού θανάτου» της ΕΡΤ. Οι υπόλοιπες αναμένονται από τις αμυντικές βιομηχανίες, όπως υπενθύμισε προσφάτως σε συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης. Η απομάκρυνση των 6.000 υπαλλήλων που διατηρούνται σε θέσεις εργασίας μέσω δικαστικών αποφάσεων δεν θα υπολογιστεί στον αριθμό των απολύσεων.

 

Το υπουργείο επιθυμεί να λάβει την έγκριση της τρόικας για την τρέχουσα φάση της «μεταρρύθμισης», ώστε να μεταβεί στην επόμενη. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Υγεία έχουν «στοχοποιηθεί» ως οι τομείς που θα «συνεισφέρουν» και στο επόμενο στάδιο διαθεσιμότητας. Συγχωνεύσεις ή καταργήσεις νομικών προσώπων ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου θα συμπληρώσουν τις απαραίτητες προσθήκες.

 

Scroll to top