24/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κύριο πιάτο το Κυπριακό

Το μενού στη συνάντηση Βενιζέλου - Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη περιελάμβανε ακόμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημαντικό κρίνεται το momentum για τη Λευκωσία.
      Pin It

Το μενού στη συνάντηση Βενιζέλου – Νταβούτογλου στη Νέα Υόρκη περιελάμβανε ακόμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημαντικό κρίνεται το momentum για τη Λευκωσία

 

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

βενιζελος νταβουτογλουΟι επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί, θέμα που έθεσε ως κρίσιμο στη χθεσινή του συνέντευξη στην «Εφ.Συν.» ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, αποτέλεσαν το κύριο πιάτο στο μενού της συζήτησης που είχε στη Νέα Υόρκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

 

Στις δηλώσεις του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Αθήνα, μετά από παράκληση της Λευκωσίας, δέχτηκε να έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, κάτι που θα γίνει αντιστοίχως, εφόσον το αποδεχτεί και η Αγκυρα, και μεταξύ του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή.

 

Συντονισμένη λειτουργία

 

«Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό, είναι ένα νέο διαδικαστικό στοιχείο, που συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτό το momentum στο Κυπριακό για το οποίο μιλήσαμε» τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος θα συναντηθεί με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ.

 

Κατά τα λοιπά, η συζήτηση των δύο υπουργών κινήθηκε στα της Μέσης Ανατολής. «Εχει πολύ μεγάλη σημασία οι δύο χώρες να λειτουργούμε συντονισμένα στον κοινό μας χώρο, που είναι η Μεσόγειος και η Νοτιοανατολική Ευρώπη. Κοινός μας στόχος είναι, βεβαίως, να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Αρα τα πρώτα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτά που αφορούν την κατάσταση στη Συρία και την Αίγυπτο».

 

Οσον αφορά την τριμερή συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της Κύπρου και της Αιγύπτου, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για ένα σχήμα πολιτικής συνεργασίας που δεν στρέφεται εναντίον κανενός και που, όπως είπε, δεν έχει καμία εχθρική διάθεση σε σχέση με την Τουρκία. «Γιατί εμείς θέλουμε πάντα όλες οι χώρες της περιοχής να συνεργάζονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου –πιο συγκεκριμένα του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας–, να αξιοποιούμε τον πλούτο της περιοχής, να κινούμαστε από κοινού στο πεδίο της ενέργειας.

 

Οι θαλάσσιες ζώνες

 

Και φυσικά η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και η αξιοποίηση όλων των ευκαιριών που μας δίνει η διεθνής νομιμότητα είναι το πρώτο που πρέπει να κάνουμε στην περιοχή αυτή» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

 

Την ίδια ώρα, εντατικοποιούνται και οι πρακτικές διεργασίες για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου. Οπως δήλωσε ο Ιωάννης Κασουλίδης, μεταξύ των τριών θα συζητιούνται σίγουρα πολιτικά θέματα. «Ζούμε σε μια έκρυθμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, θα συζητιούνται όμως και θέματα οικονομίας, επενδύσεων, τουρισμού καθώς και η από κοινού επεξεργασία προγραμμάτων, τα οποία θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και από τα ταμεία της ευρω-μεσογειακής εταιρικής σχέσης». Οι συζητήσεις θα γίνονται σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, γενικών γραμματέων υπουργείων, αλλά και υπουργών Εξωτερικών.

 

Scroll to top