Το «σπάσιμο» της απεργίας τους απο το υπουργείο Ναυτιλίας, καταγγέλλουν οι πλοηγοί, το σωματείο των οποίων (Πανελλήνια Ενωση Πλοηγών) σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζει ότι το ΥΝΑ, με απόφασή του, επέτρεψε τον απόπλου και τον κατάπλου, τόσο στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και σε άλλα λιμάνια της χώρας, χωρίς πλοηγό και χωρίς την συνδρομή των ρυμουλκών.
Η απόφαση του ΥΝΑ να «βαφτίσει» την 48ωρη απεργία των πλοηγών (Τρίτη -Τετάρτη) «γεγονός ανωτέρας βίας» και να πράξει ακριβώς το ίδιο και για τις δυο τετράωρες στάσεις εργασίας από τις 6 έως τις 10 το πρωί (Τρίτη και Τετάρτη) των πληρωμάτων των ρυμουλκών, έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον κλάδο των πλοηγών. Υποστηρίζουν ότι τις οδηγίες τις έδωσε ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και οι κατά τόπους λιμενάρχες, κατόπιν σχετικής εντολής που έλαβαν από το ΥΝΑ, παρά την ύπαρξη ικανού προσωπικού ασφαλείας, το οποίο είχε ορίσει το σωματείο, όπως προβλέπει ο νόμος για την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Σήμερα, στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν τρία κρουαζιερόπλοια, ένα στην Κέρκυρα και ένα στο Βόλο, ενώ αύριο το πρόβλημα αναμένεται να είναι μεγαλύτερο, καθώς οι προγραμματισμένες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων είναι οκτώ.
Ερώτηση προς τον υπουργό Ναυτιλίας κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, λέγοντας ότι με την απόφαση που ελήφθη από το υπουργείο παραβιάζεται το δικαίωμα της απεργίας με την καταπάτηση της σχετικής νομοθεσίας. Ο βουλευτής ερωτά τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη γιατί προχώρησε στη συγκεκριμένη απόφαση με δεδομένους τους κινδύνους πρόκλησης ατυχήματος, καθώς και τις προβλέψεις της ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας που καθιστούν υποχρεωτική την πλοήγηση στα ελληνικά λιμάνια.
Χριστίνα Παπασταθοπούλου
efsyn.gr