Τον τελευταίο καιρό το δημόσιο Πανεπιστήμιο με τη διαθεσιμότητα δέχεται ένα από τα πιο καίρια πλήγματα στην ήδη κλονισμένη λειτουργία του.
-Τον τελευταίο καιρό η ιδιωτική μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση παίρνει την πιο γερή ώθηση αναβάθμισης με τις πρώτες αναγνωρίσεις επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων αποφοίτων κολεγίων.
-Τον τελευταίο καιρό συντελούνται οι πρώτες επίσημες πρωτοβουλίες σύμπραξης μεγάλων κολεγίων στην Ελλάδα με προοπτική την ίδρυση ιδιωτικού Πανεπιστημίου. Ναι. «Αν και όταν το επιτρέψει το Σύνταγμα», όπως λένε οι φιλόδοξοι κολεγιάρχες, θεωρώντας, όμως, βέβαιο ότι αυτό δεν θα αργήσει.
Συνεργασία κολεγίων
Δύο γνωστά κολέγια, το Ελληνοβρετανικό και τον ΑΚΤΟ, μόλις υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας, θα συστεγαστούν σε μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα αναβαθμίσουν υπηρεσίες και σπουδές και θα περιμένουν. Οχι με σταυρωμένα τα χέρια. Οσο τα δημόσια Πανεπιστήμια θα παλεύουν για να μείνουν όρθια, οι ιδιωτικοί φορείς εκπαίδευσης θα στοχεύουν σε ξένους φοιτητές. Είναι προτεραιότητα άμεση. Είναι ιδανική η συνθήκη. Το κράτος απέχει πανηγυρικά από την πολιτική προσέλκυσης φοιτητών και τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν. Μένουν από προσωπικό, διδάσκοντες, φύλακες, τηλεφωνητές, θυρωρούς, βιβλιοθηκονόμους. Αν σ’ αυτά κάποιος αντιπαρατάξει σύγχρονες εγκαταστάσεις, εστίες, βιβλιοθήκες, οργάνωση, ολιγάριθμα τμήματα και πληρώσει μερικά καλά ονόματα πανεπιστημιακών; Αν κάποιος αυτοπροταθεί ως η φτηνή λύση έναντι της μετανάστευσης στη Βρετανία;
Αναλυτικά το ρεπορτάζ της Άννας Ανδριτσάκη στις σελίδες 42-43 της Εφημερίδας των Συντακτών που κυκλοφορεί