Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

βαγγελης μειμαρακης καρολος παπουλιαςΠαρά την ολιγωρία της κυβέρνησης στην πολιτική διαχείριση της δράσης της Χρυσής Αυγής, το Κοινοβούλιο φαίνεται πως οδηγείται προσεχώς να κοιτάξει κατάματα το φαινόμενο της νεοναζιστικής έξαρσης, καθώς τόσο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ο πρόεδρος της Βουλής δηλώνουν πως προτίθενται να εισφέρουν στην αντιμετώπισή του.

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προανήγγειλε μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, επιδιώκει να ανοίξει άμεσα ο κοινοβουλευτικός διάλογος, προκειμένου να τοποθετηθούν όλες οι πλευρές. Ετσι, απέστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζητώντας την άμεση σύγκληση της Ολομέλειας ώστε «να συζητηθούν η έξαρση της νεοναζιστικής βίας και οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά το Κοινοβούλιο». Οπως έγινε γνωστό, ο Αλ. Τσίπρας, ακόμη και στην περίπτωση που ο Ευάγγ. Μεϊμαράκης δεν ανταποκριθεί άμεσα και θετικά στο αίτημά του, θα επιμείνει ζητώντας, κατά την έναρξη της νέας συνόδου της Βουλής (προγραμματίζεται για τις 7 Οκτωβρίου), τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, άλλωστε, Δημ. Παπαδημούλης, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε από την αρχή για τον κίνδυνο που απειλεί τη δημοκρατία», επαναλαμβάνοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί, εκτός από την αυστηρή ποινική αντιμετώπιση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, την «πλήρη και αποφασιστική απομόνωση» της Χρυσής Αυγής.

 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους πως στο μέτρο που τον αφορά θα συμβάλει στην αποκατάσταση του κοινοβουλευτικού κλίματος που έχει πληγεί από την παρουσία του κόμματος της Χ.Α. «Πρέπει δυναμικά να εξηγήσουμε ξανά στους πολίτες τις αρετές της δημοκρατίας. Οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς να δώσουμε το παράδειγμα, να δείξουμε ότι οι άγραφοι νόμοι, οι ηθικοί κανόνες, η ποιότητα του πολιτικού διαλόγου πρέπει να ξαναμπούν στην πρώτη γραμμή», είπε. «Μεμονωμένες περιπτώσεις αναδεικνύονται και γκριζάρουν συνολικά την εικόνα της Βουλής, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών θεωρώ ότι συμμετέχουν δημιουργικά στον διάλογο για την εξεύρεση λύσεων», συμπλήρωσε, εκφράζοντας στη συνέχεια την πεποίθησή του για την ανάγκη συστράτευσης όλων των πολιτικών δυνάμεων.

 

Σε αντιδιαστολή πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε χθες στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής την άποψη που άφηναν να διαρρεύσει προχθές οι συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ευθέως, στη γραμμή του Μαξίμου, τις αντιρρήσεις του σχετικά με τη διεξαγωγή σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη Χ.Α., προτού ολοκληρωθεί η σχετική δικαστική έρευνα. «Υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ποδηγέτηση και πίεση προς τη Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Χαρ. Αθανασίου και υπενθύμισε πως άμεσα η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. «Χρεώνεστε προσωπικά και επενδύετε με τη θεσμική υπόσταση του υπουργείου Δικαιοσύνης την προφανή αμηχανία αλλά και την κατάρρευση της στρατηγικής της κυβέρνησης για τα δύο άκρα», σχολίασε ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Βούτσης, υπενθυμίζοντας ως αυτονόητη τη διάκριση της «αναγκαίας πολιτικής πρωτοβουλίας» με τις έρευνες της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

 

Scroll to top