Με υπογραφή Σαμαρά χαρακτηρίστηκε το 2009 μνημείο και σήμερα παραχωρείται στο ΤΑΙΠΕΔ ως… αγροτεμάχιο, εξαφανίζοντας το ιστορικό κτίριο μαζί με το Καστελίνο
→Εναντίον της «καμουφλαρισμένης» μεταβίβασης κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από μέλη του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου
Της Χαράς Τζαναβάρα
Ως… αγροτεμάχιο μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ για να πουληθεί το δημόσιο ακίνητο στην περιοχή Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας. Με αυτό το τρικ εξαφανίστηκαν τα δύο υπέροχα κτίρια, το Καστέλο και το Καστελίνο, που κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα για τον εκ Λιβόρνου βαρόνο Μιμπέλι. Πρόκειται για μοναδικά δείγματα της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία με απόφαση του 2009, την οποία κατά σύμπτωση υπογράφει ο τότε υπουργός Πολιτισμού και σημερινός πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Εναντίον της «καμουφλαρισμένης» μεταβίβασης κατατέθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από μέλη του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου, του κοινωνικού φορέα της Κέρκυρας που εκπαιδεύει πάνω από 2.500 κατοίκους του νησιού από όλες τις ηλικίες και έχει πλούσια δραστηριότητα. «Εχει επιστρατευθεί η γνωστή τακτική της «τεχνητής υποτίμησης» των πάντων», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ιστορικός φορέας και υπογραμμίζει ότι στην επίμαχη απόφαση μεταβιβάζεται στο ΤΑΙΠΕΔ, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, «αγροτεμάχιο» που ανήκει στο Δημόσιο και έχει Αριθμό Βιβλίου Καταγραφής (ΑΒΚ 268), το οποίο όμως αφορά το συγκρότημα Καστέλο Μιμπέλι.
Αντισυνταγματικό
«Πέραν της εξόφθαλμης αοριστίας της πράξης μεταβίβασης, έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι αποκρύπτεται ο μνημειακός χαρακτήρας των κτισμάτων και επιχειρείται λάθρα ο αποχαρακτηρισμός τους, κατά παράβαση του άρθρου 24 του Συντάγματος», επισημαίνει η ανακοίνωση του Εναλλακτικού Εργαστηρίου.
Το συγκρότημα είναι περισσότερο γνωστό ως «Καστέλο» και λιγότερο ως «Βίλα Μιμπέλι» και ως «Πύργος Πολυλάδων», το οποίο μέχρι το 1982 λειτουργούσε ως ξενοδοχειακή επιχείρηση. Τη λαμπρή ιστορία του, που ξεκινά από το 1886, καταγράφει ο Σπύρος Καλούδης στο βιβλίο του «Η Κάτω Κορακιάνα από το μακρινό χθες στο σήμερα». Ο πρώτος πύργος είχε ιδιοκτήτη τον Αντώνιο Πολυλά και από τους κληρονόμους του πέρασε στον βαρόνο Λούκα Μιμπέλι που ολοκλήρωσε το συγκρότημα το 1890, δύο χρόνια μετά το ξακουστό Αχίλλειο. Αυτός είχε φέρει το δεύτερο αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε στο νησί και φιλοξενούσε στη βίλα του εστεμμένους, ξοδεύοντας αμύθητα ποσά.
Το ίδιο το κτίριο είχε υποδειγματική διαρρύθμιση και διάκοσμο, ενώ διέθετε κήπο με σπάνια φυτά. Στην Κατοχή ήταν κατοικία του Γερμανού διοικητή και ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως στρατιωτικό νοσοκομείο. Πέρασε στο ελληνικό Δημόσιο με κατάσχεση, που από το 1953 το νοικιάζει σε τουριστική επιχείρηση. Ως το 1983 το ξενοδοχείο γνώρισε νέες δόξες, αλλά η σύμβαση διακόπηκε λόγω υψηλού ενοικίου που ζητούσε το Δημόσιο. Το 2000 φιλοξένησε για λίγο την Εθνική Πινακοθήκη και η διαχείρισή του πέρασε στον δήμο.
Εγκατάλειψη
Τα τελευταία χρόνια είχε εγκαταλειφθεί, με αποτέλεσμα να έχει υποστεί σοβαρές φθορές. «Με πρόσχημα την εξασφάλιση λιγοστών θέσεων εργασίας, την κακή ή μηδενική αξιοποίηση από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ξεπουλούν τους αιγιαλούς, τα δάση και τις αναπτυξιακές υποδομές της Ελλάδας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην προσφυγή του Εναλλακτικού Εργαστηρίου, που θεωρεί ότι «οι επιταγές του Μνημονίου επιβάλλουν την παράνομη εκποίηση της δημόσιας γης και περιουσίας, χωρίς αυτή η προσπάθεια να συνοδεύεται τουλάχιστον από κάποιο σχέδιο αναπτυξιακής ανασυγκρότησης».
Ειδικά στην Κέρκυρα είναι η τρίτη απόπειρα της κυβέρνησης για εκποίηση ακινήτων ιδιαίτερης πολιτιστικής και οικολογικής αξίας. Πρόκειται για το κτήμα Κασσιόπη στη βόρεια πλευρά του νησιού, για το οποίο έχει κατατεθεί προσφυγή που εκδικάζεται στις 8 Οκτωβρίου, καθώς και τον βιότοπο του Ισσου στα νότια.