Με ίδια τη συνταγή της διαθεσιμότητας, τα υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης πέταξαν στον δρόμο 1.349 εργαζομένους, φροντίζοντας να κρατήσουν την πόρτα κλειστή με το περίφημο κλειδί της κατάργησης όχι μόνο θέσεων αλλά και ολόκληρων κλάδων στα οκτώ πανεπιστήμια που εντάχθηκαν με συνοπτικές κι αυθαίρετες διαδικασίες στις μαύρες λίστες. Με στοχευμένες επιλογές, που μόνο τιμωρητικές μπορεί να είναι, η επιχείρηση εκκαθάρισης αφήνει τα οκτώ πανεπιστήμια αφύλαχτα, χωρίς άνθρωπο να απαντά στο τηλέφωνο και με ελάχιστους υπαλλήλους γραφείου. Προφανώς, ήρθε η ώρα της εκπλήρωσης βασικών πολιτικών για τη λειτουργία των πανεπιστημίων.
Επί χρόνια υπουργοί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. επιμένουν με πάθος στην ιδέα της ιδιωτικής αστυνομίας στα ΑΕΙ, που θα κλείσει ερμητικά τις πόρτες τους κυρίως στην ιδέα του ασύλου, η οποία, αν και καταργημένη, ακόμα εμποδίζει τις εκτεταμένες αστυνομικές εισβολές ειδικά σε ιστορικά Ιδρύματα.
Ετσι, σύντομα τα πανεπιστήμια θα αποκτήσουν και τους δικούς τους -λεγόμενους- σεκιουριτάδες (με τι κριτήρια αλήθεια;).
Οσο για τους τηλεφωνητές, προφανώς θα δημιουργηθεί κι εκεί η ανάγκη τηλεφωνικού κέντρου εκτός Ιδρύματος. Αν φυσικά υπάρχουν χρήματα. Αν όχι, τότε είτε δεν θα απαντά κανείς είτε η εξυπηρέτηση θα γίνεται εκ των ενόντων. Λαμπρές ημέρες διαγράφονται για τα πανεπιστήμιά μας. Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε χθες αναφέρεται ρητά: «Αποφασίζουμε (σ.σ. μπρρρ…)
1. Την κατάργηση χιλίων τριακοσίων σαράντα εννέα (1.349) οργανικών ή και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου ή και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων.
2. Την κατάργηση όλων των κενών θέσεων προσωπικού που ανήκει στους κλάδους οι οποίοι καταργούνται στο σύνολό τους.
Ποιοι καταργούνται στο σύνολό τους; Φύλακες-νυχτοφύλακες και τηλεφωνητές-θυρωροί και στα οκτώ Ιδρύματα, πλην του Παν. Θεσσαλίας, καθώς και υπάλληλοι γραφείου και προσωπικό Η/Υ, δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο ΕΜΠ.
Οι υπόλοιποι απομακρύνονται βάσει «αποτίμησης προσόντων» και φυσικά οι θέσεις τους, επίσης, καταργούνται. Η αποτίμηση έχει τον ίδιο κανόνα με αυτόν που εφαρμόστηκε και στην τεχνική εκπαίδευση. Εκδίωξη όλων των υπαλλήλων με τα χαμηλότερα προσόντα έναντι των άλλων, δηλαδή απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης (ΥΕ) και δευτεροβάθμιας (ΔΕ). Συνολικά, εκτός από τους προαναφερόμενους κλάδους, οι θέσεις αφορούν: βιβλιοθηκονόμους, υπαλλήλους διοικητικής και οικονομικής υποστήριξης, διοικητικού-λογιστικού, γραμματείς, μεταφραστές-διερμηνείς, τεχνικούς, επιμελητές, επιστάτες, κλητήρες.
Αννα Ανδριτσάκη