Ραγδαία αυξάνεται ο αριθμός των καταλήψεων στα σχολεία που ξεπερνούν πανελλαδικά τις 180, με τους μαθητές να αγωνίζονται ενάντια στον νόμο για το νέο Λύκειο αλλά και στις διαθεσιμότητες-μετατάξεις των καθηγητών τους.
Στην Αττική οι καταλήψεις πλησιάζουν τις 70, ενώ στη Θεσσαλονίκη έφτασαν χθες τις 48. Στην Πελοπόννησο, 5 Λύκεια είναι υπό κατάληψη στην Ηλεία, ενώ σε Μεσσηνία και Αχαΐα είναι κατειλημμένα πάνω από τα μισά. Στη Θεσπρωτία έχουμε 7 καταλήψεις, στον Βόλο 9 σχολεία τελούν υπό κατάληψη, 8 στην Καρδίτσα και 20 στη Λάρισα.
Ενταση επικράτησε στη Μεσσηνία όπου ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Γ. Πλατάρος, αποφάσισε να λειτουργήσουν απόγευμα όσα σχολεία τελούν υπό κατάληψη, κάνοντας μαθήματα σε άλλα σχολεία που είναι ανοιχτά, με τους καθηγητές να αντιδρούν.
«Πρόκειται για καταχρηστική χρήση του δικαιώματος του προϊσταμένου και είναι απαράδεκτο από εργασιακή και παιδαγωγική άποψη», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης. Η κυβέρνηση όμως φαίνεται να κινείται σε κατεύθυνση αυστηροποίησης του θεσμικού πλαισίου που αφορά τις καταλήψεις, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε εντολή στο Νομικό Τμήμα του υπουργείου Παιδείας να ετοιμάσει προεδρικό διάταγμα το οποίο θα ορίζει ότι «στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από 3 ημέρες θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος».
Στο μέτωπο των καθηγητών, η διάθεση για συνέχιση των κινητοποιήσεων είναι δεδομένη, όμως στον τρόπο διεξαγωγής τους υπάρχει πολυγνωμία. Σήμερα συνεδριάζει η ΟΛΜΕ, η οποία καλείται να αποφασίσει ανάμεσα σε 5 προτάσεις.
Επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες προτείνουν τα ΣΥΝΕΚ (ΣΥΡΙΖΑ), πενθήμερη οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις (εκ των αριστερών παρατάξεων), μία 48ωρη (2-3/10) και συνελεύσεις το ΠΑΜΕ, μία 48ωρη (9-10/10) η ΔΑΚΕ, ενώ η ΠΑΣΚ προτείνει συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ.
Γιάννης Μπασκάκης