25/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκδίδουν δύο Κούρδους σε Γερμανία και Γαλλία

Οι δύο πολιτικοί πρόσφυγες, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο, ξεκίνησαν από χθες απεργία πείνας.
     
Pin It

Οι δύο πολιτικοί πρόσφυγες, που είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο, ξεκίνησαν από χθες απεργία πείνας

 

Του Κώστα Ζαφειρόπουλου

 

επιτροπη αλληλεγγυηςΤην έκδοση των δύο Κούρδων πολιτικών προσφύγων, Ahmet Yüksel και Erdğan Çakır, σε Γερμανία και Γαλλία αντίστοιχα, αποφάσισε το Εφετείο Αθηνών, σε εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος, με τον όρο να μην επαναπροωθηθούν από τις εκζητούσες χώρες στην Τουρκία. Οι δύο πρόσφυγες, που είχαν συλληφθεί στις 12 Ιουνίου στα Εξάρχεια, ξεκίνησαν από χθες απεργία πείνας.

 

Εχουν στην πλάτη τους πολύχρονες ποινές φυλάκισης σε Γερμανία και Γαλλία λόγω της δραστηριότητας που ανέπτυξαν εκεί στην κατεύθυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αλλά και λόγω της συμπαράστασής τους στους πολιτικούς κρατούμενους της Τουρκίας. Κατηγορούνται στην Τουρκία ως μέλη της οργάνωσης DHKP-C, αλλά τα αδικήματα που αναγράφονται στα κατηγορητήρια είναι η συμμετοχή στις εκδηλώσεις της 1ης Μάη, η διοργάνωση συναυλιών, η διοργάνωση καλοκαιρινού κάμπινγκ, η διανομή περιοδικών και ενημερωτικών φυλλαδίων.

 

«Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν τολμά να αρνηθεί την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να ερευνηθεί η ουσία αλλά μόνο το τυπικό σκέλος των υποθέσεων» τονίζει η συνήγορός τους, Ι. Κούρτοβικ, επισημαίνοντας πως «αντίστοιχα η θεωρία στην Ευρώπη απαιτεί να ερευνάται το ουσιαστικό μέρος του εντάλματος.

 

Ευρωπαϊκό ένταλμα

 

Διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν αρνηθεί επανειλημμένα την εκτέλεση ανάλογων ευρωπαϊκών ενταλμάτων. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του Μ. Χριστοφοράκου, τον οποίο η Γερμανία αρνήθηκε να εκδώσει θεωρώντας προσχηματική την αιτιολογία του ελληνικού εντάλματος».

 

«Στις δίκες που είχαν γίνει σε Γερμανία και Γαλλία, τους προτάθηκε από τα δικαστήρια να παραιτηθούν από τις απόψεις τους και τις δραστηριότητές τους, να μην επικοινωνούν με τους συντρόφους τους και ότι αν αυτό γίνει, θα μειωθεί η ποινή τους. Επειδή, όμως, δεν δέχτηκαν, καταδικάστηκαν με τις πιο βαριές ποινές» σημειώνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και στο Κουρδιστάν, κάνοντας λόγο για άδικη απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου. «Δεν θεωρώ ότι είναι πολιτική απόφαση, είναι η αδυναμία της ελληνικής Δικαιοσύνης να προχωρήσει στην εξέταση της ουσίας των υποθέσεων», λέει η Ι. Κούρτοβικ, σημειώνοντας πως ασκήθηκε έφεση για την υπόθεση.