→Στην Κουμουνδούρου βλέπουν ότι η κυβέρνηση επιμένει στη γραμμή των δύο άκρων και στη στρατηγική της έντασης απέναντι στην Αριστερά
Του Φώτη Παπούλια
«Ο πρωθυπουργός άργησε και, δυστυχώς γι’ αυτόν και την κυβέρνησή του, δεν μπορεί να σώσει πλέον ούτε τα προσχήματα» επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την «υπερκινητικότητα» που διακρίνει την κυβέρνηση στο μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής.
Η άρνηση του πρωθυπουργού για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και η «ντρίμπλα» να μετατραπεί η συζήτηση κατά του νεοφασιστικού μορφώματος σε συζήτηση κατά της βίας γενικώς, ώστε να «στριμωχτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδεικνύουν, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος, ότι «ο Αντ. Σαμαράς έχει πλέον παγιδευτεί στην ίδια του τη στρατηγική».
Ο πρωθυπουργός, μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα, ενδεχομένως να θεώρησε ότι «βρέθηκε μπροστά στη χρυσή ευκαιρία να απενοχοποιηθεί για όσα συνέβαιναν τον τελευταίο καιρό, όταν, χωρίς να κατονομάζει τη Χρυσή Αυγή, έκλεινε το μάτι στους ψηφοφόρους της» επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ομως ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως «ο σείων την ρομφαία της καθάρσεως», μάλλον είναι ναρκοθετημένος αφού, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του Αλ. Τσίπρα, δείχνει να είναι περισσότερο κίνηση εντυπωσιασμού και λιγότερο αποτέλεσμα αλλαγής στην πολιτική που ακολουθεί.
Και επιμένουν σε δύο μείζονα ζητήματα, τα οποία, όσο δεν επιλύονται, καθιστούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς απλώς κινήσεις εκτόνωσης και εντυπωσιασμού. Αυτά είναι:
• Πρώτον, όσο ο πρωθυπουργός μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιμένουν στη θεωρία των δύο άκρων, χωρίς να παίρνουν σαφή θέση απέναντι στο νεοφασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, θα παραμένουν εκτεθειμένοι στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Είναι χαρακτηριστική η φράση στελέχους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ενέργειες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη: «Ο κ. Δένδιας ξαφνικά μετατράπηκε σε απηνή διώκτη, όταν μέχρι χθες κώφευε σε όσα καταγγέλλαμε». Πάντως, οι πλέον «καχύποπτοι» εκτιμούν ότι ενδέχεται πίσω από την «υπερκινητικότητα» του υπουργού ΠΡΟ-ΠΟ να επιχειρείται να στηθεί ένα σενάριο «φόβου», το οποίο θα αποτελέσει όπλο στα χέρια της κυβέρνησης για να επαναπατρίσει ένα κρίσιμο ποσοστό από τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Και σε αυτό το σενάριο δεν αποκλείουν έναν νέο κύκλο επιθέσεων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκοντας να τον καταστήσει η κυβέρνηση μέρος του προβλήματος.
• Δεύτερον, η διαφαινόμενη διάβρωση σχεδόν στο σύνολο του κρατικού μηχανισμού από τη Χρυσή Αυγή δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. «Το ζήτημα δεν είναι να αλλάξει τις ηγεσίες, αλλά πόσο είναι διατεθειμένος πολιτικά να αντιμετωπίσει το θέμα». Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση που δίνεται είναι ότι «έχοντας επιλέξει τη στρατηγική της έντασης απέναντι στην Αριστερά, υιοθετώντας το σχέδιο Λαζαρίδη, δεν διαθέτει την πολυτέλεια αλλαγής τακτικής».
Ως εκ τούτου, κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «προβοκάτσιας» απέναντι στην Αριστερά, και προειδοποιούν ότι «καλό θα είναι, αν κάποιοι σύμβουλοι του πρωθυπουργού έχουν επενδύσει σε αυτό το σενάριο, να το ξανασκεφτούν». Και υπενθυμίζουν με νόημα ότι «δεν υπάρχει κακό και καλό “κομμάτι” της Χρυσής Αυγής, και με το δεύτερο να μπορεί να συνεργαστεί η Ν.Δ.». Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, η τακτική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζεται σε τρία κρίσιμα πεδία: συνεχής αγώνας κατά του φασισμού και της Χρυσής Αυγής, διαρκής πίεση του κινήματος που αναπτύσσεται στην κοινωνία κατά της κυβέρνησης και των μνημονιακών επιλογών της και ενορχηστρωμένη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ εντός Βουλής, ώστε ο «κρυπτόμενος» πρωθυπουργός να εκτίθεται διά της απουσίας του.
Οσο, δε, για το αν οι εξελίξεις φέρνουν και πιο κοντά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού το πολιτικό κλίμα θα φορτίζεται και από τη λήψη νέων οικονομικών μέτρων κατ’ εντολήν της τρόικας, ουδείς μπορεί να τις αποκλείσει. Οπως έλεγε στέλεχος του κόμματος, «εμείς θα συνεχίσουμε να τις ζητάμε. Αν ο πρωθυπουργός νομίζει ότι κερδίζει πολιτικό χρόνο οδηγώντας την κοινωνία στην εξαθλίωση, μάλλον γελιέται».