26/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ακριβότερο στούντιο του κόσμου θα γίνει στο Κινγκντάο

Η Κίνα χτυπάει στα ίσα το Χόλιγουντ

      Pin It

γουανγκ τζιαμλιν ο πλουσιοτερος ανθρωπος στον κοσμοΓια να πετάξουν στην άκρη του κόσμου ο Ντι Κάπριο, η Κίντμαν, ο Τραβόλτα, ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, η Ζίτα Τζόουνς και διάφοροι άλλοι σταρ του Χόλιγουντ και να βάλουν τα καλά τους μόνο και μόνο για να παραστούν στην ανακοίνωση της δημιουργίας τού «πιο ακριβού κινηματογραφικού στούντιο στον κόσμο», της «μεγαλύτερης κινηματογραφικής επένδυσης όλων των εποχών», όλο και κάποια σοβαρότητα θα έχει το πρότζεκτ. Κι ας γίνεται στην Κίνα, τη χώρα που το σινεμά της στενάζει κάτω από αφόρητη γραφειοκρατία και λογοκρισία. Ισως, όμως, να φτάνουν και να περισσεύουν ένα κοινό 1,3 δισεκατομμυρίου ανθρώπων, μια κυβέρνηση που για να φτιάξει το προφίλ στον έξω κόσμο σκορπάει δισεκατομμύρια δολάρια στις τέχνες και ένας μανιώδης επιχειρηματίας, ο Γουάνγκ Τζιαμλίν, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα.

 

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ο Τζιαμλίν, μέσα στο 2017 θα είναι έτοιμη στην ήσυχη πόλη του Κινγκντάο, στις ανατολικές ακτές της Κίνας, η Qingdao Oriental Movie Metropolis. Σε μια έκταση δύο χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων θα υψωθούν, ανάμεσα σε άλλα, είκοσι στούντιο -ένα αποκλειστικά για υποθαλάσσια γυρίσματα-, εφτά ξενοδοχεία, ένα γιοτ-κλαμπ, ένα νοσοκομείο και μια έκθεση αυτοκινήτων. Παρανοϊκό; Ετσι είναι ο Τζιαμλίν, που θα βγάλει από την τσέπη του πάνω από 3 δισ. δολάρια.

 

Εκτός από το σινεμά ενεργοποιείται στον τομέα των εμπορικών κέντρων-ξενοδοχείων, χτίζει άλλωστε δύο πολυτελή ξενοδοχεία σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο. Ο κινηματογράφος, όμως, είναι το πάθος του. Οχι μόνο στην Κίνα. Απλώνει τα φτερά του και στο εξωτερικό. Πρόσφατα αγόρασε την αμερικανική αλυσίδα των μούλτιπλεξ AMC και χάρισε στην Ακαδημία Κινηματογραφικών Ταινιών και Επιστημών στο Λος Αντζελες πάνω από 12 εκατ. δολάρια όχι μόνο για να τη βοηθήσει το έργο της (είναι αυτή που απονέμει τα Οσκαρ) αλλά και για μια βιβλιοθήκη που θα φέρει το όνομά του.

 

Η κινηματογραφική βιομηχανία στην Κίνα αύξησε δέκα φορές τη δύναμή της από το 2002 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με την «Γκάρντιαν», κάθε μέρα βγαίνουν κατά μέσο όρο στις αίθουσες εννέα νέες κινεζικές ταινίες. Εχει ανάγκη, όμως, και από συμπαραγωγές, κυρίως με τους Αμερικανούς. Ή μήπως οι δεύτεροι την έχουν περισσότερο ανάγκη; Ο Τζιαμλίν, γεμάτος οίηση, προειδοποίησε την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία: «Οσο πιο γρήγορα αναγνωρίσετε την Κίνα ως εταίρο σας τόσο πιο γρήγορα θα βγάλετε πολλά χρήματα».

 

Τέτοια τού μάθαιναν τα δεκαεφτά χρόνια που κάθισε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό; Εκτός κι αν μιλάει η πείνα, που λέει ότι έζησε στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο.

 

Επιμ.: Β.Γεωργ.

 

Scroll to top