Της Χριστίνας Παπασταθοπούλου
Στα δικαστήρια του Πειραιά συνεχίσθηκε το πρωί της Πέμπτης, η αντιπαράθεση των πλοηγών και του Λιμενάρχη Πειραιά. Ο πρόεδρος και ο γ.γ. της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοηγών (ΠΕΠ) κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά κατά του λιμενάρχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και κατά παντός άλλου υπευθύνου, με αφορμή το «σπάσιμο» της απεργίας τους.
Ο πρόεδρος Αγ. Βασιλάκος και ο γ.γ. Γ.Κοσμάς, εξηγούν στη μηνυτήρια αναφορά ότι η ΠΕΠ συμμετείχε στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, τηρώντας ολες τις νόμιμες διαδικασίες. Στον Πλοηγικό Σταθμό του Πειραιά υπήρχε ικανό και αναγκαίο προσωπικό να εξυπηρετήσει τις περιπτώσεις που η διοίκηση του Σταθμού θα έκρινε ως επείγουσες και αναγκαίες. Για τον λόγο αυτό, από τις 22 Σεπτεμβρίου είχαν ενημερώσει όλα τα Λιμεναρχεία της χώρας ότι θ' απεργήσουν τις συγκεκριμένες μέρες και ότι κατά τη διάρκεια της απεργίας, στους σταθμούς θα υπηρετεί μόνο προσωπικό ασφαλείας.
Παρ' όλα αυτά, όπως σημειώνουν, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά με σήμα του που εκδόθηκε στις 23-9-2013 χαρακτήρισε την απεργιακή τους κινητοποίηση ως «ανωτέρα βία» και έδωσε εντολή ο απόπλους και ο κατάπλους των πλοίων να γίνεται χωρίς την επιβίβαση πλοηγού αλλά με τη συνοδεία ρυμουλκών. Επειδή όμως η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών προκήρυξε δύο τετράωρες στάσεις εργασίας στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου από τις 6 ως τις 10 το πρωί σε ένδειξη συμπαράστασης στους πλοηγούς, ο λιμενάρχης με νέο του σήμα ζητούσε από το ΥΝΑ να επιτραπεί η προσέγγιση των πλοίων χωρίς καν συνδρομή ρυμουλκών (παρότι η παρουσία τους είχε τεθεί ως αναγκαία προϋπόθεση ασφαλείας σε προηγούμενο σήμα του), όπως και έγινε τελικά.
Τις δυο μέρες της απεργίας, όπως αναφέρουν οι πλοηγοί, ο αρχιπλοηγός που δεν συμμετείχε στην απεργία, έλαβε εντολή από τον λιμενάρχη να πλοηγήσει επτά πλοία. Την ίδια ώρα το προσωπικό ασφαλείας του Πλοηγικού Σταθμού καθ΄ όλο το 48ωρο της απεργιακής κινητοποίησης, δεν έλαβε καμία εντολή από τον Κεντρικό Λιμενάρχη ή από οποιονδήποτε άλλον (διοικητή ή υποδιοικητή) να επιβιβαστεί σε πλοίο, συνεπώς ουδέποτε αρνήθηκε την επιβίβαση.
Από την πλευρά του, ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά μιλώντας στο «ΑΠΕ-ΜΠΕ», τόνισε ότι εντολή του ΥΝΑ ήταν να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στους κατάπλους πλοίων και ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις, το Λιμεναρχείο έχει το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις, να θέσει σε ισχύ τις νομοθετικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των πλοηγικών σταθμών αλλά και του Κώδικα Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου, ενώ για το θέμα είχε ενημερωθεί και ο προϊστάμενος της εισαγγελικής αρχής Πειραιά.
Αναφορικά με τα επεισόδια που έγιναν το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι, όταν ο αρχιπλοηγός που δεν απεργούσε θέλησε να επιβιβαστεί σε κοντέινερ, κάτι που αρνήθηκαν αρχικά να πράξουν οι απεργοί πλοηγοί (αλλά όπως υπογραμμίζουν, το έκαναν λόγω της πίεσης του λιμενάρχη), υποστήριξε ότι τα κατώτερα πληρώματα της πλοηγικής υπηρεσίας στο πλαίσιο των διατάξεων του νόμου, δεν του είχαν γνωστοποιήσει επισήμως ότι συμμετέχουν στην απεργία.
efsyn.gr