Pin It

Του Βασίλη Γεώργα

 

Μποναμά 55,7 εκατ. ευρώ στον ΔΕΣΦΑ από επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ για τέσσερα μεγάλα επενδυτικά προγράμματα του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου έδωσε η κυβέρνηση παραμονές Πρωτοχρονιάς, γεμίζοντας με ρευστό τα ταμεία της εταιρείας που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αποκρατικοποιήσεων μαζί με τη μητρική ΔΕΠΑ.

 

Η ένεση ρευστότητας έρχεται σε μια περίοδο που τα χρέη στην αγορά ενέργειας έχουν χτυπήσει «κόκκινο» επιβαρύνοντας σημαντικά τη μητρική ΔΕΠΑ (της οφείλονται περίπου 400 εκατ. ευρώ), η οποία αναγκάζεται να «τραβά» δεκάδες εκατομμύρια από τη θυγατρική της, ενώ η μεγάλη «τρύπα» της αγοράς προβάλλεται ως αφορμή και για τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διαδικασία αποκρατικοποίησης των δύο εταιρειών, με την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών να μετατίθεται όπως όλα δείχνουν για τα τέλη Φεβρουαρίου.

 

Στην πραγματικότητα, ο βασικός λόγος που μεταθέτει χρονικά την αποκρατικοποίηση των δύο εταιρειών από τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά σε έσοδα της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ, συνδέεται με τις αντιρρήσεις που προβάλλονται από Αμερικανούς αλλά και τις επιφυλάξεις της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο οι δύο εταιρείες φυσικού αερίου να καταλήξουν στα χέρια επιχειρήσεων ρωσικών συμφερόντων.

 

Τόσο η Gazprom, που αποτελεί βασικό προμηθευτή της Ελλάδας με φυσικό αέριο ώς το 2016, όσο και η Negusneft, θυγατρική του ομίλου Syntez, δείχνουν διατεθειμένες να προσφέρουν πολύ μεγάλα ποσά για τις δύο επιχειρήσεις, ενώ υψηλό τίμημα προσφέρει και η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Socar η οποία έχει την υποστήριξη των Αμερικανών.

 

Η εξαγορά των ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ από ρωσικών συμφερόντων εταιρείες προβάλλεται ως απειλή ανατροπής των γεωπολιτικών ισορροπιών στην περιοχή, σε μια περίοδο που βρίσκονται υπό διαμόρφωση οι νέοι διάδρομοι διοχέτευσης αερίου προς την Ευρώπη, ενώ ανατρέπει και τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.

 

Επιχορήγηση 55,686 εκατ.

 

Παραμονές Πρωτοχρονιάς, πάντως, το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την απεμπλοκή κονδυλίων του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 55,686 εκατ. ευρώ προς τον ΔΕΣΦΑ, τα οποία αποτελούν το μερίδιο κοινοτικής/δημόσιας χρηματοδότησης για επενδύσεις που έχει ήδη ολοκληρώσει με ίδια κεφάλαια και δανεικά ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου.

 

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στις 31/12/2012:

 

- Κονδύλια 23,449 εκατ. ευρώ αφορούν την επιχορήγηση της ΔΕΣΦΑ για την επέκταση του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου υψηλής πίεσης προς το Αλιβέρι (Ευβοϊκός κόλπος και μονάδα ΔΕΗ). Η επένδυση είχε προϋπολογισμό 71,5 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτήθηκε κατά 35% από το ΕΣΠΑ, κατά 3,9 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΗ, ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ και δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

 

- Κονδύλια 21,393 εκατ. ευρώ αφορούν την επιχορήγηση του ΔΕΣΦΑ για την εγκατάσταση σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου στον κεντρικό αγωγό στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 59 εκατ. ευρώ και επιχορηγήθηκε με 35% από το ΕΣΠΑ.

 

- Κονδύλια 7,349 εκατ. ευρώ για την επιχορήγηση της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου υψηλής πίεσης Αγιοι Θεόδωροι – Μεγαλόπολη. Πρόκειται για τον αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Πελοπόννησο, με κύριο σταθμό τη μονάδα ισχύος 850 MW που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Το έργο θα κοστίσει 109,7 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτείται κατά 35% από το ΕΣΠΑ, ενώ ο ΔΕΣΦΑ έχει κλείσει δάνειο 55 εκατ. ευρώ με την ΕτΕΠ.

 

- Ποσό 3,494 εκατ. ευρώ δόθηκε ως επιχορήγηση για το έργο κατασκευής σταθμού συμπαραγωγής ηλεκτρισμού θερμότητας στη Ρεβυθούσα.

 

Scroll to top