Κείμενο στο ιστολόγιο των Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων προκαλεί την κατακραυγή των πολιτικών κομμάτων και προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Παναγιώτα Φάκου
Του Κώστα Ζαφειρόπουλου
Μεγαλομανής ακροδεξιά ελαφρότητα, «εντυπωσιακή» δικαστική αντίδραση σε -υπαρκτό;- κίνδυνο κατάλυσης πολιτεύματος, κίνηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης ή άλλη μια απόδειξη της στενής σχέσης εθνικοφρόνων – ελληνικού στρατού; Τα παραπάνω ερωτήματα προκαλεί η χθεσινή απόφαση της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, Παναγιώτας Φάκου, να διατάξει προκαταρκτική εξέταση για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, με αφορμή δημοσίευμα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο προερχόμενο από εφέδρους Ειδικών Δυνάμεων, που καλούσαν μεταξύ άλλων σε παραίτηση της κυβέρνησης λόγω «αδυναμίας να προσφέρει στον λαό τα προβλεπόμενα στο Σύνταγμα σε εργασία (άρθρο 22), υγεία, παιδεία, Δικαιοσύνη, ασφάλεια».
Είχε προηγηθεί προχθές αργά το βράδυ έκτακτη σύσκεψη στον Αρειο Πάγο, μεταξύ των προϊσταμένων των Εισαγγελιών, από την οποία διέρρευσε ότι την εξέταση διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Γκουτζαμάνη. Η ίδια αρνήθηκε χθες ότι διέταξε την έρευνα.
Εγγυητής οι ένοπλες δυνάμεις
Η «διακήρυξη» στο ιστολόγιο της Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) (της 28/9/2013-ημέρα συγκέντρωσης ακροδεξιών στην πλατεία Συντάγματος με στόχο, όπως αναφέρουν, «την αποκατάσταση της Εθνικής μας κυριαρχίας») κάνει λόγο για «συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, από προσωπικότητες εγνωσμένης αξίας εκτός πολιτικής σκηνής και συμβούλους από την Ακαδημία Αθηνών», ενώ καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «όπως παραιτηθεί σε κατάλληλο χρόνο για την Διευκόλυνση των Εξελίξεων που Επιθυμεί ο Ελληνικός Λαός». Οπως αναφέρουν «θεσμός-εγγυητής όλων των παραπάνω μπορεί να είναι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ως ισχυρός ανιδιοτελής φορέας έναντι οποιασδήποτε απειλής».
Ουσιαστικά οι έφεδροι καταδρομείς καλούν σε κατάργηση των πολιτικών κομμάτων, του Κοινοβουλίου και του Συντάγματος και ταυτόχρονα κλείνοντας το μάτι στη στρατιωτική δικτατορία δεν διστάζουν να ενσωματώσουν στη «διακήρυξή» τους μια σειρά από τα αντιμνημονιακά αιτήματα που προβάλλουν οι κοινωνικοί αγώνες (αναστολή απολύσεων στο Δημόσιο, αναστολή πλειστηριασμών, άρση βουλευτικής ασυλίας, απαγόρευση πώλησης δημόσιας περιουσίας, αναστολή εφαρμογής μνημονιακών νόμων κτλ).
«Καταγγέλλουμε αυτό το παραπλανητικό κρυπτο–χρυσαυγίτικο κάλεσμα ως πολιτικό αντιπερισπασμό στην παλλαϊκή απαίτηση να ξηλωθεί κάθε παραστρατιωτικός και παρακρατικός φασιστικός μηχανισμός που επιχειρεί να αποκτήσει ερείσματα στις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, εκμεταλλευόμενος την απαράδεκτη μισθολογική υποβάθμιση των στελεχών τους από τις μνημονιακές πολιτικές» δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, υπογραμμίζοντας: «Οταν τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών και η αξιοπρέπειά τους ευτελίζονται, τότε η απάντηση είναι περισσότερη Δημοκρατία». «Σήμερα χρειάζεται με αποφασιστικό τρόπο να αντιμετωπιστούν όλοι οι παράνομοι μηχανισμοί που υπονομεύουν τη δημοκρατική νομιμότητα και επιθυμούν να γυρίσουν τη χώρα σε σκοτεινές περιόδους. Καμία ανοχή. Καμία ταλάντευση», σημειώνει η ΔΗΜΑΡ. «Η μνημονιακή πολιτική, η διάλυση των δομών του κράτους, η έξαρση των ναζιστικών επιθέσεων και η αναλγησία της κυβέρνησης να αλλάξει πολιτική αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για την αναθάρρηση των νοσταλγών της χούντας», τονίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.
«Δεν προαναγγέλλονται πραξικοπήματα»
«Κάθε ανάμειξη του στρατού και των ενόπλων δυνάμεων στην πολιτική της χώρας μας κάνει κακό στη δημοκρατία, ειδικά σε μια περίοδο που όλοι θα πρέπει να δουλέψουμε στο πώς θα ξαναχτίσουμε μια νέα Ελλάδα και όχι να ανοίξουμε το φιτίλι εμφυλίου σύγκρουσης» τόνισε σε παρέμβασή του o πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων και του Συνδέσμου Αθηναίων Καταδρομέων, έφεδρος ταγματάρχης Αλέξανδρος Κόντος. «Δεν γνωρίζουμε διεθνώς να προαναγγέλλονται πραξικοπήματα.
Τα συνθήματά μας είναι «Δεν υπάρχει δεξιά – δεν υπάρχει αριστερά, μόνο κόκκαλα Ελλήνων Ιερά» και «Μαζί – μαζί να φύγουν οι Ναζί»» απάντησαν χθες σε νέα ανακοίνωσή τους οι έφεδροι της ΚΕΕΔ. Μεγάλη διάσταση στο θέμα της «διακήρυξης» των «εφέδρων» δίνουν τα ΜΜΕ του εξωτερικού και κυρίως αυτά των ΗΠΑ. Η «Washington Post» αφιέρωσε ολόκληρη σελίδα επισημαίνοντας ότι ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης.
Την προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση θα διενεργήσει η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.