→Ξορκίζει νέα μέτρα ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας στο Ρόιτερ
Για το ενδεχόμενο μιας κοινωνικής έκρηξης έσπευσε να προειδοποιήσει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην προσπάθειά του να ξορκίσει την πιθανότητα λήψης νέων μέτρων. Παράλληλα, αντιλαμβανόμενος τις αναταράξεις που θα προκληθούν σε περίπτωση αποδοχής από την κυβέρνηση τρίτου Μνημονίου, εκτίμησε ότι η Ελλάδα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της χωρίς νέα δανειακή στήριξη, ενώ τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος «με έξυπνο τρόπο».
Σε συνομιλία που είχε στη Νέα Υόρκη με διευθυντικά στελέχη του Ρόιτερ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε φόβους για κοινωνική έκρηξη «εάν οι Ελληνες αναγκαστούν να υπομείνουν περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα», επισημαίνοντας ότι αυτός «είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη χώρα». Μάλιστα, τόνισε ότι «μιλάμε για την πιθανότητα μιας χαμένης γενιάς», αναφερόμενος στην εκτόξευση του επιπέδου της ανεργίας άνω του 27% και εκείνης των νέων περί το 60%. Την ώρα που διεθνείς οικονομικοί αναλυτές και ειδησεογραφικά πρακτορεία -μεταξύ των οποίων και το Ρόιτερ- προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ακόμη 10-12 δισ. ευρώ την επομένη διετία, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αρνήθηκε ότι η χώρα μας θα χρειαστεί τρίτο πακέτο διάσωσης. «Η Ελλάδα δεν επιδιώκει περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια αλλά είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες ακόμη και το επόμενο έτος, επιστρέφοντας στις αγορές και επαναδιαπραγματευόμενη τα επιτόκια και τους χρόνους αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με τα σενάρια περί κουρέματος του χρέους διευκρίνισε ότι «το αίτημά μας δεν είναι ελάφρυνση χρέους, αλλά περαιτέρω επανεξέταση των όρων του (σ.σ. διάρκεια και επιτόκια), δίχως επιπρόσθετη επιβάρυνση για τους θεσμικούς δανειστές μας», ενώ συμπλήρωσε ότι το ποσό των 300 δισ. ευρώ, στα οποία ανέρχεται το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, «είναι μέτριο συγκρινόμενο με τα τρισεκατομμύρια χρέους που έχουν η Γερμανία, η Ιταλία και η Γαλλία».
Ακόμη, σημείωσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να εφαρμόσει με έναν «έξυπνο τρόπο» το υπάρχον Μνημόνιο και όχι να μετασχηματίσει το πρόγραμμα προσαρμογής σε ένα πιο χαλαρό πρόγραμμα.
Δημήτρης Κουκλουμπέρης