Δεκάδες χιλιάδες κόσμος με συνθήματα κατά του ναζιστικού μορφώματος και της κρατικής καταστολής έδωσαν το «παρών» στην αντιφασιστική πορεία που διοργανώθηκε στο Σύνταγμα. Με ρίψη χημικών και προσαγωγές απάντησε η αστυνομία, όταν ο κόσμος προσπάθησε να προσεγγίσει τα γραφεία της Χ.Α. στη Μεσογείων
Του Στέργιου Ζιαμπάκα
Δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικαλιστικών οργανώσεων, φορέων, πρωτοβουλιών, εξωκοινοβουλευτικών και κοινοβουλευτικών κομμάτων της Αριστεράς, στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το απόγευμα της Τετάρτης στο Σύνταγμα. Ενα βροντερό «Οχι» στον φασισμό διατυπώθηκε τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που ακολούθησε και είχε σκοπό να προσεγγίσει τα γραφεία του ναζιστικού μορφώματος.
Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα η πλατεία Συντάγματος και οι γύρω δρόμοι ήταν ασφυκτικά γεμάτοι. Μετά τις 6.30 ξεκίνησε η πολυπληθής πορεία με κατεύθυνση τη Μεσογείων. Οι περίπου 20.000, σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμμετέχοντες σε αυτήν βροντοφώναξαν σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας συνθήματα κατά του φασισμού και της κρατικής καταστολής.
Η κεφαλή της πορείας κρατούσε πανό όπου αναγραφόταν: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί», το οποίο αποτέλεσε και σύνθημα που ακουγόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Μπροστά βρισκόταν η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Φασισμό και τη Ρατσιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) και ακολουθούσαν τα πολυπληθή μπλοκ παρατάξεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης. Το αίτημα: «Κλείστε τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής», διατυπώθηκε επίσης συχνά.
Τα πρώτα επεισόδια
Λίγο μετά τις 8 μ.μ., οι πρώτοι διαδηλωτές έφτασαν στον φραγμό της Αστυνομίας, στη συμβολή Μεσογείων και Ηλιδος. Ακολούθησαν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους επικεφαλής της πορείας και στην αστυνομία. Τριγύρω έκαναν την εμφάνισή τους άνδρες των ΜΑΤ. «Ζητήσαμε να περάσουμε προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, το “κέντρο-ορμητήριο” όπου λαμβάνονται αποφάσεις για δολοφονίες, όπως του Παύλου Φύσσα, του Σαχτζάτ Λουκμάν. Η αστυνομία είπε πως θα μας απαντήσει σε λίγο», ενημέρωσαν μέλη του ΚΕΕΡΦΑ τους παρευρισκόμενους.
Πριν από την απάντηση της ΕΛ.ΑΣ., ομάδα νεαρών πέταξε προς τις παραταγμένες κλούβες και τους άνδρες των ΜΑΤ πέτρες, πλαστικά μπουκάλια και μολότοφ. Τα ΜΑΤ απάντησαν με ρίψη χημικών και κρότου λάμψης. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στα «μπλόκα» του τριγώνου Φειδιππίδου – Μεσογείων – Μιχαλακοπούλου απώθησαν το πλήθος προς τη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας.
Αν και το κλίμα «αποφορτίστηκε» προσωρινά, ακολούθησε νέα ρίψη χημικών τη στιγμή που περνούσε από το σημείο το μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το οποίο αποχωρούσε οργανωμένα. Νεαροί που βρίσκονταν εκτός του μπλοκ πέταξαν αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με χημικά, ρίχνοντάς τα στη μέση, σχεδόν, του πλήθους. Διμοιρίες βρίσκονταν σε κάθε πλευρά των διαδηλωτών. Ακολούθησε «επιδρομή» μοτοσικλετιστών της ΔΙΑΣ και δεκάδες προσαγωγές. Κατά το περιστατικό συνελήφθη ο συνδικαλιστής και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Θ.Κ., ο οποίος συμμετείχε στην περιφρούρηση του μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων. Αντιμετωπίζει συνολικά τέσσερις, ανυπόστατες κατά την παράταξή του, κατηγορίες: διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών, αντίσταση κατά της αρχής και παράβαση του νόμου περί όπλων. «Οπλο» θεωρήθηκε το κοντάρι σημαίας που κρατούσε! Η δίκη του αναβλήθηκε, χθες, για τις 10 Οκτωβρίου.
Συνολικά, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης, πραγματοποιήθηκαν 6 συλλήψεις και 62 προσαγωγές, εκ των οποίων ορισμένες είχαν «προληπτικό χαρακτήρα» πριν από την έναρξη του συλλαλητηρίου και της πορείας.
…………………………………………………………………………………………………………………………
«Να διαλύσουμε τη Χρυσή Αυγή»
«Η διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων την Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων αποδεικνύει το μέγεθος της οργής απέναντι στους ναζιστές δολοφόνους και αναδεικνύει την ανάγκη της κοινωνικής απονομιμοποίησης και της διάλυσης των φασιστικών συμμοριών μέσα από τη δράση του μαζικού κινήματος. [...] Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, παρά τις όποιες αντιξοότητες, η διαδήλωση της Τετάρτης παρέμεινε μαζική και συγκροτημένη επιστρέφοντας στο Σύνταγμα. Τελικά, το καλύτερο όπλο απέναντι στην ανασφάλεια και τον φόβο είναι η οργάνωση, το σχέδιο, η αυτοπειθαρχία και η συντροφικότητα», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα.