panepistimio

27/09/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν ξέρουν ούτε… αφαίρεση

Αδιάβαστο το υπουργείο Παιδείας αφού ζητάει να τεθεί σε διαθεσιμότητα προσωπικό οριζόμενων προσόντων, σε τμήματα του ΕΜΠ, περισσότερο από όσο αυτά διαθέτουν.
      Pin It

Αδιάβαστο το υπουργείο Παιδείας αφού ζητάει να τεθεί σε διαθεσιμότητα προσωπικό οριζόμενων προσόντων, σε τμήματα του ΕΜΠ, περισσότερο από όσο αυτά διαθέτουν

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εχοντας στα πρόσωπά τους λευκές μάσκες, «τις μάσκες της θλίψης, της απόγνωσης, που κρύβουν εκατοντάδες προσωπικά δράματα», οι εκατοντάδες υπό απόλυση εργαζόμενοι του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, χθες, θέλησαν να δώσουν ένα ισχυρό μήνυμα αντίστασης έχοντας στο πλευρό τους όλη την κοινότητα του κορυφαίου ιδρύματος. Την ίδια στιγμή, η καταγραφή των τεράστιων απωλειών στο ΕΜΠ αποκαλύπτουν και τα τραγελαφικά λάθη του υπουργείου, που έφτασε να ζητάει περισσότερους κι από όσους διαθέτει το ίδρυμα! Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μια απλή καταγραφή των μειώσεων έδειξε και το μέγεθος της αυθαιρεσίας, αποκαλύπτοντας ότι υπάρχουν τμήματα με προσωπικό –οριζόμενων προσόντων– λιγότερο από αυτό που ζητείται να μπει σε διαθεσιμότητα.

 

Ενδεικτικά: το ΕΜΠ διαθέτει 30 νυχτοφύλακες μόνιμους και ΙΔΑΧ, ΥΕ, αλλά το υπουργείο ζητεί 36! Απασχολεί 11 κλητήρες ΙΔΑΧ, ΥΕ, αλλά ζητούνται 12, ενώ έχει μία δακτυλογράφο ΙΔΑΧ, ΔΕ και ζητούνται τέσσερις! Βέβαια, στο σύνολο του προσωπικού είναι λίγο περισσότεροι, για την ακρίβεια τόσοι όσοι χρειάζονται για να αποψιλωθούν τα συγκεκριμένα τμήματα. Μόνο που είναι προσόντων τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ!

 

Τι σημαίνει αυτό; Θα διορθωθεί το λάθος ή θα παρανομήσει κι άλλο η περιβόητη ειδική ομάδα του υπουργείου που ανέλαβε την πράγματι εντυπωσιακή αυτή επιχείρηση εκκαθάρισης;

 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι απώλειες είναι δραματικές. Οπως τονίστηκε και στην κοινή συνέντευξη Τύπου διοίκησης, πανεπιστημιακών και υπαλλήλων, χθες, στο ιστορικό κτίριο της Πατησίων, το ίδρυμα απειλείται σοβαρά. Οι έξι από τις εννιά σχολές του θα υποστούν πλήρη αποδιάρθρωση, ενώ οι περισσότερες από τις διοικητικές του υπηρεσίες αποψιλώνονται με μείωση προσωπικού που κυμαίνεται από 65% έως και 100%. Ορισμένα, δε, τμήματα θα λειτουργούν πλέον με δύο και τρία άτομα! Ενδεικτικά: το τμήμα Διοικητικού Προσωπικού θα απαρτίζεται πλέον από δύο άτομα (υπάγεται στη Διεύθυνση Διοικητικού που υφίσταται μείωση κατά 77% και η οποία υπάγεται με τη σειρά της στη Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Στήριξης η μείωση στην οποία αγγίζει το 65%). Στη Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (μείωση κατά 65%) το τμήμα Προμηθειών θα λειτουργεί με ένα άτομο (!) και της Μισθοδοσίας με τρία.

 

Το τμήμα Φοιτητικής Μέριμνας που εξυπηρετεί χιλιάδες φοιτητές θα λειτουργεί, επίσης, με τρία άτομα κ.ο.κ. Κομβικές, δε, υπηρεσίες όπως του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Ερευνας, που αποτελεί αιχμή του δόρατος για την προσέλκυση κονδυλίων, αποδιαρθρώνεται κατά 60%.

 

Οι συνέπειες επεκτείνονται και στην ποιότητα της εκπαίδευσης, τονίστηκε με έμφαση. Ο θυμός περίσσευε, χθες, στο Πολυτεχνείο. Γι’ αυτό και δεν συγκρατήθηκαν οι αποδοκιμασίες όταν ο πρύτανης απηύθυνε έκκληση για ανοιχτά πανεπιστήμια και προσφέρθηκε ο ίδιος «ή όποιος άλλος θεωρείται κατάλληλος» να αρχίσει τον διάλογο. Ωστόσο, ακόμα κι εκείνος έθεσε τα όριά του. Αν δεν βρεθεί λύση –είπε-, αν δεν αρθεί η υπουργική απόφαση για τη διαθεσιμότητα, τότε θα υποβάλει την παραίτησή του.

 

Νωρίτερα οι εργαζόμενοι, χωρίς πρόσωπα, με τις λευκές μάσκες, είχαν δημιουργήσει σιωπηλές αλυσίδες μπροστά στα Προπύλαια και ακολούθως στο Κάτω Πολυτεχνείο.

 

* Εξώδικο στον υπουργό Παιδείας και τον περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αττικής απέστειλε η Διδασκαλική Ομοσπονδία για το θέμα της «παράνομης μετακίνησης εκπαιδευτικών ως πλεοναζόντων με βάση το έγγραφο περί τοποθέτησης δασκάλων στα ολοήμερα σχολεία».

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο ΣτΕ για τις διαθεσιμότητες

 

Τη δικαστική οδό επιλέγει το Πανεπιστήμιο Κρήτης για να απαντήσει στη διαθεσιμότητα 49 διοικητικών υπαλλήλων του, ενώ συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας η αναστολή διοικητικών και εκπαιδευτικών λειτουργιών. Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, έπειτα από μια πολύωρη συνεδρίαση, αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης και ακύρωση της σχετικής ΚΥΑ που προβλέπει την πλήρη κατάργηση των θέσεων δεκατριών φυλάκων και νυχτοφυλάκων του Πανεπιστημίου καθώς και τεσσάρων βιβλιοθηκονόμων, δεκατριών εργαζόμενων διοικητικού – λογιστικού, εφτά εργαζομένων κατηγορίας ΠΕ κλάδου διοικητικού – οικονομικού καθώς και δώδεκα τεχνικών υπαλλήλων.

 

Σε δηλώσεις του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου, Ευριπίδης Στεφάνου, τόνισε πως πλέον είναι απολύτως ανέφικτο να λειτουργήσει το Πανεπιστήμιο, καθώς το υπουργείο με τις ενέργειές του οδηγεί το ίδρυμα «σε πλήρη αδυναμία διοικητικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας». Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης φοιτούν συνολικά 17.000 φοιτητές και οι διοικητικοί υπάλληλοι αριθμούν τους 361 και στις δύο πανεπιστημιουπόλεις, στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

 

Ηδη σε πολλά τμήματα παρουσιάζονται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, οι οποίες καταγράφηκαν και κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που υπέβαλε το πανεπιστήμιο στο υπουργείο Παιδείας. Το προσωπικό έχει μειωθεί σχεδόν κατά 1/3 μέσα στην τελευταία διετία, ενώ πολλές είναι και οι επικείμενες συνταξιοδοτήσεις. «Αντί για την κάλυψη των κενών το υπουργείο στέλνει ακόμα 49 από μας στην ανεργία και βάζει σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου» λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Κρήτης, Παναγιώτης Κακουδάκης.

 

Μάριος Διονέλλης

 

 

Scroll to top